NRK Meny
Normal

Slik påvirker brexit flyselskapene

Ryanair spår høyere flypriser etter brexit, ifølge CNN. Norwegian og SAS mener norske forbrukere kan ta det med ro.

Ryanair - programspiller

KAN BLI DYRERE: Du kan måtte til å punge ut til lavprisselskapet om du skal ut å fly, etter at Storbritannia vedtok brexit.

De siste 20 årene, har den grunnleggende regelen vært at alle flyselskap med base i et EU-land kan fly hvor som helst innenfor Europa når de vil.

Tilgangen har ført til at flere britiske flyselskap har åpnet nye baser og ruter rundt om i Europa, som forbrukerne har dratt nytte av. Disse godene trues etter brexit.

I tillegg falt britiske luftfartsaksjer dramatisk - nærmere 20 prosent da stemmene ble talt opp fredag.

I Norge er ikke situasjonen like dramatisk, men også aksjene hos Ryanair og Norwegian har falt betraktelig.

Dyrere å fly med Ryanair

Siden Ryanair opprinnelig er fra Dublin flyr selskapet på et irsk operatørsertifikat. Derfor er det bare basene i Storbritannia som vil trenge et nytt britisk sertifikat, skriver CNN.

Ryanair, som har vært en stor del av kampanjen mot brexit, har allerede spådd at prisene vil stige som følge av utfallet. I tillegg er det svært lite sannsynlig at Ryanair vil distribuere nye fly fra Storbritannia neste år, uttalte det irske flyselskapet mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Selskapets aksjer har falt over 23 prosent siden folkeavstemingen i Storbritannia startet torsdag.

I mai ble det for øvrig kjent at selskapet halverer sin virksomhet i Norge og flytter sine fire basefly fra Rygge til et annet sted i Europa.

Norwegian-aksjer i fall

Norwegian-aksjen har gått ned over 17,8 prosent siden før avstemningen.

– Vi respekterer britenes beslutning. Som andre virksomheter avventer vi nå hvordan Storbritannia vil trekke seg ut av EU og betydningen det vil få for luftfartsbransjen. Når det er sagt, er Storbritannia og London et av Norwegians viktigste markeder, og derfor er våre vekstambisjoner her uforandrede, sier Daniel Kirchhoff, presseansvarlig i Norwegian.

Han legger til at det er for tidlig å si noe om konkrete konsekvenser, men at Norwegian uansett vil fortsette å tilby billige flybilletter til deres passasjer - også til Storbritannia.

Påvirker ikke SAS

Knut Morten Johansen i SAS forteller at brexit i seg selv ikke får noen innvirkning på billettprisene utover de normale svingninger som eksisterer.

– Synker pundets verdi mot norsk krone, så stimulerer det reiselyst til Storbritannia. Nå har norsk krone vært svak mot pundet, samt dollaren mot euroen, noe som over en viss tid nå har stimulert til flere utenlandsreisende til Norge, sier han.

Johansen mener brexit i større grad påvirker de selskaper som er etablert i England. Dette på grunnn av få kommende trafikkrettigheter siden man ikke automatisk får tilgang til Open Skies-avtalen mellom EU og USA når man står utenfor.

Sindre Heyerdahl om situasjonen etter brexit

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt