NRK Meny
Normal

Slik skal det israelsk-palestinske fangebyttet foregå

Israel skal etter planen først løslate bare 477 av de 1027 palestinske fangene for å sikre seg at palestinerne holder sin del av avtalen, og løslater den israelske soldaten Gilad Shalit.

Israelere og palestinere holder pusten før den store fangeutvekslinga mellom Israel og Hamas, som etter planen skal starte tirsdag.

I alt skal 1027 palestinske fanger løslates mot én israelsk soldat, Gilad Shalit, som har sittet fem år i fangenskap.

Fangene som slippes fri fra israelsk fangenskap skal løslates i to hovedbolker. 477 av dem på tirsdag, og 550 i løpet av de to neste månedene.

Israelsk høyesterett ga grønt lys

Den israelske soldaten ble tatt til fange av militære grupper fra Gaza i 2006.

Fortsatt er det mye usikkerhet knyttet til om fangebyttet faktisk kommer til å skje, men seint mandag kveld så det ut som om vektskåla tippet i retning for at fangene settes fri, da Israels høyesterett ga tommelen opp.

De trosset dermed protestene fra pårørende som var imot at de palestinske fangene skal løslates med argumentet om at mange av dem er dømt til livsvarlig fengsel for å ha drept israelere.

De nøyaktige detaljene om hvordan tirsdagens fangebytte skal skje, er fortsatt hemmelig, men kilder innad i Hamas og i Israel har lekket noe informasjon ut.

Denne informasjonen koblet med informasjon fra nyhetsbyråer og annen presse, gir følgende bilde av hvordan fangeutvekslingen vil foreløpe:

1. del

I løpet av natta skal 430 mannlige fanger gjennom en siste identitesundersøkelse i Ketziot-fengselet i den sørlige ørkenen Negev. 20 andre (14 fra Jerusalem og 6 arabiske israelere) skal sjekkes i fengselet HaSharon i nærheten av kystbyen Netanya.

(Saken fortsetter under bildet)

Solidaritetsmarkering for palestinske fanger

Palestinere og utenlandske aktivister tenner lys i solidaritet med palestinske fanger i israelske fengsler dagen før 1027 av dem skal løslates.

Foto: ABED OMAR QUSINI / Reuters

Kvinnene og mennene fra Øst-Jerusalem skal sendes med buss til Ofer i nærheten av Ramallah. Deretter blir mennene fraktet til en politistasjon i Vest-Jerusalem.

De som skal til Gaza, fraktes fra fengselet til Kerem Shalom-terminalen mellom Israel og Gaza, mens de som skal vende tilbake til Vestbredden busses til grenseposten Beitunia i nærheten av Ramallah.

2. del

I Gaza skal Gilad Shalit møte enten representanter fra Røde Kors eller fra egyptiske myndigheter. De skal bekrefte at han er i live og i god behold.

3. del

Israel løslater 27 av de kvinnelige fangene. 21 av disse skal tilbake til Vestbredden. Resten skal til Gaza, Jerusalem, Israel og Jordan.

4. del

Shalit skal deretter overføres til Sinai i Egypt, via grensepasseringa Rafah i Gaza. Den israelske soldaten vil trolig ikke bli ved grensepasseringa mer enn 15 minutter.

5. del

Når israelske myndigheter får bekreftelse på at Shalit har ankommet Egypt, vil Israel beordre at de 450 mannlige fangene løslates til Gaza og Vestbredden.

  • 300 av disse vil komme inn enten via grensepassasjen Rafah eller Kerem Shalom.
  • 96 vill slippes fri ved grenseposten Beitunia, sør for Ramallah.
  • 14 fanger fra Øst- Jerusalem skal løslates fra en politistasjon i Vest-Jerusalem.
  • 6 arabiske israelere skal slippes løs fra politistasjoner i nærheten av hjemmene deres.
  • 40 av fangene skal sendes ut av landet via Egypt til Tyrkia, Syria eller Qatar.

Dermed skal tilsammen 477 av fangene, 27 kvinner og 450 menn, være løslatt fra de israelske fengslene.

De resterende 550 fangene som avtalen omfatter skal settes fri i løpet av de to neste månedene.

(Saken fortsetter under bildet)

6. del

Yoel Shalit

Yoel Shalit, broren til den bortførte, israelske soldaten, smiler idet han kommer hjem dagen før Gilad skal slippes fri.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Idet fangene løslates, skal Shalit krysse grensa inn til Israel. Dette vil trolig skje via Nitzana, rundt 50 kilometer sør for Gaza. Der vil han få en rask helsekontroll og få muligheten til å ringe familien sin.

7. del

Shalit skal sendes med fly til flybasen Tel Nof i nærheten av den israelske hovedstaden Tel Aviv. Der vil han få tilbud om grundigere, medisinsk undersøkelser og gjenforenes med sin familie.

Han skal også etter planen møte statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak og stabssjef Benny Gantz.

8. del

Shalit-familien skal flys hjem til Mitzpe Hila nord i Israel.

Gilads familie har i 16 måneder bodd i et telt i Jerusalem i forbindelse med en demonstrasjon for å frigi 25-åringen. Etter at det ble klart at Gilad skulle settes fri, dro de hjem for å forberede hjemkomsten.

Hamas har erklært tirsdag for en nasjonal fridag. Palestinerne har planlagt en tredagers feiring i byene på okkuperte Vestbredden for å ønske sine slektninger og venner som er løslatt velkommen hjem.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt