Amerikanske medier: Biden en av vinnerne i demokratenes debatt

WASHINGTON, D.C (NRK): Joe Biden ble utsatt for kraftige angrep fra konkurrentene i den tredje debatten mellom demokratenes presidentkandidater. Julián Castro kom med det skarpeste angrepet da han utfordret Bidens hukommelse.

Former Vice President Joe Biden listens as Senator Elizabeth Warren speaks in the final minutes of the 2020 Democratic U.S. presidential debate in Houston

Joe Biden og Elizabeth Warren var to av de ti presidentkandidatene som møttes til debatt i Houston, Texas.

Foto: Mike Blake / Reuters

Endelig stod de på samme scene. Det var øyeblikket alle hadde ventet på. Men favorittene Joe Biden og Elisabeth Warren var ikke de eneste som barket sammen under den tredje TV-sendte debatten mellom demokratenes presidentkandidater.

Dette var noen av kveldens høydepunkt

Helsepolitikk, rasisme, våpenkontroll, strafferett, immigrasjon, handel og utenrikspolitikk var tema da 10 demokratiske presidentkandidater møttes til debatten i Houston, Texas som ble arrangert av ABC News.

Et av temaene som splitter de to toppkandidatene Biden og Warren er helsepolitikk. Biden ønsker å bygge videre på Affordable Care Act som på folkemunne ofte omtales som Obamacare.

Warren støtter den venstreorienterte Bernie Sanders sin Medicare for All-lovgivning hvor de krever at det offentlige må mye mer på banen i helsepolitikken. Dette ble også åpningstemaet i debatten.

– Hvordan skal vi betale for det? spurte Biden og henvendte seg til Warren og Sanders som stod ved hans side.

– De rikeste skal betale mer, og middelklassefamilier skal betale mindre, var svaret til Warren som la vekt på at folk skal slippe å krangle med forsikringsselskapene.

Laster Twitter-innhold

Joe Biden og Elisabeth Warren appellerer til to forskjellige fløyer i det demokratiske partiet. Warren, som tilhører venstre fløy, har styrket seg på meningsmålingene blant de demokratiske velgerne den siste tiden. Men før kveldens debatt ledet Joe Biden fortsatt på meningsmålingene, viser en oversikt fra nettstedet realclearpolitics.com

Og det var flere av de demokratiske presidentkandidatene som var ivrige på å angripe Joe Biden under kveldens debatt.

Et annet høydepunkt i debatten var da Julian Castro konfronterte Joe Biden direkte med hans helseplan – og hans hukommelse.

– Har du glemt hva du sa? spurte han og fortsatte:

– Jeg fullfører arven etter Barack Obama og det gjør ikke du.

Angrepet fra Castro om Bidens helseplan er nå sjekket av blant annet Politifact. Nettstedet konkluderer at Castros påstander i «beste fall er en overdrivelse»

Hvem var kveldens vinnere?

Det ble en god natt for toppkandidat Joe Biden og flere amerikanske kommentatorer kårer ham som en av debattens vinnere.

Biden nådde mer gjennom og virket også mer optimistisk enn ved de foregående debattene, da han fikk kritikk for å falle litt gjennom.

– De første tretti minuttene når flest ser debatten, var Joe Bidens beste valgkampopptreden hittil, skriver Chris Cillizza i CNN som setter Beto O'Rourke som nest best.

Washington Post kåret det demokratiske partiet som vinneren av debatten og skriver at «lederne i partiet bør vær mer oppmuntret etter det de så på torsdag».

Avisen trekker fram Biden og Elizabeth Warren som to av dem som klarte seg best.

En oversikt viser at Biden også er den som hadde ordet mest. Mer enn 17 minutters taletid hadde han i løpet av den tre timer direktesendte debatten, viser oversikten fra Washington Post. Rett bak han tronet nok en gang Elizabeth Warren.

Former Vice President Biden and Senators Sanders and Harris talk after the conclusion of the 2020 Democratic U.S. presidential debate in Houston, Texas, U.S.

Joe Biden, Bernie Sanders og Kamala Harris snakker sammen etter debatten i Houston, Texas.

Foto: Mike Blake / Reuters

Og mens mange av kandidatene rettet skytset mot Biden, var det ikke mange angrep mot Warren.

Kamala Harris briljerte i den første debatten, men slet i Detroit. Under kveldens debatt forsøkte hun flere ganger å heve seg over den interne konflikten – og henvendte seg mer direkte mot president Donald Trump.

Hun brukte også åpningstalen i Houston til dette. Mens de andre diskuterte mot hverandre, benyttet hun anledningen til å fortelle hva hun mente var feil med Trumps politikk.

Laster Twitter-innhold

Harris sanket også mye støtte da hun snakket om hvor forferdelig det er at skolebarn må trene på hva de skal gjøre under masseskytinger.

Beto O Rourke holdt også en følelsesladd innlegg der han snakket om masseskytinger og hva som har skjedd i hans hjemstat Texas. Han betegnet også Trump som en rasist og omtalte han som en hvit nasjonalist.

Laster Twitter-innhold

– For helvete, ja. Vi kommer til å ta dine AR-15 og dine AK-47, sa han.

O'Rourke: "Hell, yes, we're going to take your AR-15" - Axios

Hvem var kveldens tapere?

Julian Castro var en av dem som benyttet anledningen til å angripe Joe Bidens hukommelse.

Pete Buttigieg angrep så igjen tonen i debatten og viste til hvordan folk får avsmak på politikk på grunn av disse angrepene.

Laster Twitter-innhold

Ifølge sosiale medier etterpå kom ikke Castro særlig godt ut av angrepene. Av kommentatorer ble han også kritisert for å ha kommet med feilaktige beskyldninger.

– Det ser ut for meg som om Castro tok feil, sier kommentator Jonathan Karl til ABC News rett etter debatten.

Castro blir kåret som taperen av debatten av CNN som også mener Elizabeth Warren ikke klarte seg spesielt bra. Også Washington Post mener Castro kom dårligst ut etter angrepet.

Ellers slet mange av de mindre profilerte kandidatene med å komme til sin rett. Andrew Yang, Beto O'Rourke og Amy Klobuchar var blant kandidatene med minst taletid.

Hva skjer videre nå?

Kveldens debatt gikk på ABC og ble sendt fra Houston, Texas med kun 10 deltakere. Forrige gang var de 20. Denne gangen måtte deltakerne ha dobbelt så høy oppslutning som de har trengt i de to forrige debattene.

Third Democratic presidential primary debate

Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren og Kamala Harris på den tredje debatten mellom demokratenes presidentkandidater.

Foto: Robyn Beck / AFP

Før sommeren ble det holdt to debatter, en i Miami og en i Detroit. Også etter debattene har Joe Biden fortsatt å rangere høyest på de nasjonale meningsmålingene.

Men det er fortsatt mange debatter og runder igjen før Demokratene får valgt sin kandidat. Det store spørsmålet alle venter på er:

Hvem tror Demokratene at er den rette til å hamle opp med president Donald Trump?

Mye kan fortsatt skje før vi får det svaret.

Alt om presidentvalget i USA

SISTE NYTT

Siste nytt