Hopp til innhold

Slik lider barna under flyktningkrisen

I en ny rapport får syriske flyktningbarn selv fortelle hvordan de opplever krig og flukt. – Vi er bekymret for framtiden og en tapt generasjon dersom vi ikke hjelper dem nå, sier Line Hegna i Redd Barna.

Internt fordrevne i irakisk flyktningleir.
Foto: Stefano Carini / Metrography / Stefano Carini / Metrography for Save the Children

Noen har sett foreldrene bli drept på nært hold, andre sier de savner slektninger og venner. De har alle måttet flykte fra det som en gang var trygt, til vanskelige leveforhold i fremmede naboland.

150 syriske og irakiske barn som har flyktet til Libanon eller er internt fordrevet i Irak har dannet innholdet i rapporten «Childhood in the shadow of war». De har gjennom forskjellige metoder og øvelser i regi av Redd Barna fortalt hvordan de opplever hverdagen.

– Jeg tegnet et trist barn fordi broren min døde. Når jeg er lei meg, så tegner jeg, sier en 11 år gammel jente som er intern fordrevet i Irak.

Syriske barn utenfor en flyktningleir i Irak

En syrisk jente trøster broren sin utenfor Qushtapa-leiren i det nordlige Irak. 6600 syriske flyktninger bor her, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Foto: Stefano Carini / Metrography / Stefano Carini / Metrography for Save the Children

Fortalte gjennom tegning

300.000 mennesker har mistet livet i den nådeløse konflikten i Syria, blant dem 12.000 barn. Av 4,29 millioner mennesker som har flyktet fra Syria i år, er over halvparten barn.

Noen eksempler som trekkes fram i rapporten er savnet etter venner. Mange av barna føler seg isolerte og alene.

Line Hegna

Line Hegna i Redd Barna.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Veldig ofte er det vi voksne som fortolker hvordan barna på flukt har det – denne gangen er det barna som forteller, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.

Ikke alle, men mange flyktningbarn har levd under høy risiko for å bli drept eller pådra seg skader, andre har blitt eksponert for vold og lidelser i det daglige. Det kan føre til alvorlige konsekvenser for barnas psykiske helse, understreker rapporten.

– Det er ikke alle barna som har førstehåndserfaring med det de tegner, men det er den nære virkeligheten deres. Alle tegningene er preget av krig og vold. Hadde barn i Norge tegnet det samme på skolen, hadde vi satt inn krisehjelp umiddelbart, sier Hegna.

Sliter psykisk

I tillegg til å ha vært direkte vitner til konflikt og krig, kan barna oppleve akutt stress etter lengre perioder med flytting fra sted til sted, noe som kan gjøre ytterligere skade for barnas utvikling, ifølge rapporten.

Flyktningbarn kan oppleve at de ikke får nødvendig hjelp og at de lever under dårlige kår, for eksempel ved at de ikke får nok ernæring, manglende helsetilbud og manglende skoletilgang.

Lilar tegner i et aktivitetssenter for flyktninger i Erbil

Lilar tegner i et aktivitetssenter for flyktninger i Erbil, nord i Irak.

Foto: © Dario Bosio|Metrography / © Dario Bosio|Metrography

Også de daglige stressfaktorene barna opplever på midlertidige oppholdssteder i ukjente land kan skape store og mer skadelige problemer på lang sikt. Flyktningbarna som er intervjuet forteller om mobbing, og også at de ofte føler seg isolert.

En 15 år gammel jente som har opplevd å bli trakassert i en flyktningleir i Irak, sier at hun tilbringer hele dagen i teltet.

– På grunn av trakasseringen vi opplever fra gutter, kan vi ikke forlate teltene alene. Vi må gå sammen med fedrene eller brødrene våre over alt, enten det er til butikken eller til et barnevennlig sted, sier en 15-åringen.

Les også: Tøff kjærlighet

SISTE NYTT

Siste nytt