NRK Meny
Normal

Slipper inn den første nødhjelpen på 600 dager

I dag får innbyggerne i den beleirede gamlebyen Homs de første leveransene med nødhjelp på 600 dager. Ifølge aktivister har mange bare levd på oliven de siste ukene.

To gutter går gjennom gamlebyen i Homs

I dag så får disse to guttene, som forrige søndag trillet vannkanner gjennom gamlebyen i Homs, endelig nødhjelp.

Foto: STRINGER / Reuters

Etter at meldingen kom i går om at det syriske regimet og opposisjonen hadde blitt enige om at gamlebyen i Homs skal motta nødhjelpsforsyninger for første gang siden krigen brøt ut, har hjelpeorganisasjonene arbeidet raskt.

Humanitær pause

Det er ventet at de første hjelpesendingene vil være på plass allerede i dag. Avtalen skal også innebære at sivile skal kunne bli evakuert.

Rundt 200 mennesker vil trolig bli hentet ut fredag, ifølge byens guvernør.

– De første som vil få slippe ut, inkluderer barn under 15 år, menn over 55, samt kvinner, opplyste Talal Barzai til nyhetsbyrået AFP.

Dette vil være første gang på mer enn 600 dager at syriske myndigheter lar innbyggerne i den opprørskontrollerte enklaven inne i Syrias tredje største by får fritt leide med mat og medisiner.

– Vi forstår det slik at operasjonene skal begynne fredag morgen, og at den vil innebære en humanitær pause mens evakueringene foregår og mens mat og annen humanitær hjelp blir levert, sier Jen Psaki.

Hun understreker samtidig at åpningen inn til Homs ikke må brukes som et «forhandlingskort» og at evakueringen ikke er en erstatning for at hjelpearbeidere får uhindret tilgang til Homs.

– Vi bør ikke gi ros til et regime som leverer mat i noen få dager til mennesker som sulter. Dette er noe de burde gjort hele tiden, sier Psaki.

– Levde på oliven

Lageret med nødhjelp ligger bare noen få kilometer fra området som nå åpnes. Der har det blitt lagret i påvente av at forhandlingene skulle løse seg.

For Homs var ett av diskusjonsemnene under fredsforhandlingene i Genève for en uke siden, men partene greide da ikke å komme til enighet.

Torsdag meldte det syriske nyhetsbyrået SANA at det var inngått en avtale.
Avtalene skal sikre fri tilgang til byen slik at om lag 2500 sivile i de beleirede områdene får livsviktige forsyninger, av disse skal 1200 være barn, kvinner og eldre.

Ifølge aktivister har innbyggerne knapt hatt noe annet enn oliven å spise de siste ukene.

Homs regnes som «revolusjonens hjerte» av mange i Syria. Byen var først et sentrum for fredelige demonstrasjoner mot regimet, men etter at regjeringshæren slo hardt ned på protestene, tok flere av byens menn til våpen.

De beleirede bydelene ligger nå i grus. Den hadde før krigen 1 million innbyggere og byens innbyggere kom fra en flere ulike religiøse grupper.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt