Hopp til innhold

Slik stenger Venezuela grensa

Nicolás Maduro nekter opposisjonen å frakte nødhjelp inn i landet. Militæret bruker en tankbil og containere til å blokkere en grenseovergang til Colombia.

Slik stenger Venezuela grensa

BLOKKERT: Tienditas-broen mellom Venezuela og Colombia er stengt av Venezuelas militære.

Foto: Edinson Estupinan / AFP

Striden om makten i Venezuela fortsetter. Nå har landets sittende president Nicolás Maduro satt inn hæren ved grenseovergangen mellom Cúcuta i Colombia og Ureña i Venezuela, for å hindre at nødhjelp og forsyninger blir fraktet inn i landet via broen som forbinder de to byene.

Onsdag skulle opposisjonen i Venezuela etter planen ha fraktet inn nødhjelp over grenseovergangen, men regjeringssoldater har sperret av veien med en stor tankbil og to containere.

Juan Guaido

VIL TA OVER: Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó.

Foto: Fernando Llano / AP

Etter at denne saken ble publisert, har NRK undersøkt forholdene rundt Tienditas-broen grundigere. Den sto ferdig i 2016, men har ikke offisielt blitt åpnet på grunn av det spente forholdet mellom Colombia og Venezuela. Likevel er det mulig med biltransport over broen dersom begge land aksepterer det, ifølge kilder NRK har vært i kontakt med.

– 300.000 liv i fare

Opposisjonsleder Juan Guaidó som ønsker å ta over makten hevder det står om livet til flere tusen i Venezuela.

– Vi lever i et diktatur. Vi må iverksette tiltak, så den nødhjelpen kommer frem til dem som trenger den. 300.000 venezuelanere står i fare for å dø hvis ikke nødhjelpen kommer frem, sier Guaidó.

Også lokale hjelpearbeidere er bekymret for situasjonen.

– De hindrer nødhjelpen i å komme frem. For myndighetene og militæret vil at denne absurde krisen skal fortsette. Det er ikke bare mangel på mat og medisiner, men også på verdier og håp, sier Alba Pereira, direktør i hjelpeorganisasjonen Entre Dos Tierras, til nyhetsbyrået AP.

Blokkade Venezuela

STENGT: Regjeringssoldater har sperret av veien med en stor tankbil og to containere.

Foto: Raul Arboleda / AFP

Mener USA er på oljejakt

Nyhetsbyrået Reuters meldte tirsdag at USA har sendt mat og medisiner som Guaidó vil forsøke å frakte over grensa ved Cúcuta.

President Nicolás Maduro som kjemper for å beholde makten hevder at nødhjelpsforsendelsen bare er en forsmak på det han omtaler som en USA-ledet invasjon for å få tak i landets olje.

Venezuelas president Nicolás Maduro sier at han ikke vil gi etter for presset fra en rekke EU-land o

NEKTER Å GÅ AV: President Nicolás Maduro nekter å gi fra seg makten i Venezuela.

Foto: Ariana Cubillos / AP

– Trump er desperat etter å stjele den venezuelanske oljen, men oljen tilhører Venezuela og det venezuelanske folk til evig tid, sa Maduro i en TV-tale.

Onsdag kveld skrev president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton på Twitter at Washington vurderer å innføre sanksjoner mot venezuelanske militære ledere som ikke vil anerkjenne Juan Guaidó som president i Venezuela.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt