Hopp til innhold

Slik løser de amerikanske ambassadene regnbueflagg-forbudet

Etter at USA la ned forbud mot at amerikanske ambassader skulle heise det internasjonale flagget for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, har ambassadene funnet andre måter å vise sin pride-støtte på.

Laster Twitter-innhold

I juni arrangeres pride-festivaler i en rekke byer over hele verden.

Tidligere denne uken ble det kjent at USAs utenriksminister Mike Pompeo nedlegger forbud mot at regnbueflagget heises på de amerikanske ambassadenes hovedflaggstang. Da skal USAs utenriksdepartement allerede ha avvist flere søknader fra ambassader som ønsket å heise pride-flagget.

Avgjørelsen fikk støtte av visepresident Mike Pence.

– Som presidenten sa da han ble valgt, er vi stolte over å tjene alle amerikanere. Men når det gjelder flaggstangen på USAs ambassader rundt om i verden, er det ett amerikansk flagg som skal vaie, sa Pence til NBC News.

Pence la imidlertid til at forbudet bare gjelder flaggstengene, og at det ikke er noen restriksjoner fra Trump-administrasjonen knyttet til om regnbueflagget kan være synlig andre steder på ambassadene.

Flere amerikanske ambassader har tatt ham på ordet, skriver BBC.

En rekke av USAs ambassader rundt om i verden har de siste dagene publisert bilder i sosiale medier av ambassadebygninger som er pyntet med store regnbueflagg og -bannere eller lyssatt med pride-fargene.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Ambassadene har funnet flere måter å vise til pride-støtte på. I går, samme dag som den ukelange Oslo Pride ble åpnet, endret USAs ambassade i Norge sitt profilbilde i sosiale medier til en stjerne satt sammen av det norske og det amerikanske flagget, med regnbueflaggets farger i bakgrunnen.

Pride markerer 50 år i år. 28. juni er det 50 år siden gjester ved den skeive baren The Stonewall Inn i New York gjorde opprør mot en politiransaking – og i realiteten startet den moderne LHBT-kampen.

Administrasjonen til den forrige amerikanske presidenten, Barack Obama, tillot flagging med regnbueflagget på ambassadenes hovedflaggstang, og flagget også med regnbueflagg på Det hvite hus i 2015 da høyesterett i USA legaliserte likekjønnede ekteskap.

SISTE NYTT

Siste nytt