Barn kjemper mot hverandre i håp om en bedre fremtid

De er ikke voksne, men kjemper som om de var det. Thailandske barn går inn i ringen for å slåss mot hverandre i nasjonalsporten Muay Thai. Håpet er at seier skal bringe heder og ære, og sårt tiltrengt økonomisk hjelp til familien.

Muay Thai er i Thailand en del av hverdagen, og gutter og jenter trener på kampsporten fra en tidlig alder.

Det er ikke uvanlig at barn deltar på turneringer foran hundrevis av tilskuere, og gjerne turister.

Bildene over viser de yngste utøverne i en stor turnering i Buriram-provinsen nordøst i Thailand, drøye 40 mil unna Bangkok. Den yngste kategorien er for åtte-åringer.

Til tross for deres unge alder er slagene og sparkene ekte, og ingen av guttene holder tilbake når de entrer bokseringen.

Blod, svette og tårer farer gjennom luften og høye rop høres i det et spark treffer der det skal - motstanderens hode.

Blir sendt av foreldrene sine

Mange barn blir sendt av foreldrene sine fra landsbygda i Thailand til de største byene for å trene og bli så gode som mulig.

Foreldrene håper sønnene deres vil bli gode nok til å hjelpe familien økonomisk. Flere av barna begynner å trene på kampsporten når de er rundt seks år gamle.

Ifølge Euronews er det rundt 30.000 barn i Thailand som velger å kjempe seg ut av fattigdommen med thaiboksing.

Filmskaper Todd Kellstein har laget flere dokumentarer om barna som entrer ringen for å tjene til livets opphold.

Barnet som vinner kan tjene mer i løpet av én time enn en bonde eller fabrikkarbeider gjør i løpet av en måned.

– Økonomisk nødvendighet

Kellstein er skeptisk til hva råheten i sporten kan ha å si for barn som driver med slike konkurranser over lengre tid, men sier at hans syn på thaiboksing også har blitt mer nyansert etter hvert som han har forstått at kampsporten er en «økonomisk nødvendighet» for fattige familier.

– Jeg tror ikke vi egentlig kan forstå det. Vi kjenner nemlig ikke til fattigdom på dette nivået, uttale Kellstein til Absnyheter.

I dokumentaren «Raised in the Ring» stiller han likevel spørsmålet om i hvilken grad barn som driver med profesjonell thai boxing kan ses på som brudd på internasjonale lover mot barnearbeid.

Sprer seg i Storbritannia

Muay Thai er Thailands nasjonalsport. Suksessfulle utøvere tjener gode penger og blir behandlet som store kjendiser. Det er nettopp dette disse barna håper å oppnå.

TV-overførte kamper er blant de mest sette sendingene. Gater blir tomme når store kamper overføres, og i landsbyer over hele landet samler folk seg rundt alle tilgjengelige fjernsynsapparater.

For noen år siden avslørte Channel 4 at thai boxing blant barn helt ned i femårsalderen også har spredd seg til kampsportklubber i Storbritannia.

Leger har uttalt at de kraftige sparkene og slagene kan føre til hode- og ansiktsskader, hjernerystelser og alvorlige nevrologiske forstyrrelser.

Dette fikk britiske politikere til å reagere og kreve forbud mot kampsporten blant barn.

TOPSHOTS-BOX-THA-MUAY THAI

RØFT: Leger har uttalt at de kraftige sparkene og slagene kan føre til hode- og ansiktsskader, hjernerystelser og alvorlige nevrologiske forstyrrelser.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt