Hopp til innhold

Slik har Paris-terroristen unnsluppet politiet gang på gang

Seks ganger har terrormistenkte Salah Abdeslam sluppet unna politiet. I dag ble det klart at fingeravtrykk og selvmordsvester er funnet i leiligheten han var i. Så hvorfor klarer ikke politiet finne ham?

Abdeslam Salah, terrorangrepet i Paris

Belgisk politi jakter 26 år gamle Salah Abdeslam. De har funnet selvmordsvester og fingeravtrykk i en leilighet i Belgia, men ikke den etterlyste.

Foto: FRANCOIS GUILLOT/Police Nationale / Afp

Morgenen etter terrorangrepene i Paris satte 26 år gamle Salah Abdeslam seg inn i en bil. Broren hans hadde sprengt seg i lufta utenfor en bar natten før, og flere av de andre terroristene var allerede døde.

Fredag 13. november hadde Abdeslam kjørt flere av terroristene til terrormålene i den franske hovedstaden. Han skal også hatt planer om å sprenge seg selv. Dét skjedde ikke.

Salah Abdeslam

Belgisk politi har funnet selvmordsvester i en leilighet de tror Salah Abdeslam har oppholdt seg i.

Foto: Police Fédérale

I stedet tok han kontakt med to barndomsvenner via SMS og ba dem komme og plukke ham opp. Det gjorde de, og de tre mennene satte kursen mot Belgia.

To måneder seinere er Abdeslam fortsatt på frifot og etterlyst internasjonalt. Hvordan er det mulig?

1. Politiet stopper bilen, lar han kjøre videre

Salah Abdeslam og de to belgiske kameratene kjørte ut av Paris lørdag 14. november. Igjen lå 130 mennesker døde etter terrorangrepene.

Abdeslam sa til de to kameratene at de måtte kjøre på småveier for ikke å bli tatt av politiet. Men de kjørte seg vekk, og havnet inn på motorveien igjen. Politiet stoppet dem.

– Røyker dere cannabis her? spurte politimannen de to kameratene, mens Abdeslam satt i baksetet.

– Ja, svarte de, ifølge TV-kanalen Europe1.

– Det er ikke bra. Men dette blir ikke prioritert i dag, sa politiet og lot dem kjøre videre.

2. Nye politifolk stopper bilen igjen

De tre kjørte videre, men ble stoppet i nok en kontroll, ifølge den franske TV-kanalen. Denne gangen ble de tre bedt om å vise papirene sine.

Abdeslam oppga adressen sin i Molenbeek i Belgia, men vaktene reagerte ikke på navnet. Bilen fikk passere.

3. Abdeslam og vennene blir stoppet en tredje gang

Bilen trengte mer drivstoff og de tre kjørte inn på en bensinstasjon. For tredje gang siden de forlot Paris ble de kontrollert av politiet, ifølge Europe1. Abdeslam gikk på toalettet. Da han var tilbake, fikk de tre kjøre videre nok en gang.

4. Strenge regler hindrer ransaking

Etter at de kom fram til forstaden Molenbeek, ble etterhvert bilen deres funnet, og noen dager senere mente sikkerhetstjenesten de kunne ha lokalisert Abdeslam. Men belgisk lov forbyr politiet å gjøre ransakinger mellom klokken 23 og 5 om morgenen med mindre det er brann eller en kriminell handling er i ferd med å skje.

Politiet klarte heller ikke nå å finne 26-åringen.

Belgia aksjon

Belgisk politi aksjonerer i Molenbeek i Belgia 16. november.

Foto: DIRK WAEM / Afp

5. Politiet stengte bar like før angrepet

Mens politiet fortsatte den intense jakten, ble det klart at de hadde vært i kontakt med Abdeslam tidligere.

Bare ni dager før Paris-angrepet ble baren som Salah Abdeslam og broren Brahim eier stengt av belgisk politi. Brødrene hadde bakgrunn fra kriminalitet og radikalisering, og ifølge ordføreren i Molenbeek oppdaget politiet at det foregikk omfattende narkotikahandel i baren.

6. Politiet mangler bevis mot broren

Enda tidligere i 2015 var Abdeslam-brødrene i politiet søkelys. 10 måneder før terrorangrepet ble Brahim Abdeslam, broren som sprengte seg i lufta i Paris, arrestert på grensa til Tyrkia.

Brahim Abdeslam

Brahim Abdeslam, broren til Salad Abdeslam, var en av selvmordsbomberne som angrep konsertlokalet Bataclan 13. november.

Foto: AFP

Han ble sendt til Belgia, og myndighetene fikk beskjed om at han skal ha ønsket å slutte seg til IS i Syria, ifølge Reuters. Også Salah ble arrestert, men begge ble løslatt fordi bevisene er for tynne.

Hvor i all verden er han?

10 personer, deriblant de to vennene som kjørte Abdeslam ble etterhvert pågrepet og avhørt av belgisk politi. De to fortalte om flukten fra Paris og hvordan Abdeslam hadde oppført seg. Han hadde planer om å sprenge seg selv i lufta, sa de, men han fikk det ikke til.

Kvinne blir evakuert fra Bataclan-konsertlokalet.

Folk evakueres ut fra Bataclan 13. november. 90 mennesker ble drept i konsertlokalet.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Politiet var sikre på at 26-åringen hadde en logistikkrolle i angrepet. Men fortsatt slet de.

10. desember gikk de til aksjon mot en leilighet i Schaerbeek utenfor Brussel. Der fant de tre selvmordsvester, spor etter eksplosiver - og fingeravtrykkene til Salah Abdeslam. Men hvor var mannen?

Har han dratt til Syria?

Én teori er at han kan ha kommet seg til Syria, skriver CNN, som viser til franske sikkerhetskilder. Men i Belgia tror de ikke på det.

– Det er to mulige teorier, sa Eric Van Der Sypt, talsmann for statsadvokaten i Belgia i november.

– Enten at fordi han feilet i Paris må han nå lykkes med et nytt terrorangrep. Eller at han ble redd i Paris og at IS ikke er særlig glade for det, sa Sypt den gang.

I dag, to måneder etter den blodige terroren, er det få svar å finne. Belgisk påtalemyndighet har fortalt pressen om bombevestene og fingeravtrykkene som ble funnet i leiligheten utenfor Brussel.

Men den 26 år gamle franskmannen Salah Abdeslam har de ennå ikke klart å spore opp.

Politiaksjon i Brussel.

Politiet satt inn store styrker på å finne de terrormistenkte i dagene etter angrepet.

Foto: BENOIT DOPPAGNE / Afp