Slik blir romfartsåret 2009

2008 ble svært viktig for Den internasjonale romstasjonen (ISS), og 2009 blir ikke mindre viktig. Vi får også Fuglesang i rommet igjen.

Slik blir romfartsåret 2009
Foto: NASA / Scanpix

- Det blir en innspurt. Etter dagens planer skal ISS være ferdigmontert i 2010. Årsaken er at romfergene vil få flyforbud fra 2010 og det er romfergene som tar de største løftene, sier romfartsekspert Erik Tandberg.

Noen av de russiske seksjonene er skutt opp med rakett, mens ESAs seksjoner er skreddersydd for å fraktes opp med romferga.

- Derfor blir innspurten å dreie seg om å få opp de store seksjonene før romferga ikke lenger kan brukes, og det vil prege 2009 og 2010, forteller Tandberg.

Les: Slik var romfartsåret 2008 - Erik Tandberg oppsummerer

Nytt og bedre romteleskop

Det var fire, men skulle vært fem romfergeferder i fjor. Den femte turen skulle ha funnet sted i oktober og skulle hatt som formål å reparere romteleskopet Hubble. Den ferden måtte utsettes og skal skje i 2009.

- Hva er status når det gjelder romteleskopet Hubble?

- Det fungerer, men det er fremdeles behov for service, sier Tandberg.

Les: - En romheis er veldig interessant

Reparasjonsferden var planlagt til februar, men ble i begynnelsen av desember utsatt nok en gang, slik at foreløpig oppskytningsdato for romferga ”Atlantis” er den 12. mai.

- De skal gjøre teleskopet bedre enn noen gang, slik at det er operativt fram til 2015, sier Tandberg.

Her forteller han om det som skjer etter 2015, om et nytt og mye bedre teleskop.

Video nsps_upload_2008_12_10_14_5_8_3270.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Vil ikke lite på russerne

I slutten av januar tas en ny amerikansk president i ed. Om han vil gjøre et like stort framskritt som det John F. Kennedy klarte på bare ti år, er uklart. Men det hersker ikke tvil om at Barack Obama er innstilt på å bruke penger på romforskning, selv i tider med finansielle utfordringer.

Lytt: President John F. Kennedy forteller om planene for en månelanding (25. mai 1961)

Men nøyaktig hva som vil skje, er for tidlig å si.

- Obama sa under valgkampen sa han at ville be Kongressen bevilge to milliarder dollar (cirka 12 milliarder kroner) mer til Nasa i 2009. Pengene skal gå til å korte ned ventetiden fra romfergen blir satt på bakken i 2010 og etterfølgeren med ”Aries 1” blir operativ fem år senere, sier Tandberg.

Det tidsrommer er i dag cirka fem år og det plager amerikanerne litt.

Her forteller Tandberg hvorfor dette plager amerikanerne.

Video nsps_upload_2008_12_10_14_7_34_3272.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Norge i rommet

Med norske øyne blir nok 2009 i tillegg til planteforskningen på romstasjonen , å dreie seg om innretningen som går i bane på en indisk sonde rundt Månen.

Det er en norsk kontrollenhet på en av spektrografene som er om bord, og det er jo ikke hver dag vi har norske instrumenter så langt unna Jorden.

- Den er riktignok ikke nede på Månens overflate. Den går i en bane cirka 100 kilometer over Månens overflate, men ikke desto mindre: norsk utstyr på eller ved Månen er ikke hverdagskost, sier Tandberg.

Den norske oppfinnelsen styrer spektrografen, som er et slags kamera som tar bilder av overflaten, og slår den av og på.

- Den er en nøkkelinnretning, sier Tandberg.

Mer Fuglesang i rommet

2009 vil dessuten bringe en del romfergeferder til romstasjonen, blant annet skal svenske Christer Fuglesang ut på en ny ferd.

Ellers skjer det en god del på romsondesiden, blant annet er Mars i gunstig posisjon til utskyting dit, og det er meningen at man skal sende av gårde et rullende laboratorium til Mars.

- Russerne har et veldig spennende prosjekt som går på å sende opp en sonde som skal myklande på månen Phobos, den innerste av de to månene til Mars. Den skal samle prøver og sendes i returkapsler tilbake til Jorden, sier Tandberg

I tillegg skal Kina sende opp en sonde til Mars som skal gå i bane rundt planeten og undersøke den nærmere. Dette skal etter planen skje i oktober 2009.

En langvarig ferd utfordrer astronautenes helse. Slik berger astronautene helsa

NRKs magasin om romfart og astronomi

SISTE NYTT

Siste nytt