NRK Meny
Normal

Slik preger orkanen «Arthur» den amerikanske nasjonaldagen

Orkanen «Arthur» har skapt noen problemer og ført til en regntung start på nasjonaldagen i USA.

Torsdag meldte NRK at «Arthur» ble oppgradert fra å være en tropisk storm til å
bli sesongens første orkan.

Med en fart på rundt 150 kilometer i timen truet orkanen å gjøre store skader på USAs østkyst forut for nasjonaldagen fredag 4. juli. Langs USAs østkyst ble det beordret evakueringer og stenging av strender før orkanen.

Ekstremværet tiltok i styrke på vei mot USAs østkyst og var regnet som en kategori 2-orkan da den traff North Carolina klokken 05.15 norsk tid fredag morgen. Den hadde da vindstyrker på opp mot 163 kilometer i timen. Ingen mennesker er meldt omkommet, og orkanen minker nå i styrke.

Mørkt teppe over New York

MØRKT TEPPE OVER NEW YORK: «Arthur» ble torsdag oppgradert fra å være en tropisk storm til å bli sesongens første orkan. Orkanen la et mørkt teppe over New York.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters/NTB Scanpix

Fått feiringen ødelagt og utsatt

Natten og tidlig morgenværet har likevel skapt problemer for starten på den amerikanske nasjonaldagen. Over 41.000 strømkunder i North-Carolina var strømløse tidlig fredag morgen. Flere tusen er også evakuert og har fått feiringen ødelagt og utsatt.

Kort tid etter at den traff land, minket orkanen i styrke, og den beveget seg fredag nordøstover i North Carolina som en storm. Vindstyrken hadde sunket til 65 kilometer i timen, og den følges av store mengder nedbør.

På grunn av vindkastene har innbyggere i Boston og andre byer blitt bedt om å utsette oppskyting av fyrverkeri i anledning nasjonaldagen.

Beveger seg bort fra østkysten

Det amerikanske orkansenteret opplyser at Arthur i løpet av fredagen var ventet å bevege seg bort fra den amerikanske østkysten og tilbake ut i Atlanterhavet, og det er ventet at den blir der resten av 4. juli.

– Arthur beveger seg veldig fort. Det er gode nyheter ettersom vinden og regnet ikke vil bli værende lenge over North Carolina, sier meteorolog Chris Landsea ved orkansenteret.

«Arthur» er den første orkanen som treffer USA siden superstormen «Sandy» skapte enorme ødeleggelser i New York og New Jersey høsten 2012.

STORM-ARTHUR The eye of Hurricane Arthur is seen in this photo from the International Space Station tweeted by astronaut Alexander Gerst

Slik ser stormens øye ut fra verdensrommet. En astronaut på Den internasjonale romstasjonen la dette bildet av orkanen «Arthur» ut på Twitter torsdag.

Foto: NASA / Reuters/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt