NRK Meny
Normal

Slik feires kvinnedagen verden over

I New Delhi demonstrerer kvinner mot voldtekt, i Moskva kjøper menn blomster og i Taiwan minnes presidenten kvinnene som ble tvangsprostituert i krigen.

India International Women day

– Kvinner og jenter har RETT til et liv uten vold, står det på den rosa plakaten til en av kvinnene som demonstrasjonstoget som gikk gjennom New Delhis gater i India tirsdag.

Over store deler av verden markerer kvinner den internasjonale kvinnedagen, som opprinnelig ble lansert som en kampdag for kvinners stemmerett i 1910.

– Penger, sex og makt

106 år seinere markeres dagen på ulikt vis:

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty krever beskyttelse for kvinner på vei til Europa:

Laster Twitter-innhold
WOMENS-DAY/TAIWAN-COMFORT WOMEN

ÅPNET MUSEUM: Taiwans president Ma Ying-jeou holder handa til Chen Lien-hua som ble tvunget ut i prostitusjon under andre verdenskrig i Japan.

Foto: STAFF / Reuters

I Taiwan åpnet presidenten et senter til minne om kvinnene som ble tvunget ut i prostitusjon under andre verdenskrig i Japan.

I Norge skriver statsminister Erna Solberg og FNs Graca Machel kronikk om at bærekraftmålene ikke kan gjennomføres uten økt likestilling, mens Arbeiderpartiets Hadia Tajik sier til VG at "Penger, sex og makt" ville vært hennes parole under et 8. mars-tog.

– En sentral forutsetning for likestilling, selvstendighet og uavhengighet er å ha en egen inntekt man kan leve av. Fortsatt er kvinner avhengige av menn, sier Tajik til VG.

I Israel har magasinet Laisha portrettert 22 kvinner som er utsatt for seksuelle overgrep, inspirert av New York Magazines forside med kvinner som sier Bill Cosby forgrep seg på dem.

Laster Instagram-innhold

Putin med hilsen til Russlands kvinner

I Russland er det tradisjon for at menn varter opp kvinner 8. mars. En video russiske RT har lagt ut fra et blomstermarked i Moskva viser menn som står i kø for å kjøpe blomster:

Laster Twitter-innhold

Også Russlands president Vladimir Putin vil vie russiske kvinner oppmerksomhet:

– Når alt kommer til alt, er det kvinner som gir oss liv og som varmer oss med deres kjærlighet, støtte og pleie. Det er kvinner, som med sin verdighet og medfølelse, personifiserer Russlands virkelige sjel, sa Putin i en tale som er lagt ut på Kremlins nettsider.

8. mars-tog i Norge

I Norge markeres 8. mars i flere byer.

I Oslo og Tromsø går det tog med hovedparolen "Feminismen er grenseløs - gi vern til kvinner på flukt", mens i Bergen samles folk under parolen "Kamp mot all kvinneundertrykking".

I Trondheim er det også markering tirsdag ettermiddag - i tillegg til at noen allerede har gitt litt ekstra farge til byen:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt