Hopp til innhold

– Thatcher-bisettelsen er å be om bråk

Programmet for bisettelsen av Margaret Thatcher er klart, men biskopen av Grantham mener omfanget er alt for stort.

Stålbarrierer på vei til St. Paul's katedral i London

Stålbarrierer på vei til St. Paul's katedral i London, der Margaret Thatcher skal bisettes onsdag.

Foto: John Stillwell / Ap

Allerede i helga begynte politiet i London å sette opp gjerder fra Westminster til St. Paul's katedral, der Thatcher skal bisettes.

Den militære spesialstyrken SAS er satt i beredskap, og det er anslått at sikkerhetsopplegget rundt bisettelsen vil bli det største siden OL i fjor sommer.

Det skyldes blant annet den svært celebre gjestelista, som inkluderer dronningen, en rekke statsoverhoder og tidligere statsministere og amerikanske presidenter.

Feirer Thatchers død i London

Flere tusen briter feiret Thatchers død lørdag.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Men det er også ventet uro på utsiden av gjerdet. Mange briter har benyttet uka som har gått siden Thatchers død til å feire, og lørdag ble 16 personer arrestert da mellom 2000 og 3000 briter samlet seg til fest på Trafalgar Square.

– Ber om bråk

Biskop Tim Ellis av Grantham sier til BBC at bisettelsens omfang og prislapp er en tabbe, og at seremonien burde ha vært langt mer dempet og personlig.

– Det er mange vonde følelser rundt ettermælet hennes. Vi har en situasjon der det å forvente at nasjonen skal hylle henne med en bisettelse til 10 millioner pund er å be om bråk. Mennesker med ekstreme synspunkter vil bruke den til å fremme sitt politiske syn, sier Ellis.

Tidligere visestatsminister John Prescott har også kritisert pengebruken, og mener det hadde vært langt mer passende dersom bisettelsen hadde blitt «privatisert».

Da Thatcher døde mandag, brøt det ut spontane gatefeiringer i flere britiske byer.

I tillegg har Thatchers motstandere satt i gang en kampanje for å få sangen «Ding Dong! The Witch Is Dead» til topps på hitlistene. Sangen endte på andreplass etter å ha blitt kjøpt drøyt 50.000 ganger.

Ifølge The Guardian har demonstrantene nå fått tillatelse til å snu ryggen til Thatchers kiste når den kjøres gjennom London onsdag, selv om Scotland Yard har varslet at alle som bidrar til sjikane kan bli arrestert.

Thatcher-graffiti i Belfast

Thatcher-graffiti i Belfast.

Foto: PETER MUHLY / Afp

Blir kremert

Margaret Thatcher i 1980

Margaret Thatcher ble 87 år gammel.

Foto: GABRIEL DUVAL / Afp

Thatcher har fått innvilget en seremoniell militær bisettelse, som må godkjennes av dronningen.

Dronningen har ikke deltatt i en bisettelse av en statsminister siden Winston Churchill døde i 1965.

Onsdag skal kisten fraktes til Church of St. Clement Danes, før kortesjen med militæreskorte går gjennom London til St. Paul's katedral. Der skal kisten bæres inn av militærpersonell med sterk tilknytning til Falklandskrigen, skriver BBC.

Bisettelsen skal markeres med en salutt fra Tower of London.

I katedralen skal statsminister David Cameron og Thatchers barnebarn lese fra bibelen, biskopen av London skal holde en preken og erkebiskopen av Canterbury skal fremsi en velsignelse.

Seremonien vil bli etterfulgt av en privat kremasjon.

Les også: Parlamentet og dronningen viser sin respekt for Thatcher

SISTE NYTT

Siste nytt