Hopp til innhold

Trikset som kan gi en seier i riksrettssaken mot Trump

Nancy Pelosi gikk motvillig med på å stille president Donald Trump for riksrett. Nå kan hun ha funnet løsningen på riksrettsdilemmaet.

Her kan du følge debatten og avstemningen direkte. Resultatet er anslått å være klart mellom 01 og 02 i natt.

I mars i år sa leder for Representantens hus, demokraten Nancy Pelosi, et tydelig nei til å stille USAs president Donald Trump for riksrett.

– Jeg er ikke for riksrett, sa den mektige demokraten til The Washington Post.

Hun sto imot et voksende press fra aktivister og partifeller. I september tok Pelosi en u-sving og startet riksrettsetterforskning av presidenten. I dag leder hun avstemningen i Representantens hus.

Men dilemmaet er det samme: Uten flertall i Senatet, blir ikke Donald Trump dømt i riksrettssaken. Blir presidenten ikke dømt, vil han, og mange amerikanske velgere, se på det som en frifinnelse. Og det i valgåret 2020.

Nå mener flere at de har funnet en løsning: At Representantens hus stemmer for å stille presidenten for riksrett. Men i stedet for å sende saken over til Senatet, kan Pelosi foreslå at Senatet vedtar en offentlig kritikk av president Trump.

En censure, altså en kritisk resolusjon, krever bare enkelt flertall, og det er ikke usannsynlig at fire republikanske senatorer kan stemme for dette. I dag har republikanerne 53 seter i Senatet, mens demokratene har 47.

To anklagepunkter mot Trump: – Han setter vårt demokrati i fare

Nancy Pelosi snakker til pressen 5. desember 2019.

Nancy Pelosi tok en u-sving, og leder nå riksretten mot Donald Trump.

Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo

– Trump vil ikke bli fjernet

John Dean, tidligere rådgiver for president Richard Nixon, som ble forsøkt stilt for riksrett i 1974, er en av dem som tar høylytt til orde for en slik løsning.

Også jusprofessor Edward B. Foley råder demokratene å følge denne strategien.

Foley kaller denne strategien for en «begrenset riksrett», og mener det er langt bedre enn frifinnelse i Senatet. For Trump vil uansett bli sittende som president.

«Det er ingenting å tape på å gå for en begrenset riksrett-tilnærming. Hvis Senatet går med på å vedta en kritisk resolusjon, vil presidentens avgang ikke lenger være aktuelt. Men Trump vil ikke bli fjernet uansett,» skriver Foley i Politico.

Målet med riksrettsprosessen er, ifølge demokratene, å forhindre at president Trump ber andre stater om hjelp til å vinne presidentvalget i 2020.

Holdt igjen støtte

Pelosi satte i gang riksrettsetterforskning etter at Trumps telefonsamtale med Ukrainas president Volodymor Zelinskij ble kjent i september.

I telefonsamtalen ba Trump Zelinskij om å etterforske selskapet der demokratenes presidentkandidat Joe Bidens sønn er styremedlem. Han holdt også tilbake militær støtte til landet.

Rundt ti moderate demokrater har sagt de ønsker en slik løsning. Nancy Pelosi har ikke kommentert forslaget.

Ber hun Senatet om en kritisk resolusjon, er det ikke første gang Senatet har vedtatt en slik kritikk: De gjorde det samme i 1834 mot president Andrew Jackson.

Slik er gangen i riksrettsprosessen mot Donald Trump
Grafikk: NRK