Slik markeres angrepet som forandret verden

NEW YORK (NRK): Navnet på de nesten 3000 menneskene som ble drept 11. september 2001 skal leses, med pauser som markerer tidspunktene de kaprede passasjerflyene traff amerikansk jord.

Minneseremoni i New York etter angrepene på Twin towers for femten år siden

DIREKTE: Se minnesmarkeringene etter terrorangrepet i New York 11. september, 2011.

2996 mennesker døde 11. september 2001, i det som var det dødeligste angrepet på amerikansk jord noensinne. Flere enn 6000 ble skadet, mange for livet.

Totalt 19 Al Qaida-medlemmer kapret fire passasjerfly, krasjet dem inn i tvillingtårnene i New York, Pentagon i Washington og et jorde i Shanksville i Pennsylvania.

Søndag vil navnet på de som døde for 15 år siden bli lest opp ved Ground Zero i New York. Her ligger i dag One World Trade Center, den over 500 meter høye bygningen som er reist for å minnes tvillingtårnene.

Navneopplesningen vil bli avbrutt seks ganger. Dette for å markere tidspunktene for når de to flyene traff tvillingtårnene, når tårnene falt, og når de to andre flyene traff Pentagon og jordet i Shanksville.

Ved den første pausen, 08.46 lokal tid (14.46 norsk tid), har alle religiøse bygg i New Work blitt bedt om å ringe med klokkene.

One World Trade Center

One World Trade Center, det over 500 meter høye bygget som har blitt reist ved Ground Zero.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Presidentkandidatene deltar

Angrepet og USAs respons førte til invasjoner i Afghanistan (2001) og Irak (2003), der krigene pågår 15 år senere. Kaoset krigene har skapt i Midtøsten og den arabiske

USA-ELECTION/TRUMP

Donald Trump har vært involvert i flere kontroverser rundt 11. september, blant annet om hvorvidt hans personell bidro i opprydningen etter angrepet.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

verden regnes for å være grobunnen for terrorgruppa Den islamske staten, som har gjennomført en rekke dødelige angrep i Europa de siste årene.

Årets markering av terrorangrepet havner midt i en valgkamp med usedvanlig steile fronter, blant amerikanere som oppgir å være både reddere og sintere enn for fem år siden.

Både demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton, som var New Yorks senator i 2001, og republikanernes Donald Trump har varslet at de kommer til å delta på søndagens markering.

Også Trump har sterke bånd til New York, byen der han slo seg opp som eiendomsmogul.

Begge har lovet at de søndag skal la valgkampen ligge for en stakket stund.

Brannmenn ved tvillingtårnene 11. september 2001

Brannmenn ved Ground Zero 11. september 2001.

Foto: MARK LENNIHAN / Ap

Obama: – Vi står sammen med de overlevende

En som imidlertid ikke er tilstede i New York, er president Barack Obama. Han er i Washington D.C., der et av de kaprede passasjerflyene traff Pentagon, hovedkvarteret til det ameikanske forsvarsdepartementet.

USAs president Barak Obama

USAs president Barack Obama leder et land som har vært involvert i krig i alle de 15 årene siden 2001.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– Denne helgen hedrer deres minne nok en gang. Vi står sammen med de overlevende, som fortsatt bærer arr etter den dagen, sa president Barack Obama lørdag.

Obama skal overvære den stille stunden ved Pentagon, før han holder en tale i minneseremonien.

– I møte med terrorisme betyr det noe hvordan vi reagerer. Vi kan ikke la oss presse av dem som prøver å splitte oss. Vi kan ikke reagere på en måte som ødelegger grunnstrukturen i vårt sammfunn, sa Obama i sin ukentlige tale lørdag, dagen før markeringene.

Hillary Clinton

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton var New York-senator i 2001.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp
Det andre flyet treffer World Trade Center

VIDEO: Det andre flyet treffer det sørligste tvillingtårnet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt