Slik reagerer verden på terroren i London: – Bevisst og feigt angrep

Natt til søndag håndterte London-politiet tre ulike hendelser. Fra hele verden strømmer støtte- og sympatierklæringer til det britiske folk.

Politiet legger ned blomster med sympatimeldinger nær Borough Market

Flere tilskuere er kommet med blomster nær stedene hvor terroren hendte. Politiet frakter blomstene innenfor sperringene.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Britisk politi bekreftet at minst seks personer er drept i det som er erklært for å være et terrorangrep på flere fronter. Nesten 50 er fraktet til sykehus.

Det har vært en påkjørsel på London Bridge og en alvorlig hendelse på Borough Market.

Bare to uker etter at 22 mennesker ble drept og 100 ble såret i terrorangrep i Manchester, kom det altså nok et angrep i Storbritannia.

Bomben som gikk av for 14 dager siden sprengte etter en Ariana Grande-konsert. Popstjernen skal ha konsert i dag for ofrene og familiene, men var til stede på Twitter for å uttrykke sympati etter terrorangrepet i London:

Laster Twitter-innhold

Politiske budskap

Londons borgermester, Sadiq Khan, skrever blant annet:

«Vi kjenner ikke alle detaljene så langt, men dette var et bevisst og feigt angrep på uskyldige innbyggere av London og besøkende. [ ...] Det finnes overhodet ingen måte å berettige slike barbariske handlinger på.»

Laster Twitter-innhold

Opposisjonslederen av Labour-partiet, Jeremy Corbyn, var raskt ute med å uttrykke sympati for de berørte og pårørende. Som mange andre takket Corbyn nødtjenestene for innsatsen:

Laster Twitter-innhold

Statsminister Theresa May uttalte seg først i sosiale medier klokken 11 norsk tid, søndag morgen. May fortalte hun hadde ledet et såkalt kabinettkontor-møte om «de forferdelige London-angrepene».

May twitret senere at «nok er nok»:

Laster Twitter-innhold

Russlands president Vladimir Putin har også fordømt angrepet og sender sine dypeste kondolanser til det britiske folk.

Tysklands statsminister Angela Merkel lover britene samhold i kampen mot terror.

– I dag står vi sammen i redsel og sorg, men vi står også sammen i besluttsomhet. Tyskland står helt og fullt på Storbritannias side i kampen mot alle former for terrorisme, understreker Merkel.

Den spanske statsministeren Mariano Rajoy Brey sier han følger utviklingen med bekymring og sorg og uttrykker sin støtte til britene og britiske myndigheter.

Laster Twitter-innhold

Flest reaksjoner har kommet på innlegget til president Donald Trump som før han uttrykket støtte til det britiske folk, så sitt snitt til å omtale det mye omdiskuterte reiseforbudet sitt:

«Vi må være smarte, årsvåkene og tøffe. Domstolene må gi oss tilbake rettighetene våre. Vi trenger reisebudet som et ekstra sikkerhetstiltak!» skrev presidenten.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Emneknaggen #PrayForLondon trendet

Også Hollywood-kjendiser, fotballspillere og mange andre rundt omkring i verden uttrykker sin sympati til befolkningen. Sosiale medier flommer over av kondolanser, støtte og medlidenhet til alle som er berørt av terroren, og emneknaggen #PrayForLondon dukket igjen opp blant de mest populære på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kjent symbolisme

På Instagram har flere grafiske støtteerklæringer dukket opp. Den kjente teksten «keep calm and carry on» som først ble brukt av den britiske regjeringen i 1939 for å forberede befolkningen på andre verdenskrig, har fått nok en renessanse:

Andre kjente symboler, som metro-skiltene, er også blitt tatt i bruk for å uttrykke støtte:

Må trappe opp kampen mot terror

Her hjemme har både utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg fordømt angrepene på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Det er helt forferdelig det som har skjedd. Vi fordømmer det, og våre tanker går til familiene til de som er drept og ofrene som ligger til behandling, sier Børge Brende til NRK.


UD har foreløpig ikke noen indikasjoner på at nordmenn er rammet, men den norske ambassaden i London er i beredskap.

– Det viser at kampen mot voldelig ekstremisme og terror ikke er vunnet, og at vi må trappe opp denne kampen i fellesskap i Europa, sier Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt