Hopp til innhold

Slik produseres «etisk» Patagonia-ull

Klesmerket Patagonia markedsfører seg med at de skal lage klær uten å skade miljøet. Samtidig mishandler underleverandørene deres sauer til døde, viser ny video fra dyrevernorganisasjonen Peta.

Patagonia-ull

KUTTER STRUPEN: Dyrene flås og slaktes levende med andre sauer som publikum. Nå har Patagonia avsluttet samarbeidet med den argentinske produsenten. (VI ADVARER MOT STERKE BILDER)

Kaja Ringnes Efskind

ALVORLIG: Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen mener denne saken er ekstra alvorlig ettersom Patagonia reklamer med å være etiske.

Foto: Ihne Pedersen

Skjulte videoopptak filmet av aksjonister fra Peta viser det som angivelig er sauefarmer som leverer ull til det amerikanske klesmerket Patagonia.

Den brutale videoen viser blant annet sauer som flås levende, får strupen skåret over og amputert halen, tilsynelatende uten bedøvelse.

Miljøprofil

Selskapets ullprodukter selges også i Norge gjennom flere nettbutikker. Patagonia markedsfører seg med sin miljøprofil og at de skal «lage de beste produktene uten å forårsake unødig skade».

Build the best product, cause no unnecessary harm, use business to inspire and implement solutions to the environmental crisis.

Patagonias bedriftsfilosofi

– Det er helt uakseptabelt at norske bevisste forbrukere har blitt lurt til å kjøpe dette merket, i god tro om at de kjøper ull fra sauer som har blitt behandlet bra. Vi oppfordrer nå alle til å ikke kjøpe Patagonia-ull, sier informasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen til NRK.

Amputering av lammehale

AMPUTASJON: Lam får skåret av halen, tilsynelatende uten bedøvelse.

Foto: Peta

Videoen skal være filmet hos den argentinske underleverandøren Ovis 21 som blant annet leverer ull til Patagonia.

Klesdesigneren og dyrevernforkjemper Stella McCartney har også handlet ull fra denne leverandøren, men har ifølge Huffington Post nå avsluttet samarbeidet.

– Etter å ha gjort våre egne undersøkelser i leverandørkjeden har vi nå valgt å stanse all handel av ull fra Ovis 21, heter det i en uttalelse fra McCartney.

Kutter ut leverandøren

Efskind mener avsløringen viser at det er en myte at sauer har det bedre enn andre dyr som brukes til klesproduksjon.

– Dessverre selges det meste av verdens ull på store auksjoner der den ofte blandes slik at det kan være vanskelig å vite hvilket land den kommer fra. Nå må de store kleskjedene rydde opp, og stille strenge krav til produsentene de handler med, sier hun.

Patagonias første kommentar etter avsløringen var at de nå vil sette seg ned med Ovis 21 og se på forbedringer i behandlingen av dyrene.

Selskapet understreker at amputering av halen for å motvirke infeksjoner og kastrering for å unngå overpopulasjon er vanlig innenfor sauenæringen, men at det skal skje på en human måte.

I dag gjorde derimot selskapet kort prosess, ifølge Reuters, og avslutter nå samarbeidet med underleverandøren.

– Vi har konkludert med at det er umulig å forsikre seg om umiddelbare endringer av praksisen på Ovis 21-gårdene. Derfor vil vi ikke lenger kjøpe ull fra dem, opplyser selskapet.

– Mulig å handle etisk

Kaja Ringnes Efskind ber forbrukerne tenke seg om når de handler, og at det gjerne er en sammenheng mellom lav pris og hvordan produksjonen foregår.

– De fleste i Norge bruker ull på vinteren, så vi kan ikke be folk om å slutte å bruke ull. Det er mulig å produsere ull på en forsvarlig måte. Vi har en liste over etiske ullprodusenter som vi anbefaler alle å sjekke når de kjøper ull. Patagonia står ikke på denne listen, sier Efskind.

SISTE NYTT

Siste nytt