Slet med å overbevise Trump om at det gikk mot tap

Lekkasjer fra Det hvite hus forteller om rådgivere som sliter med å få presidenten til å innse realitetene. Ifølge CNN skal Melania Trump nå råde Trump til å akseptere tapet.

Election 2020 Trump

President Donald Trump spilte golf da Joe Biden ble erklært som vinner av presidentvalget.

Foto: Patrick Semansky / AP
Mens valgdramaet utspilte seg reiste Donald Trump til Trump National Golf Course lørdag. NBC News meldte at han spilte golf mens Joe Biden ble utpekt til påtroppende president i USA.

Da Demokratenes tidligere visepresident Joe Biden lørdag formiddag amerikansk tid, ble erklært som landets neste president, befant Donald Trump seg på golfbanen til Trump National Golf Club i Stirling, Virginia, en kort kjøretur fra Washington.

– Hei, Mr. president! Go! ropte en medspiller.

Trump løftet knyttneven i været til svar og ropte tilbake:

– Takk. Vi har en lang vei å gå. Visstnok med 2000-valget som endte i høyesterett i tankene.

Bilder fra EBU viser det som skal være Donald Trump som spiller golf rett etter det ble kjent at Joe Biden har gått seirende ut av presidentvalget 2020.

Bilder fra EBU viser det som skal være Donald Trump som spiller golf rett etter det ble kjent at Joe Biden har gått seirende ut av presidentvalget 2020.

Ingen tenkte tanken

Donald Trump har klart å overleve så mange politiske kriser de siste fire årene, inkludert riksrettssaken mot ham, at tanken på at han ikke skulle klare «å overleve valget» nærmest var utenkelig.

En kilde på innsiden av Det hvite sier til National Public Radio (NPR) at først sent på fredag begynte det å gå opp for Trump at det ikke gikk hans vei.

– Det begynner å gå opp for ham. Han trodde aldri han kunne tape, og de av oss som er i Trump-verden, vi trodde heller ikke han kunne tape, forteller kilden.

Laster Twitter-innhold

Rådgiverne ser skriften på veggen

Donald Trump har i mange år beskrevet seg selv som en vinner. En som aldri taper. En som aldri gir seg.

– Å vinne er lett. Å tape er vanskelig. Spesielt for meg, sa Trump på valgdagen.

Han var da i hovedkvarteret for Trump-kampanjen og takket medarbeiderne for «en fantastisk innsats». Han lovet at innsatsen ikke ville være forgjeves. Fire nye år ville komme.

Da Joe Biden torsdag kveld overtok ledelsen i flere av de avgjørende vippestatene, skal Trumps rådgivere ha forsøkt å advare presidenten om at han kunne tape valget. Men Trump skal ha vært svært lite interessert i å få den slags råd.

Ifølge CNN har rådgiverne slitt med å få realitetsorientert presidenten.

Foto av deler av talen president Donald Trump holdt natten 5. november 2020.

Donald Trump gjentok anklagene om ulovlige stemmer og stemmejuks under sin tale på torsdag.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Hvem skal ta den vanskelige praten?

Selv om presidenten hevder at valget ikke er avgjort, er det flere og flere rundt ham som er i ferd med å akseptere resultatet, men er forsiktig med å si det til presidenten.

En som er nær presidenten, og fortsatt står last og brast med ham, sier til Politico at presidenten må starte å tenke på å innrømme tapet hvis omtellingene ikke går hans vei.

I kretsen rundt Trump er det ennå ikke avgjort hvem som skal ta «tapspraten» med presidenten.

Ifølge CNN er det snakk om at Trumps datter, Ivanka Trump, eller hennes ektemann Jared Kushner, kan måtte ta samtalen. De er begge ansatt som rådgivere for presidenten.

Kushner skal lørdag kveld amerikansk tid ha tatt kontakt med Trump for å diskutere en erkjennelse av nederlag, forteller to kilder til CNN.

Samtidig sier en anonym kilde til New York Times søndag kveld at Kushner ikke rådet Trump om å erkjenne nederlaget, men heller til å fortsette å ta rettslige skritt.

Også Trump-kampanjens talsperson Jason Miller tilbakeviser kildene til CNN:

– Saken er ikke sann. Med tanke på det ennå uklare valgresultatet i flere delstater og alvorlige uregelmessigheter og manglende gjennomsiktighet, har Jared oppfordret Donald Trump til å ta alle mulige rettslige skritt for å sikre nøyaktighet, skriver Miller på Twitter søndag.

CNN: Melania ber mannen akseptere nederlaget

Til CNN forteller også en kilde at førstedame Melania Trump skal ha rådet presidenten til å akseptere at han har tapt.

Men Miller tilbakeviser også dette på Twitter:

– Førstedame-historien er også «fake news», skriver Miller.

Election 2020 Melania Trump
Foto: Jim Rassol / AP

Førstedamen tvitret søndag kveld for første gang siden det ble kjent at hennes mann tapte presidentvalget.

– Det amerikanske folk fortjener rettferdige valg. Hver lovlige - ikke ulovlige - stemme bør bli talt. Vi må beskytte vårt demokrati med åpenhet, skrev Trump.

Trumps to voksne sønner, Eric og Donald jr., skal være blant dem som oppfordrer faren til ikke å gi seg, skriver The Washington Post.

Ifølge nyhetsbyrået AP har flere medarbeidere og støttespillere oppfordret presidenten til å erkjenne nederlag i løpet av den kommende ukene.

Er innstilt på å erkjenne nederlag

Ikke navngitte kilder hevder overfor Fox News at Trump er innstilt på å erkjenne valgnederlag hvis han ser det ikke er mulig å nå fram i rettsvesenet.

– Hvis du teller de lovlige stemmene, vinner jeg helt klart. Hvis du teller de ulovlige stemmene, kan det hende jeg taper, sa Trump i en tale torsdag kveld.

Presidenten understreket at det vil bli mange rettstvister om valget og sa det kan gå helt til høyesterett. Han har før sagt at høyesterett vil avgjøre hvem som skal være landets neste president.

Medarbeidere skal ha informert presidenten om at det er få juridiske muligheter for å bestride valgresultatet.

Trumps rådgiver Rudy Giuliani, personal attorney to U.S. President Donald Trump gestures in Philadelphia after media announced that Democratic

Trumps personlige advokat, tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani avbildet i Philadelphia rett etter kunngjøringen fra amerikanske fjernsynskanaler om at Joe Biden vinner valget.

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

Men Donald Trumps personlig advokat og rådgiver, tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani, sa lørdag ettermiddag at de kommer til å saksøke flere valgdistrikter i dagene fremover.

Sliter med domstolene

Blant annet mener de at for få republikanske observatører har fått lov til å være til stede i opptellingslokalene.

– President Trumps valgkampanje ble nektet retten til en rettferdig opptelling, sa Giuliani under en pressekonferanse i Philadelphia.

Dette er samme type problemstillinger som ble avvist av flere domstoler før helgen.

– Fjernsynskanalene avgjør ikke valget. Domstolene gjør, sa Giuliani videre.

En annen juridisk rådgiver for Trump-kampanjen sier til Fox News at de vil saksøke opptellingen i Pennsylvania, som de mener har fått pågå for lenge.

Til Wall Street Journal uttrykker imidlertid flere rundt Trump sterk frustrasjon over at strategien rundt søksmålene ikke har vært godt nok planlagt.

Vil ikke erkjenne nederlag

Den sittende presidenten har gjort det klart at han ikke vil erkjenne nederlag. Han hevder også at valget langt fra er over.

«Vi vet alle hvorfor Joe Biden haster med å ta seieren og falskt erklære seg som vinner, og hvorfor hans allierte i media hjelper ham: de ønsker ikke at sannheten skal komme ut. Fakta er at dette valget ikke er over», skriver Donald Trump i en uttalelse.

Til tross for at flere amerikanske medier og deres statistikere og analytikere regnet på antallet gjenstående stemmer og kom til at en seier til Biden var uunngåelig, og derfor erklærte ham som vinner, mener Trump at Biden ikke er erklært som offisiell vinner i noen av delstatene.

Han står fast på at det har foregått valgfusk, og gjentok det i Twitter-meldinger han sendte ut fra Det hvite hus etter at golfrunden var unnagjort.

Ifølge The Washington Post skal presidenten være sinna og føle at valget har blitt stjålet fra ham.

Laster Twitter-innhold

Sjefen for den føderale valgkommisjonen i USA, Ellen Weintraub, sier at det ikke finnes bevis for at det har vært valgjuks i årets presidentvalg, skriver CNN.

– Det har vært veldig få klager på hvordan årets valg har pågått, sier hun til TV-kanalen.

President Donald Trump avbildet i Det hvite hus 5. november 2020.

President Donald Trump stod slik til under sin tale 5. november at pressefotografene fanget opp en viss ironi.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Vil bistå Biden med å overta

Det har foreløpig ikke vært noen kontakt mellom Joe Bidens medarbeidere og Det hvite hus. Det bekrefter Bidens valgkampsjef Kate Bedingfield overfor CNN.

Høyt rangerte Trump-rådgivere skal likevel ha begynt å forberede seg på å hjelpe Biden med en fredelig overtakelse av makten, ifølge Trumps tidligere kommunikasjonsrådgiver Anthony Scaramucci.

– Jeg har fremdeles venner i Det hvite hus, og det er fem, seks personer, høyt rangerte, som er klare til å fredelig overlate makten til Biden-kampanjen når den tid kommer.

– Dessverre er ikke presidenten en av dem, sier Scaramucci til CNN.

Presseoppbud utenfor Det hvite hus før Donald Trump skulle tale 5. november.

Presseoppbudet utenfor Det hvite hus kvelden 5. oktober da Trump holdt talen, hvor han gjentok anklagene om at Demokratene for å stjele valget.

Foto: Erin Scott / Reuters

Vender Murdoch-imperiet ham ryggen?

I kjølvannet av Trumps anklager om valgfusk har flere republikanere gått ut og tatt avstand fra påstandene til presidenten. Det finnes ikke bevis på at det har foregått valgfusk i presidentvalget.

Også medier som anses som konservative er i ferd med å snu i sin Trump-dekning. Fox News, Wall Street Journal og New York Post har endret tonen sin i takt med at Trumps presidentskap kan se ut til å gå mot slutten.

Programleder Laura Ingraham i Fox News har lenge blitt ansett som en Trump-støttespiller. Nå råder hun presidenten til å akseptere tapet med verdighet, skriver The Guardian.

De tre medieorganisasjonene eies av mediemogulen Rupert Murdoch, som lenge har vært ansett som en støttespiller av den sittende presidenten.

Men allerede før valgnatten begynte ryktene om at Murdoch hadde mistet troen på presidentkandidaten han tidligere hadde direktelinje til, ifølge Vanity Fair og NPR.

SISTE NYTT

Siste nytt