Hopp til innhold

Slår tilbake IS i Irak

Gjennom hele helgen har amerikanske jagerfly bombet IS-posisjoner flere steder i Irak og i dag svarte de militante islamistene med en kraftig bilbombe like nord for Bagdad.

Irakisk soldat flyr over Haditha-dammen

Det har foregått harde kamper ved den enorme Haditha-dammen i Vest-Irak i helgen og irakiske og amerikanske soldater har bombet IS-mål fra luften.

Foto: AZHAR SHALLAL / Afp

I dag kommer det meldinger om at irakiske styrker har fått kontroll over Haditha-dammen, etter at amerikanske styrker hjalp til med å bombe IS-stillinger rundt den strategisk viktige demningen i helgen.

Ny amerikansk strategi

Angrepet startet i går, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, etter at de islamistiske ekstremister fra IS (Den islamske staten) gjentatte ganger har forsøkt å få kontroll over demningen i den vestlige provinsen Anbar.

Dette angrepet markerer en tydelig geografisk utvidelse av det amerikanske engasjementet i Irak, der de frem til nå har konsentrert seg om de nordlige delene av landet.

Haditha-demning og Mosul-demning

På onsdag har USAs president Barack Obama annonsert at han skal legge frem sin nye strategi for veien videre i Irak.

– Jeg forbereder landet for å sørge for at vi håndterer trusselen fra ISIL. På onsdag skal jeg holde en tale og beskrive hva som er planen vår, sa Obama, som bruker ISIL-navnet for å beskrive ekstremistgruppen, i et intervju med NBC i går.

– Men det blir ingen kunngjøring om amerikanske bakkestyrker i Irak. Dette er ikke det samme som Irak-krigen. Det ligner mer på andre anti-terror-operasjoner vi har deltatt i de siste fem, seks, sju årene, fortsatte presidenten.

Ifølge sentrale kilder i Det hvite hus som The New York Times har snakket med, så kommer den nye amerikanske strategien til å ta flere år og kommer ikke til å bli avsluttet før Obama har forlatt sitt ovale kontor.

De deler det hele inn i tre faser, der den første er godt i gang og innebærer luftangrep mot sentral IS-mål i Irak.

Den andre fasen handler om rådgivning, trening og opplæring av den irakiske hæren, kurdiske styrker og sunnimilitser som deltar i kampen mot IS.

Den tredje fasen innebærer angrep mot IS-mål inne i Syria. Dette er det mest kontroversielle i de amerikanske planene som skal knuse IS og vil trolig ikke bli iverksatt før en ny president er på plass i Det hvite hus, ifølge New York Times.

Splittelse

Et av problemene Obama står overfor på bakken i Irak er en dyp splittelse mellom de ulike gruppene som slåss sammen mot IS, ifølge den amerikanske avisen Washington Post.

For USAs strategi i Irak har lenge vært å bygge opp under at landets rivaliserende militsgrupper skal gå sammen i en storkoalisjon som sammen skal slå ned de militante sunniekstremistene i IS.

I kveld kan vi få noe av svaret på om en slik storkoalisjon har livet rett da Iraks folkevalgte skal stemme over en ny regjering i Bagdad.

Avhengig av USA

Mange mil under storpolitikken i landets hovedstad understreker den lokale sjia-militsen i Anbar at de amerikanske angrepene i går helt avgjørende for at IS ble jaget ut av området.

– De (amerikanerne journ.anm.) var veldig presise og gjorde ingen stor skade. Hvis IS hadde klart å få kontroll over demningen kunne mange områder i Irak ha blitt truet, sier Ahmed Abu Risha til nyhetsbyrået Reuters.

Demningen er den nest største knyttet til et vannkraftverk i Irak, bak Mosul-demningen som det tidligere også har vært harde kamper om i forbindelse med krigen mellom IS og Irak.

USA gjennomførte også luftangrep i Irak både fredag og lørdag. I en offisiell melding fra sentralkommandoen til det amerikanske forsvaret lørdag hadde luftstyrkene til da gjennomført over 130 luftangrep over hele Irak.

Selvmordsbombe

Litt lenger øst og like nord for Bagdad kom svaret i dag.

Krigere fra IS angrep byen Dhuluiya, bare 70 kilometer nord for Bagdad, med kanonbåter og en kraftig bilbombe. 17 mennesker skal ha mistet livet og 54 skal ha blitt skadet.

Angrepet skal ha startet like etter soloppgang og skal ha pågått i to timer, før IS-krigerne ble presset tilbake, ifølge en sikkerhetskilde som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

De fleste som mistet livet var sivile og detter e det største angrepet i dette området i Irak.

Fredag ba USA ni andre NATO-land om å bli med i en koalisjon for å bekjempe IS.

SISTE NYTT

Siste nytt