NRK Meny
Normal

Ny utstilling viser hvordan Mossad fikk tak i Eichmannn

Israels etterretningstjeneste avslører for første gang detaljene i hvordan de fanget stornazisten Adolf Eichmann i 1960. Eichmann var en av Hitlers nærmeste støttespillere, og arkitekten bak jødeutryddelsene.

Adolf Eichmann utstilling

Adolf Eichmann var mannen som satte Hitlers jødeutryddelser ut i praksis. Han gikk under aliaset Ricardo Klement mens han var på flukt, og nå vises spionutstyret som ble brukt for å få ham kidnappet og stilt for retten.

Foto: Dan Balilty / Ap

Adolf Eichmann aner fred og ingen fare da han etter endt arbeidsdag går av på sitt vanlige busstopp i Argentinas hovedstad Buenos Aires, i mai 1960.

Sekunder senere blir den ettersøkte nazisten overmannet av Mossad-agenter som doper ham ned. Agentene holder ham gjemt i ni dager før han smugles ut av Argentina, og til Israel der en rettssak venter.

Eichmann var en av Hitlers nærmeste støttespillere og hovedarkitekten bak «Den endelige løsningen». Dette var Hitlers plan for å utrydde jødene, og Eichmann var mannen som la til rette for at massedrapene på seks millioner jøder kunne gjennomføres.

Dermed ble han et av hovedmålene for den israelske etterretningsorganisasjon Mossad, som brukte mye tid på å finne nazister på flukt i årene etter krigen.

– Brukte «James Bond»-utstyr

Den utrolige spionhistorien er som tatt ut av en film, og har fascinert en hel verden. For første gang på over 50 år, letter den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad på sløret, og i en ny utstilling vises detaljer fra den berømte kidnappingen.

– Dette var første gang Mossad utførte en stor operasjon i utlandet, og derfor måtte vi bruke «James Bond»-utstyr for å få det til, sier Mossad-agenten som er kurator for utstillingen.

– Det var denne operasjonen som la grunnlaget for Mossad slik vi kjenner det i dag. Agentene beviste at de kunne gjennomføre kompliserte operasjoner i andre land, og under falske identiteter, forklarer kuratoren, som går under aliaset Avner A, til Daily Mail.

Israel Eichmann

Denne nålen ble brukt til å bedøve Adolf Eichmann.

Foto: Dan Balilty / Ap

Bedøvelsesnål og falske pass

Utstillingen finner sted på Beit Hatfutsot-museet i Tel Aviv, hvor en rekke artikler kaster nytt lys over bortføringen. Et av utstillingsobjektene er den originale Mossad-rapporten på Eichmann, der han går under kodenavn «Dybbuk», som er hebraisk for «ond sjel».

Kofferten med skjult kamera som tok det første bildet av Eichmann i Buenos Aires, nålen som ble brukt til å bedøve ham, og det falske passet som ble brukt for å få ham ut av landet, er noen av objektene som nå vises frem for første gang.

Avslørt av Holocaust-overlevende

Eichmann hadde flyktet fra amerikanerne i 1945, og endte i likhet med flere andre ettersøkte nazister, i Argentina. Der gjorde han sitt beste for å leve et vanlig familieliv, og dette gikk fint i mange år.

Det var ikke før hans eldste sønn Nick fikk en ny venn i 1957 at fasaden begynte å slå sprekker. Silvia Hermanns far var en av de overlevende etter Holocaust, og fattet mistanke overfor unge Eichmann. Etter hvert fikk Israels myndigheter høre om ryktene fra Buenos Aires, og dermed begynte etterforskningen.

To år senere reiste Mossad-agent Zvi Aharoni til Buenos Aires, der han tok de første bildene av Adolf Eichmann, som da gikk under navnet Ricardo Klement.

 Israel Eichmann

Forfalskede israelske pass, brukt til å få Eichmann til Israel. Agent Yehuda Carmel til venstre og Adolf Eichmanns pass til høyre.

Foto: Dan Balilty / Ap

Ble smuglet ut i delegasjonsfly

11. mai 1960 ventet et syv mann stort lag på at Eichmann skulle gå av bussen etter endt arbeidsdag på Mercedes-Benz-fabrikken. Etter ni dager i skjul, ble nazisten smuglet ut av landet i et fly fra El Al Israel Airlines.

En israelsk delegasjon hadde ankommet landet i samme fly noen dager tidligere for å markere Argentinas 150 års jubileum, men argentisnke myndigheter var ikke klar over hva som skulle være med på flyets retur. .

Eichmann ble dopet ned, kledd i en El Al uniform og sendt til Israel.

Han ble senere dømt for forbrytelser mot menneskeheten, og dømt til døden ved henging. 31. mai 1962 ble Adolf Eichmann henrettet i fengselet i Ramla i Israel.

Eichmann rettssak

Eichmann ble holdt under streng bevoktning under rettssaken i 1961.

Foto: Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt