Hopp til innhold

Her er fiskeritoppene på Island – i dag ble to av dem pågrepet mistenkt for korrupsjon

Milliardomsetning fra fiskerikonsernet Samherji i Namibia skal ha blitt sendt via DNB-kontoer og en omfattende selskapsstruktur på Kypros. I dag ble den avsatte justisministeren og en fiskeritopp i Namibia pågrepet.

Tre korrupsjonsmistenkte fra Namibia på skutertur på Island

Tidligere justisminister i Namibia Sacky Shangala og tidligere sjef i det statlige fiskeriselskapet James Hatuikulipi ble i dag tidlig pågrepet. Svigersønnen til fiskeriministeren Thamson Hatuikulipi var sammen med dem på besøk på Island i 2016, og er også etterlyst.

Foto: Wikileaks

Fiskerikonsernet Samherji beskyldes for korrupsjon og ulovlig tett samarbeid med namibiske toppledere. Flere av dem er nå pågrepet og andre er etterlyst i hjemlandet.

Avsløringen ryster både Island og det afrikanske landet Namibia.

I Namibia er det i dag valgdag, og valglokalene åpnet klokken 8 norsk tid. Samtidig har både fiskeriministeren og justisministeren måttet trekke seg. Anti-korrupsjonskommisjonen i landet har kunngjort at de begge er mistenkt for korrupsjon og at de ønsker dem arrestert i forbindelse med etterforskningen.

I dag tidlig ble den tidligere justisministeren Sacky Shangala pågrepet sammen med den tidligere sjefen for det statlige fiskeriselskapet, James Hatuikulipi, melder flere namibiske medier.

– Ja, vi arresterte dem i dag, bekrefter sjef Paulus Noa i Namibias anti-korrupsjonskommisjon som står bak etterforskningen av korrupsjonssaken til avisa The Namibian.

Paulus Noa

Paulus Noa i Anti-korrupsjonskommisjonen i Namibia.

Foto: RUV

Anti-korrupsjonskommisjonen har tidligere kunngjort at de to pågrepne, sammen med flere andre personer, var ettersøkt mistenkt for å være involvert i en sak angående bestikkelser, korrupsjon, svindel, hvitvasking, og skatteunndragelser.

I helga ble også den tidligere fiskeriministeren pågrepet, men løslatt etter en anke om feil i papirene knyttet til arrestordren.

Selv har de mistenkte sagt til islandske og namibiske medier at de ikke har vært involvert i noe ulovlig.

Alt sammen startet med en varsler fra innsiden av det verdensomspennende fiskerikonsernet Samherji fra Island.

Den tidligere lokale sjefen for konsernets virksomhet i Namibia, Jóhannes Stefánsson, gikk til Wikileaks og namibiske korrupsjonsetterforskere med historien sin og en stor mengde dokumenter, e-poster og bankopplysninger.

Johannes Stefansson, Jóhannes Stefánsson, hjemme i Reykjavik. I intervjuet med NRK forteller han om hvordan Samherji opererer i Namibia. - Jeg spilte en aktiv rolle i korrupsjon, sier han til NRK.

Jóhannes Stefánsson forteller til NRK om hva han har vært med på.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Vi betalte bestikkelser

I medieoppslag hos den islandske avisa Stundin og i en dokumentar fra allmennkringkasteren RUV, kommer det frem hvordan det islandske konsernet skal ha betalt bestikkelser til fiskeriministeren og en gruppe nære samarbeidspartnere. Bestikkelsene skal ha vært i bytte mot tilgang til fiskekvoter til en betydelig lavere sum enn noen andre.

Selv hadde Stefánsson vært dypt involvert i virksomheten som nå etterforskes som korrupsjon.

– Jeg var Samherjis instrument i Namibia og utførte alle instrukser. Vi betalte ut bestikkelser, sier Jóhannes Stefánsson til NRK.

Til RUV har han fortalt hvordan han både betalte ut penger i kontanter og la til rette for bankoverføringer.

– Du har deltatt i kriminelle handlinger og er en av de skyldige?

– Jeg kan ende opp i fengsel. Konsekvensene av å varsle i denne saken, er jeg klar over, svarer Jóhannes Stefánsson.

Thorsteinn Már Baldvinsson sammen med personer fra Namibia innblandet i korrupsjonsmistanker

Fiskerikonsernet Samherjis konsernsjef Thorsteinn Már Baldvinsson sammen med flere av de sentrale namibiske lederne som nå er korrupsjonsmistenkte.

Foto: Wikileaks

Møter på ministerens gård og reiser til Island

Varsleren forteller hvordan Samherji pleide et tett forhold til blant annet svigersønnen til fiskeriministeren, fetteren hans og justisministeren.

Det islandske fiskerikonsernet skal ha fløyet personer fra denne kretsen på turer der både reise, overnatting og utgifter ble dekket. Blant annet besøkte flere delegasjoner fra Namibia konsernets hjemland Island.

Samherjis toppleder skal ha vært med på noen av møtene.

Direktøren i Samherji, Thorsteinn Már Baldvinsson, skal også ha hatt direkte møter med Namibias fiskeriminister Bernhard Esau. Et av disse møtene foregikk på fiskeriministerens gård utenfor landets hovedstad Windhoek.

Senere ble det betalt ut direkte bestikkelser, forteller varsleren. Disse utbetalingene finnes det spor av i materialet han har delt, som fakturaer for «konsulenttjenester», «leie» og andre generelle termer.

– Beskjeden fra konsernsjef Thorsteinn Már Baldvinsson var at bestikkelser skulle betales, hvis det var nødvendig for å få kvoter, forteller Stefánsson.

Bernhard Esau og Thorsteinn Már Baldvinsson

Her sees tidligere fiskeriminister Bernhard Esau i Namibia sammen med Samherjis konsernsjef Thorsteinn Már Baldvinsson hjemme hos svigersønnen til ministeren i Namibia.

Foto: Wikileaks

NRK har også funnet igjen utbetalinger knyttet til disse påstandene i kontoutskrifter fra DNB-kontoer.

DNB-kvittering for overføring av 150.000 dollar til Tundavala Invest i Dubai

Her sees en DNB-kvittering som en ansatt i Samherji sendte til en av de sentrale personene i Namibia som bekreftelse på at pengene for «konsulentoppdrag» var overført.

Foto: Wikileaks

Totalt skal det ha blitt utbetalt over 33 millioner kroner fra to forskjellige DNB-kontoer til en konto i Dubai kontrollert av en av de sentrale i kretsen rundt den namibiske fiskeriministeren.

Faktura fra Tundavala Invest Limited på 150.000 dollar

Dette er fakturaen for «konsulenttjenester» som ligger til grunn for at det ble overført penger fra Samherjis DNB-konto til en konto i Dubai.

Foto: Wikileaks

I det lekkede materialet fra varsleren ligger både fakturaer for disse overføringene merket «konsulenttjenester» og «rådgivning». Det ligger også en DNB-kvittering for at pengene for én av overførslene på 150.000 dollar hadde gått gjennom.

Dette skal ha vært penger til ett av flere slike «konsulentselskaper» tilknyttet kretsen rundt fiskeriministeren og justisministeren i Namibia.

Et av konsulentselskapene skal ha tilhørt svigersønnen til fiskeriministeren. I et dokument fra varsleren på innsiden av Samherji-konsernet kommer det fram at svigersønnen skulle hjelpe til med «tjenester» for å sikre kvoter blant annet ved hjelp av møter og kontakter med nøkkelpersoner.

Da en avtale om nye kvoter var klar i 2014 skal e-postene ha gått hyppig mellom de sentrale namibiske personene og Samherji-representantene i landet:

Fiskerikonsernet Samherji uttaler at de nå har engasjert et advokatkontor for å granske seg selv, og at de i tillegg vil samarbeide alle relevante myndigheter.

– Samherji har drevet en vellykket internasjonal virksomhet i 35 år. Selskapet har da alltid fokusert på å følge gjeldende lover og regelverk. Vi tar anklagene mot selskapet veldig alvorlig og vil undersøkte dem, skriver Margrét Ólafsdóttir i selskapet på e-post til NRK, og understreker at de mener hendelsene i Namibia anses som isolert fra resten av konsernets virksomhet globalt.

Fabrikkdekket på fabrikktråleren Heinaste med hestemakrell i produksjonslinjen

Slik håndteres fisken om bord på fabrikktråleren Heinaste som fisket i områdene rundt Namibia.

Foto: Wikileaks

Via Kypros og DNB

NRK har sett på hvordan Samherji hadde organisert virksomheten sin basert på lekkede dokumenter, e-poster og banktransaksjoner.

Fisket skjedde i havområdene i Sør-Atlanteren utenfor Namibia. Opp av havet tok de store fabrikktrålerne til Samherji tonnevis av hestemakrell.

Salget av fisken ga store inntekter, men gikk ikke nødvendigvis til Namibia.

Varsleren fra innsiden av konsernet mener oppsettet med en rekke datterselskaper i ulike land var laget for å spare skatt og flytte penger ut av Namibia.

– Svært lite av pengene vi tjente kom Namibia til gode i form av skatteinntekter. I stedet ble store summer overført til Samherjis datterselskaper på Kypros gjennom internfakturering, sier Jóhannes Stefánsson til NRK.

Samherji hadde opprettet en omfattende struktur av selskaper. Gjennom datterselskaper registrert på Kypros skal Samherji ha sendt fakturaer til seg selv:

  • Leie av skip
  • Betaling av mannskap
  • Salgstjenester for omsetning av fangsten
  • Interne tjenester i konsernet

NRK har sett på hvordan minst sju av Samherjis datterselskaper registrert på Kypros opererer. Alle har samme adresse og alle skal ha bankkontoer i den norske banken DNB.

Grafikk som viser Samherjis bruk av underselskaper på Kypros for fiskeri utenfor Namibia
Grafikk: NRK

Lekkede kontodetaljer viser hvordan selskapet flytter store summer. Datterselskapene av det islandske fiskerikonsernet handler med seg selv og andre.

En undersøkelse av 22 DNB-kontoer registrert på åtte forskjellige selskaper på Kypros viser at det totalt skal ha gått over 30 milliarder kroner inn og ut av DNB-kontoene i tidsrommet 2008 til 2019.

Samtidig viser bankdetaljene NRK har sett at fiskerikonsernet også skal ha brukt kontoene til overføringer som er helt naturlige for den aktiviteten de driver med.

Selskapene betaler regninger for drivstoff til skipene, betaler mannskap og kjøper og selger fisk.

Varsleren Jóhannes Stefánsson forteller til NRK også hvordan Samherji etter hvert etablerte selskaper i øystaten Mauritius i det Indiske hav for å unngå å betale skatt.

NRK finner konkrete spor etter det i de lekkede dokumentene. Dokumenter viser det som ser ut som planer for å sluse penger innom Mauritius før de nådde Kypros.

I e-poster sees det hvordan selskapet skal ha kontaktet ulike advokatfirmaer for å legge opp en struktur der de betaler minst mulig skatt, som i denne e-posten:

Minister talte i Norge om bærekraftig fiskeri

Etter avsløringene har både fiskeriminister Bernhard Esau og justisminister Sacky Shangala måttet gå av fra regjeringen i Namibia.

De er begge mistenkte sammen med James Hatuikulipi, svigersønnen til fiskeriministeren Thamson Hatuikulipi og en person til.

– Siden november 2018 har vi etterforsket påstander om korrupsjon, bestikkelser, hvitvasking, skatteunndragelser og relaterte lovbrudd, opplyser Nambibias anti-korrupsjonskommisjon til NRK.

Trålpose på dekk av skipet Heinaste utenfor Namibia
Foto: Wikileaks

Korrupsjonsetterforskerne fikk informasjon fra varsleren Jóhannes Stefánsson. De har så gjennomført avhør og andre etterforskningsskritt.

NRK har delt informasjonen om at det skal ha gått store summer via DNB-kontoer knyttet til selskaper på Kypros med banken. De opplyser at de ikke kan bekrefte eller avkrefte detaljer om eventuelle etterforskninger, eller gi ut informasjon om enkeltkunders kontoer.

– Basert på det som har kommet frem i islandske medier kan vi ikke utelukke at DNBs tjenester er misbrukt av kriminelle i denne saken. Det er politiet som må avgjøre om det er tilfelle. DNB undersøker denne saken for å avklare fakta, og vi skal sørge for at vi finner ut av alt som kan belyse om DNBs tjenester er misbrukt av kriminelle, svarer konserndirektør for kommunikasjon Thomas Midteide til NRK.

– Tar DNB selvkritikk?

– Vi kan ikke utelukke at vi er brukt av kriminelle i denne saken, og vi kan heller ikke utelukke at DNB har gjort en for dårlig jobb i kontrollarbeidet vårt. Hvis fasiten blir at DNB har gjort en for dårlig jobb, har vi ingen problemer med å ta selvkritikk for det, svarer Midteide i DNB.

I midten av november i år mente korrupsjonsetterforskerne i Namibia å ha nok beviser til å utstede arrestordre for de mistenkte.

Bernhard Esau
Foto: Our Ocean 2019 / Utenriksdepartementet

Fiskeriminister Bernhard Esau ble da arrestert.

Esau hadde nylig vært i Oslo for å tale på en internasjonal havkonferanse der den norske regjeringen var vertskap. Ministeren talte om bærekraftig forvaltning av fiskeressursene. En ganske skarp kontrast til korrupsjonen han er mistenkt for knyttet til ulovlige tildelinger av kvoter.

Midt i valgkampen i Namibia ble han arrestert, men på grunn av juridiske formaliteter ble han sluppet ut etter under ett døgn. De andre personene er enn så lenge etterlyst.

NRK har søkt kommentarer fra alle de mistenkte i Namibia, men har på nåværende tidspunkt ikke fått noen svar fra noen av dem eller advokatene som representerer dem i rettssystemet i landet.

De har tidligere uttalt til namibiske og islandske medier at de ikke har bedrevet korrupsjon, og opplyser til myndighetene i Namibia at de ikke er på flukt og er villige til å la seg avhøre. Den tidligere justisministeren Sacky Shangala sier til RUV at det ikke har vært noe upassende rundt kontakten han har hatt med fiskerikonsernet Samherji – all kontakt har skjedd i tråd med hans rolle som minister.

Tamson Hatukulipi, svigersønnen til eks-fiskeriministeren, forteller til kanalen at det ikke er noe mistenkelig ved alle de store overføringene til hans konsulentselskap. Han svarer til RUV at han hjalp det islandske fiskerikonsernet med å komme i kontakt med kvoteeiere i Namibia – og at det ble gjort uavhengig av svigerfaren som satt i regjeringen.

Se her hva fiskeriminister Bernhard Esau svarte da RUV møtte ham i Oslo i oktober:

SE KONFRONTASJONEN: Her møter det islandske tv-teamet fiskeriministeren fra Namibia, Bernhard Esau, i Oslo og spør ham om korrupsjonsmistankene. Han har senere måttet trekke seg fra statsrådsposten. Video: RUV

Samherji ønsker ikke å svare på detaljerte spørsmål om korrupsjonsmistanker. De viser til at styret i selskapet har engasjert det norske advokatselskapet Wikborg Rein for å gjennomføre en gransking og at de vil samarbeide med andre etterforskninger.

– Samherji vil ikke gi mer detaljerte svar før undersøkelsene er over, skriver de i en e-post til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt