Slik så det ut etter tidenes juveltyveri i London

London (NRK): Britisk politi har for første gang frigitt bilder etter det spektakulære juveltyveriet i London i påsken da verdier for flere hundre millioner ble stjålet fra et underjordisk hvelv. Tyvene er stadig på frifot.

Juveltyveri London

Et gapende hull som er 25 cm høyt og 45 centimeter bredt viser hvordan tyvene etter tre gjennomboringer klarte å ta seg inn i hvelvet.

Foto: Metropolitan Police

Et 25 cm høyt og 45 centimeter bredt hull gjennom den tykke betongveggen inn til hvelvet under bakken i Hatton Garden i London viser hvordan tyvene kom seg inn til bankboksene i påskehelgen.

Juveltyveri London

Et kaos av oppbrutte bankbokser, støv, murpuss og verktøy møtte politiet da de kom inn i hvelvet tirsdag over påske. Fortsatt har ikke politiet klarte å komme i kontakt med alle som hadde eiendeler oppbevart her.

Foto: Metropolitan Police

Til sammen 72 bokser ble brutt opp, og verdier for minst 60 millioner pund (over 700 millioner norske kroner) ble stjålet.

Les også: Her slår tyvene til i tidenes juveltyveri

Kaos

Bildene som Scotland Yard har frigitt i dag, viser synet som møtte politiet da de kom til stedet tredje påskedag. Et hvelv dekket av støv og murpuss, med oppbrutte bankbokser og verktøy strødd utover gulvet.

Politiet tror gjerningsmennene kom seg inn gjennom en sidedør til bygget, deretter deaktiverte de i en heis i tredje etasje. Via heissjakten kom de seg ned i kjelleren med verktøyet. De tvang åpen en gitterdør til naborommet til hvelvet, før de deretter boret seg gjennom betongveggen ved siden av hvelvdøren. Politiet mener det tok tyvene to netter å komme seg gjennom betongveggen før de stakk av gårde med verdiene. Politiet har tidligere frigitt overvåkningsbilder av en hvit varebil de tror gjerningsmennene brukte.

Juveltyveri London

Tyvene tvang opp en dør som sperret heisdørene etter at de hadde kommet seg ned gjennom heissjakten fra tredje etasje.

Foto: Metropolitan Police

Sikret spor

I ukevis har politiet finkjemmet lokalet etter blant annet fingeravtrykk og DNA-spor. Politiet har også jobbet med oppspore eierne av de til sammen 72 bankboksene som ble brutt opp, ennå gjenstår det seks personer som politiet ikke har klart å få kontakt med. Til sammen 999 bankbokser finnes i hvelvet. Kun sju bokser var tomme, likevel har flesteparten fått stå i fred.

Juveltyveri London

Inne i hvelvet hadde tyvene tilgang til 999 bankbokser. Kun 72 av dem ble brutt opp under tyveriet.

Foto: Metropolitan Police

Sjefetterforsker Craig Turner sier i en pressemelding at det har vært viktig for politiet å gå svært nøye til verks.

Timene med rettsmedisinsk arbeid og intervjuer har vært avgjørende for å sikre at vi er i stand til å utnytte alle muligheter som finnes i arbeidet med å finne dem som sto bak. Vi har forståelse for at dette har vært en frustrerende periode for dem som er rammet, og vi takker for deres tålmodighet og støtte.

Politiet rykket ikke ut

En innbruddsalarm i bygget gikk av natt til langfredag, som var den første natten gjerningsmennene jobbet på for å komme seg gjennom veggen. Politiet valgte å ikke rykke ut da de ble varslet, og fortsatt pågår det en intern etterforskning om hvorfor. Natten til tredje påskedag var tyvene tilbake og fullførte jobben.

Ifølge Scotland Yard er det for tidlig å konkludere med om utfallet ville blitt annerledes dersom politiet hadde kommet til stedte.

Hatton Garden er en gate full av gullsmeder og juvelhandlere øst i London-sentrum, og mange av forretningene oppbevarte varene sine i hvelvet da de hadde påskestengt. Flere av dem hadde ikke forsikring.

Juveltyveri

Tyvene brøt opp denne gitterdøren til naborommet til hvelvet for å få inn tungt verktøy til å drille seg gjennom veggen

Foto: Metropolitan Police
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt