NRK Meny
Normal

Slik velges den nye paven

115 kardinaler låses tirsdag inne i Det sixtinske kapell for å velge en ny pave.

Stemmeurnene som skal brukes ved pavevalget

Stemmeurnene som skal brukes ved pavevalget

Foto: Osservatore Romano / Reuters

I utgangspunktet er 117 kardinaler berettiget til å delta i konklavet, men to av dem har gitt beskjed om at de ikke vil delta.

Kardinal Keith O'Brien har trukket seg fra konklavet etter at han gikk av som erkebiskop av St Andrews og Edinburgh på grunn av anklager om «upassende oppførsel» overfor andre prester.

Den andre som har trukket seg er den tidligere erkebiskopen av Jakarta, Kardinal Julius Riyadi Darmaatmadja.

78-åringen sier at han synet hans er så dårlig at han ikke kan reise fra Indonesia til Roma.

Ti fakta om pavevalget

1. Kardinalene med stemmerett blir holdt isolert i Det sixtinske kapell. De får ikke ha noen kontakt med utenforstående.

2. Kardinalene kan ikke drive valgkamp for å bli valgt. Hvordan de forhandler seg imellom vet man ikke (se punkt 3 under).

3. Kardinalene må avlegge en taushetsed om at de ikke skal avsløre noen om det som skjer under et pavevalg.

4. Alle menn som er døpt inn i den katolske kirken kan i teorien bli valgt til pave. I praksis velger kardinalene alltid en av sine egne til pave.

5. Mens konklavet pågår skal kardinalene bo i Domus Sanctae Marthae. Det er en kombinasjon av et hotell og et kloster som pave Johannes Paul II fikk bygget i Vatikanet.

6. Bare kardinaler under 80 år kan stemme under pavevalget. Det er 117 kardinaler under 80 år, men bare 115 kommer til å delta i konklavet. Kardinalene som er over 80 år må nøye seg med å prøve å påvirke de stemmeberettigede under møtene før konklavet starter.

7. Kardinalene kan holde en valgomgang under første dag av konklavet. Deretter holder de fire valgomganger per dag, to om formiddagen og to om ettermiddagen, frem til en ny pave er valgt.

8. Kardinalenes stemmesedler brennes etter hver valgomgang i en egen ovn som er installeres i Det sixtinske kapell for anledningen. Røyken som kommer ut av pipen viser om det er enighet om en ny pave eller ikke. Svart røyk viser at det ikke er noen løsning, hvit røyk at en ny pave er valgt.

9. En ny pave må velges med to tredels flertall. Dersom det ikke er blitt valgt en ny pave i løpet av de tre første dagene, kan kardinalene fra en dags pause for konsultasjon og bønn.

10. Når en ny pave er valgt blir det annonsert av en av de høyest rangerte kardinalene på balkongen til Peterskirken. Han annonserer også hvilket pavenavn den nye paven har valgt seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt