Hopp til innhold

Slik svarer Charlie Hebdo på terroren

PARIS (NRK): – Sekularitet sikrer religionsfrihet og muslimene er de første ofrene til den facistiske islamismen, skriver sjefredaktør Gerard Biard i lederartikkelen.

Charlie Hebdo-karikatur

Den nye utgaven av Charlie Hebdo er laget av redaksjonens overlevende, som har sverget at de ikke vil la seg kneble, tross angrepet som kostet tolv menneskeliv forrige onsdag.

Foto: NTB Scanpix/faksimile

Karikatur i Charlie Hebdo

En av tegningene forestiller terroristene som ankommer paradis og spør: Hvor er de 70 jomfruene? Svaret: De er hos Charlie, tapere!

Foto: Faksimile fra Charlie Hebdo

Åse Marit Befring i Paris

MILLIONOPPLAG: NRKs reporter Åse Marit Befring med den nyeste utgaven av Charlie Herbo, ble lagt ut for salg onsdag morgen. Bladet er revet ut av hyllene flere steder og opplaget er allerede økt fra tre til fem millioner.

Det franske satiremagasinet Charlie Hebdo kommer onsdag med sitt første nummer etter terrorangrepet forrige uke.

Flere steder i Paris ble det historiske magasinet revet ut av hyllene og opplaget er allerede økt fra tre millioner til fem millioner blader.

200 av disse er varslet å komme til Norge.

Sjefredaktør Gerard Biard starter lederartikkelen med å takke alle leserne dypt fra hjertet for støtten.

«Vi har fått mange nye venner den siste uken. Vi skal prøve å være optimistiske selv som det ikke er sesongen for det,» skriver Biard.

– Sekularitet sikrer religionsfrihet

Hovedbudskapet i onsdagens utgave av satiremagasinet Charlie Hebdo er klinkende klart. Sjefredaktør Gerard Biard brukte store deler av lederartikkelen til å argumentere for sekularitet.

Karikatur i Charlie Hebdo

– Vi er med dere av hele vårt hjerte! Barnearbeiderne i Bangladesh takker Charlie Hebdo på grunn av den store etterspørselen etter «Je suis Charlie»-T-skjorter.

«Det er den ikke-religiøse staten som sikrer at de religiøse får leve fred. Ikke positiv sekularitet, ikke inkluderende sekularitet, ikke hva-vet-vel-jeg-sekularitet. Det jeg vil ha er sekularitet. Punktum finale. Det er det eneste som råder over de universelle rettigheter som gir likhet, frihet og brorskap,» skriver Biard.

«Alle som later som at de forsvarer muslimer, ved å akseptere deres totalitære religiøsitet, forsvarer faktisk deres bødler. De første ofrene til den fascistiske islamismen, er muslimene selv,» skriver sjefredaktøren i Charlie Hebdo.

Deretter følger 14 sider med karikaturer i kjent provoserende stil hvor Charlie Hebdo gjør narr av alt fra IS-terroristene, verdensreligionene og andre temaer som barnearbeid i Bangladesh og franske politikere.

«Det som fikk oss til å le mest i løpet av den siste uken, var at Notre Dames klokker kimte til ære for oss»

Gerard Biard, sjefsredaktør i Charlie Hebdo

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Otto Haug om Charlie Hebdo

VIDEO: Otto Haug, distriktsredaktør i NRK Østlandssendingen har vært fast Charlie Hebdo-leser siden 70-tallet. Hør hva han mener

– Alt er tilgitt

Den grønne forsiden har allerede vært godt omtalt, også i norske medier.

En karikert og gråtende versjon av profeten Mohammed opp et skilt der det står «Jeg er Charlie». Over ham står det «Tout est pardonne». (Alt er tilgitt)

– Jeg hadde denne ideen i hodet, men det var ikke nok til en forside. Det var ikke lenger det eneste temaet. Så jeg kom jeg på å tegne Muhammed med «Jeg er Charlie». Jeg så på ham, og han gråt. Så skrev jeg «Alt er tilgitt». Og så gråt jeg. Og der var forsiden, der var den. Endelig fant vi vår forbannede forside, fortalte tegneren Renald «Luz» Luzier på en pressekonferanse.

Tegningen på forsiden er det eneste bildet av profeten i onsdagens utgave av Charlie Hebdo.

Karikatur i Charlie Hebdo

Ingen ledig plass i Syria? Javel, da får jeg kapre ett fly da...

Foto: Faksimile fra Charlie Hebdo

SISTE NYTT

Siste nytt