Slik var den dramatiske valgnatten

Skyting, Trump-søksmål, Florida-dramatikk og sjokkseier. Her er høydepunktene fra valgnatten.

Clinton-tilhengere venter på resultatene på valgvaken i New York

NERVER: Clinton-tilhengere venter på resultatene på valgvaken i New York

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Donald Trump ventet ikke lenge med å gjøre seg bemerket på valgkvelden.

Tirsdag kveld norsk tid ble det klart at Trump har gått til søksmål mot valgmyndighetene i Clark County i Nevada. Han mener de holdt et valglokale i Las Vegas åpent for lenge. Trump vil at stemmene holdes adskilt fra resten i delstaten i påvente av en rettssak.

En dommer avviste kravet senere på kvelden.

George W. Bush stemte ikke på Trump

Tidligere president George W. Bush og hans kone Laura stemte verken på Trump eller Clinton. Selv om de stemte blankt i valget, har de to imidlertid stemt på republikanske kandidater ellers på valgseddelen. Til CNN sa Trump gjentatte ganger at Bushs valg er trist.

Bush-familien er ingen tilhenger av Trump. Før valget ble det spekulert i om Bush og hans far, tidligere president George H.W. Bush, ville gå så langt som å stemme på Clinton.

Skyting i Asuza, California

SKJØT OG DREPTE: Politiet i Azusa leter etter en tungt bevæpnet gjerningsmann.

Foto: CBS News

En drept i skyting

Ved midnatt norsk tid kom de første meldingene om skyting ved et valglokale i i Azusa i California. Valglokalet ble stengt av, og flere velgere ble låst inne i stemmelokalet mens skytingen pågikk. Det viste seg at fire personer var skutt, en ble bekreftet død en snau time senere. Gjerningsmannen skjøt også 20 skudd mot politiet, og var lenge på frifot.

I 03.30-tiden norsk tid bekreftet politiet at gjerningsmannen er død. Det er foreløpig ikke klart om han ble drept av politiet eller om han tok sitt eget liv.

John Corina i Los Angeles-politiet opplyser at skytingen ikke har noe med valget å gjøre.

Drama i Florida

Den viktige vippestaten Florida levde virkelig opp til betegnelsen. Etter hvert som valgdistriktene ble talt opp, hoppet ledelsen fram og tilbake mellom de to presidentkandidatene.

Først etter at 90 prosent av stemmene var talt opp, rykket Trump fra og ledet med godt over ett prosentpoeng. Da manglet det imidlertid resultater fra valgkretser der Demokratene har stått sterkt tidligere. Derfor hadde Clinton-leiren fortsatt håp om seier i Florida.

Men det var Trump som trakk det lengste strået til slutt. Like før klokken 05 norsk tid erklærte nyhetsbyrået AP Trump som vinner i Florida.

Florida er viktig fordi vinneren får 29 valgmenn ved en valgseier. Trump var nesten helt avhengig av å vinne Florida for å få nok valgmenn til å kunne vinne valget.

Prognoser over presidentkandidatenes vinnersjanser

VALGSJOKKET: Grafikken fra New York Times viser hvordan prognosene snudde brått i løpet av noen timer.

Foto: Skjermdump: New York Times

Gjorde spådommer om enkel Clinton-seier til skamme

Clinton har ledet på de aller fleste meningsmålingene i høst. Men realiteten ble langt mer spennende enn ventet og de foreløpige resultatene sjokkerer de aller fleste valgeksperter.

Trump fikk en god start i kappløpet mot Det hvite hus. Mens spenningen fortsatte i de viktigste vippestatene og både CNN-prognoser og flertallet av eksperter fremdeles spådde Clinton-seier i 03-tiden norsk tid, anslo New York Times derimot at det var 80 prosent sjanse for at Trump blir USAs neste president.

Storavisa oppjusterte Trumps vinnersjanser til 92 prosent en time senere. Da hadde Trump allerede sikret seieren i vippestatene Florida, Ohio og Nord-Carolina.

Dermed gjorde Trump alle spådommer om enkel Clinton-seier til skamme.

Trump vinner valget

Klokken 07.39 norsk tid melder NRK at Donald Trump vinner valget. Etter å ha vunnet delstaten Pennsylvania, har han sikret seg 274 valgmannsstemmer.

Samtidig nekter Clinton-leiren å vedgå nederlaget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt