NRK Meny
Normal

Slår også til mot ikke-islamister i Egypt

KAIRO (NRK): Myndighetene i Egypt går nå også til aksjon mot venstreaktivister etter at de så langt har rettet angrepene mot islamister.

Kvinner i egyptisk rettssal

Noen av de 14 kvinnene som var blitt dømt til lange straffer for fredelige demonstrasjoner i rettssalen i Alexandria lørdag, der straffene deres ble kraftig redusert.

Foto: AFP

Egyptisk kvinne i rettssal

En av de kvinnelige støttespillerne til den avsatte presidenten Mohammed Morsi i retten i Alexandria. Nå er det klart at de vil få lavere straff.

Foto: Amira Mortada, El Shorouk Newspaper / AP

Fem måneder etter militærkuppet i sommer fører det nye regimet rettssaker mot både brorskapsledere og verdenskjente ikke-islamistiske aktivister.

Samtidig har en dommer foretatt en kraftig reduksjon i dommene som en gruppe unge jenter fikk for å demonstrert til støtte for den avsatte presidenten Mohammed Morsi.

De 14 kvinnene, mange av dem under 18 år, ble for noen uker siden dømt til lange fengselsstraffer for å demonstrert til støtte for avsatte president Mohammed Morsi og Det muslimske brorskapet.

Dommene vakte stor oppsikt og i helgen frikjente så å si en annen dommer de samme jentene. De fikk til slutt ett år betinget fengsel.

Da dommen ble lest opp i rettssalen i Alexandria stod kvinnene inne i bur av metallgitter slik alle tiltale i Egypt gjør det, med hvite fangedrakter og hver sin røde rose.

– Det sies at innenriksdepartementet ga oss disse blomstene, sa en av kvinnene og fortsatte: – Det stemmer, blomster i form av 11 år i fengsel. Men disse blomstene kommer fra våre slektninger.

Slår hardt ned

Ustadigheten og hyppigheten i rettssaker for øyeblikket tyder både på et regime som både slår hardt ned på sine meningsmotstandere, men som også tester grensene for hvor langt de kan gå.

Alle sentrale brorskapsledere er i fengsler og har løpende prosesser.

Senere i dag skal det opp en ny runde i rettssaken mot Brorskapets øverste leder, Mohammed Badie, hvor myndighetene faktisk har en sak som isolert sett ikke er så dårlig. De mener han har oppfordret til vold, og kom med en del utsagn som gikk ganske langt.

Men det slår bare den ene veien, de som støtter regimet kan si nesten hva de vil i egyptisk media. Ingen i hverken hæren eller politiet er tiltalt for all volden som er begått siden i sommer.

Venstreradikale ett nytt mål

Samtidig slår myndighetene også til mot den andre siden, de som startet oppstanden mot Hosni Mubarak i 2011.

De ofte venstreradikale aktivistene er nå et nytt mål for myndighetene etter at de vedtok et en protestlov for to uker siden som i praksis umuliggjør demonstrasjoner på gateplan.

Ahmed Maher

Den politiske aktivisten Ahmed Maher viste frem en T-skjorte med teksten «Dropp loven mot demonstrasjoner» under rettssaken mot ham i Kairo søndag 8. desember.

Foto: MAHMOUD KHALED / AFP

Det er for brudd på den loven at stifteren for ungdomsbevegelsen 6 april, Ahmed Maher, i går stod for retten sammen med blant andre Ahmed Douma.

Som ofte skjer i disse sakene: Det var en kort opptreden i rettssalen. Saken ble utsatt til 22. desember, og Maher og de andre forblir i fengsel.

Også den kjente aktivisten Abdul Alaa Fattah sitter i arrest sammen med mange andre.

Disse rettssakene viser hvor skakkjørt den såkalte demokratiske overgangsprosessen etter kuppet mot Morsi i sommer har blitt. Det er heller ikke mye i den nye grunnloven som nå skal ut til folkeavstemning som tyder på en kursendring.

Det gis noen formelle rettigheter, men hæren har frie fullmakter til å styre seg selv, akkurat som de fikk det av Morsi da han var president.

Det er nå ikke lenger så viktig om Egypts sterke mann, general Abdel Fattah Al-Sissi kommer til å stille opp i presidentvalget eller ikke.

Vedtas grunnloven, slik den høyst sannsynlig blir, har han uansett makt nok til å styre landet videre fra en mer beskyttet posisjon som forsvarsminister dersom han ønsker det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt