Slåsskamp i parlamentet i Uganda

De politiske diskusjonene utviklet seg til håndgemeng og stolkasting. Debatten om hvorvidt presidenten må gå av ved fylte 75 år, er utsatt til senere i dag.

Håndgemeng i parlamentet i Kampala unnder debatt om presidenten må gå av ved fylte 75.

SE VIDEO: Det kokte over da politikere i Uganda diskuterte om grunnloven skal endres for at presidenten kan bli sittende etter fylte 75 år. Debatten er utsatt.

Det var kaotiske scener som utspant seg i det ugandiske parlamentet i hovedstaden Kampala tirsdag kveld.

Det kokte over for flere politikere da medlemmer av regjeringspartiet ønsket å endre grunnloven i landet. Ifølge den må presidenten gi seg ved fylte 75 år. Den regelen ønsker regjeringspartiet å fjerne.

BBCs Focus on Africa skriver at debatten utviklet seg til ren slåsskamp. Opposisjonspolitikere og kolleger fra regjeringspartiet sloss med bare nevene. Enkelte kastet stoler.

studenter i Uganda demonstrerer

Studenter ved Makerere universitetet i Kampala, demonstrerer mot forslaget om å endre grunnloven for at presidenten kan bli sittende etter fylte 75 år.

Foto: Isaac Kasamani / AFP

Demonstrasjoner

Det har i flere dager vært gjennomført flere demonstrasjoner mot regjeringspartiet fordi de vil fjerne aldersgrensen på 75 år. Demonstrasjonene har vært organisert av studenter ved det kjente Makarere universitetet i Kampala. Politiet brukte tåregass mot demonstranter i forkant av debatten i parlamentet tirsdag.

Endre grunnloven

Mange i Uganda er sinte. Dette er ikke første gang at regjeringen vil endre grunnloven for at president Yoweri Museveni skal bli sittende ved makten. I 2005 ble regelen om at en president bare kan sitte i to perioder, fjernet.

President Yoweri Museveni

Ugandas president Yoweri Museveni er 73 år. Han og partiet ønsker en grunnlovsendring slik at han kan bli sittende etter fylte 75 år. Bildet er fra hans tale i FNs Hovedforsamling den 19 september i år.

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

President Museveni kom til makten i 1986, siden 1996 har han vært gjenvalgt i demokratiske valg. Men det siste valget i 2016 ble preget av anklager om manipulasjon og valgfusk. Regjeringspartiets forsøk på å endre grunnloven sees på som et klart signal om at presidenten sikter mot gjenvalg i 2021.

Opposisjonen

Torsdag i forrige uke ble borgermesteren i Kampala, arrestert. Erias Lukwago hadde vært med å organisere demonstrasjoner mot regjeringspartiet. Opposisjonens politiske leder, Kizza Besigye, fordømmer planene om å endre grunnloven slik at Museveni kan bli sittende lengre. Opposisjonen sier de vil gjennomføre flere demonstrasjoner i tiden som kommer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt