NRK Meny
Normal

Slik vil EU fordele flyktningene

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker legger onsdag morgen fram en plan for fordeling av asylsøkere. Han mener 22 medlemsland bør bli tvunget til å ta imot ytterligere 120.000 flyktninger.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker legger fram et forslag om kvoter for fordeling av asylsøkere mellom EU-landene.

EU-kommisjonen legger akkurat nå fram sitt forslag til hvordan flyktninger kan spres til ulike EU-land.

President Jean-Claude Juncker sier han ønsker planen godkjent av medlemslandene på et ekstraordinært møte i Brussel førstkommende mandag.

– Vi er ikke på et bra sted. Det er mangel på Europa i EU, og det er mangel på en union i EU. Det må endres, sier Jean-Claude Juncker fra talerstolen onsdag.

  • Se fremleggelsen direkte.

Målet med asylplanen er å få til en mer rettferdig fordeling av asylsøkerne blant EU-landene. Fra før har EU-landene blitt enige om å fordele 40.000 asylsøkere.

Juncker sier det er nødvendig å relokere flyktningene innad i EU.

– Italia, Hellas og Ungarn kan ikke ta byrden alene, sier han.

– Det finnes ikke alternativ

Juncker innledet talen sin i med en påminnelse om at millioner av europeere har vært flyktninger på et eller annet tidspunkt.

– Hundretusener rømte fra landene sine etter Jugoslavia-krigene. Har vi glemt dette? Vi europeere bør huske at Europa er et kontinent, hvor nesten alle på et tidspunkt har vært flyktning. Millioner har flyktet fra religion, diktatorskap og krig, sier Juncker.

– For noen er flyktningtallene skremmende, men dette er ikke et tidspunkt å bli redd på. Det er en tid for handling fra medlemslandene i EU. Dette er snakk om medmenneskelighet og verdighet. Vi må akseptere at disse menneskene kommer til europeisk territorium. Det finnes ikke et alternativ, sier Juncker.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel oppfordret EU til å godta et bindende kvotesystem for å fordele flyktninger effektivt.

– Vi trenger en bindende avtale for fordeling mellom medlemslandene, sa Merkel.

Strømmer til Skandinavia

Tilstrømmingen av flyktninger og migranter merkes i større grad i Skandinavia. Mandag og tirsdag kom det over 230 asylsøkere til Malmö i Sverige – flere av dem har reist videre til Stockholm og Göteborg.

I Danmark kom det i natt rundt 250 flyktninger med toget fra Lübeck via på ferjen fra Puttgarden i Tyskland.

– Ingen land skal stå alene om å løse et så stort migrasjonspress, skev EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker på sosiale medier før sommeren.

Saken oppdateres.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt