Skal fraktes til kapellet i Land Rover – slik blir prins Philips bisettelse

Prins Philip bisettes lørdag fra St. George kapell i Windsor. Det blir en privat seremoni kun for familien, men den blir TV-overført.

Hyllest til prins Philip utenfor Windsor Castle

Hyllest til prins Philip utenfor Windsor Castle. Bisettelsen skal skje fra St. George kapell nær slottet.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Seremonien skal holdes i tråd med koronarestriksjonene og kun 30 personer kan delta. En enkel seremoni er ifølge hoffet også i samsvar med prins Philips egne ønsker.

Om lag 800 gjester fra inn- og utland ville ha blitt invitert hvis koronapandemien ikke hadde rammet verden. Tusenvis av mennesker hadde trolig kranset ruten for båren under normale omstendigheter.

Nå har politiet blitt bedt om å holde publikum på avstand, av smittevernhensyn.

Folk besøkte Windsor slott mandag, der båren til prins Philip ligger før bisettelsen i St. George kapell.

Folk besøkte Windsor slott mandag, der båren til prins Philip ligger før bisettelsen i St. George kapell.

Foto: PETER CZIBORRA / Reuters

Buckingham Palace bekrefter at prins Harry vil reise fra USA for å delta bisettelsen, mens hertuginne Meghan, som er gravid, ikke kommer til å delta etter råd fra sin lege.

Land Rover frakter kisten

Lørdag nøyaktig klokka 1145 lokal tid skal soldater i paradeuniformer føre kisten fra kongefamiliens private kapell i Windsor slott den korte veien til St. George kapell.

Det skal skje i en spesialbygget Land Rover som hertugen av Edinburgh selv har vært med å designe.

Britiske medier har ulike meldinger om hvilken modell Land Rover som skal brukes i bisettelsen. Noen mener at det blir en ombygget versjon av den elektriske modellen Defender Hearse.

Britiske medier har ulike meldinger om hvilken modell Land Rover som skal brukes i bisettelsen. Noen mener at det blir en ombygget versjon av den elektriske modellen Defender Hearse.

Foto: Land Rover / Funerals

Medlemmer av kongefamilien og prins Philips nærmeste medarbeidere fra hoffet vil gå i prosesjon etter kisten til kapellet.

Her er det britiske kongehusets kunngjøring med detaljene om begravelsen.

Britain's Queen Elizabeth II and Prince Philip pose for a photo in the quadrangle of Windsor Castle, in Windsor, England, ahead of his 99th birthday on Wednesday, June 10.

I fjor poserte dronning Elisabeth og prins Philip foran Windsor Castle i forbindelse med hans 99 års dag 10. juni.

Foto: Steve Parsons / AP

Langs ruten vil det stå soldater fra flere forsvarsgrener i æresvakt: Royal Navy, Royal Marines, The Highlanders, 4th Battalion Royal Regiment of Scotland og Royal Air Force.

Mens prosesjonen beveger seg mot kapellet blir det skutt æressalutt som ledsages av klokkeslag fra Curfwe Tower nær Windsor slott.

Slik omtalte prins Charles sin far kort tid etter at han var død.

Laster Twitter-innhold

Ett minutts stillhet

Soldater fra sjøforsvaret skal bære kisten inn i kapellet. Begravelsen vil begynne etter ett minutts stillhet over hele Storbritannia.

Kisten blir drapert med hertugens flagg og pyntet med blomster. Hans medaljer, ordener og segl skal ligge på silkeputer på alteret.

Etter seremonien blir prins Philips kiste lagt i kapellets krypt. Ved dronning Elisabeths død blir kisten flyttet, slik at de kan ligge sammen i minnekrypten for tidligere regenter.

Hemmelig kode

Planene for prins Philips bisettelse har kodenavnet «Operation Forth Bridge».

Opened in 1890, the Bridge spaning the Firth of Forth in Scotland,

Kodenavnet til prins Philips bisettelse er tatt fra broen over fjorden Firth of Forth der elven Forth renner ut i Nordsjøen.

Foto: JEFF J MITCHELL / REUTERS

Det er et navn knyttet til hans tittel som hertug av Edinburgh, for der er den majestetiske jernbanebroen over Firth of Forth. Den er et landemerke som står på Unescos liste over verdensarven.

Kodenavnene på kongelige planer for bisettelser og begravelser ble i sin tid innført for at de som jobbet ved sentralbordet i Buckingham Palace ikke skulle forstå hva det var snakk om, skriver The Independent.

Men de fleste av kongehusets planer har likevel vært forberedt så lang tid i forveien at kodenavnene er blitt offentlig kjent.

SISTE NYTT

Siste nytt

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen reagerer på at Uefa velger å si nei til regnbuebelysning etter press fra den homofiendtlige regjeringen i Ungarn.

Regnbueaksjon mot den ungarske utenriksministeren

Norske instagrambrukere har det siste døgnet oversvømt kontoen til Ungarns utenriksminister med regnbueflagg. Péter Szijjártó sa tirsdag han var glad for at Det europeiske fotballforbundet sa nei til Pride-markering.