Hopp til innhold

Slår av lyset på kommunale bygg og innfører kalde dusjer i Tyskland

Flere byer i Tyskland forbereder seg på gassmangel og tar grep for å spare på energiforbruket. Et av tiltakene er blant annet å slå av varmtvannet.

Berlin-katedralen er ikke lenger fullt opplyst i Berlin, Tyskland, onsdag 27. juli 2022. Dette er landets måte å spare energi på – en av konsekvensene av krigen i Ukraina.

Berlin-katedralen er ikke lenger fullt opplyst i Berlin, Tyskland, onsdag 27. juli 2022. Dette er landets måte å spare energi på – en av konsekvensene av krigen i Ukraina.

Foto: Paul Zinken / AP

Byen Hannover blir den første storbyen som slår av varmtvannet.

Der blir det nå kald dusj ved svømmehaller, utendørsbassenger, idrettshaller og treningssentre. I tillegg stenges offentlige fontener.

Byens rådhus, museer og andre severdigheter vil være uten lys om natten, skriver den tyske nettavisen Bild.

– Situasjonen er uforutsigbar, sier ordfører Belit Onay

Byadministrasjonen håper å spare 15 prosent i energiforbruk ved å innføre en rekke tiltak.

 • Mellom 1. oktober til 31. mars skal kommunale bygninger kun varmes opp til maksimalt 20 grader.
 • Vaske hender i kaldt vann
 • Mobile klimaanlegg og varmeovner skal ikke brukes
 • Redusere elektriske enheter som skrivere og kjøleskap
 • Stenge ned bedrifter mellom jul og nyttår

Barnehager, skoler, sykehjem og klinikker vil ikke berørt av restriksjonene.

I München har de også innført tøffe tiltak:

 • Med øyeblikkelig virkning er det ikke varmtvann på kommunale kontorer.
 • Romtemperaturen i kontorene reduseres til maksimalt 19 grader. Kontorer som ikke brukes er ikke lenger oppvarmet i det hele tatt.
 • I feriene stenges varmtvann på alle skoler som ikke tilbyr ferieopphold.
 • Belysningen av kommunale bygg som rådhuset på Marienplatz vil bli helt slått av. Lysene har stått på til klokken 23.00.
 • Alle varmesystemer i kommunale bygg vedlikeholdes og kontrolleres for energieffektivitet.
 • Kommunale fontener er slått av om natten.

Tomme bassenger

Også Leipzig og Nürnberg tar grep for å stramme inn på forbruket.

På grunn av den usikre gassforsyningssituasjonen ønsker byen Leipzig blant annet å senke romtemperaturen. Også de ønskeri i likhet med Hannover å senke energiforbruket med 15 prosent.

Byen Nürnberg stenger midlertidig tre av sine fire innendørs svømmebasseng i sommermånedene. Samtidig vil badesesongen i Nürnbergs utendørsbassenger forlenges til 25. september, skriver den tyske avisen.

– Vi må forberede oss i god tid på mulige begrensninger i gassforsyningen, sier Nürnberg-ordfører Marcus König (CSU), i en uttalelse til avisen.

Var forberedt på krise

EU har i noen uker forberedt seg på full gasskrise til vinteren. Tidligere denne måneden foreslo EU-kommisjonen at medlemslandene kutter gassbruken med 15 prosent. Kuttet skulle etter planen gjennomføres fra 1. august i år til 23. mars neste år.

– Vi må forberede oss på at det potensielt blir full stans i russisk gasstilførsel til Europa, og dette er et sannsynlig scenario, fastslo EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på en pressekonferanse tidligere i juli.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen forberedte EU-landene på gass-kutt under konferansen «Save gas for a safe winter» tidligere i år. Bildet er tatt på en pressekonferanse i etterkant.

Foto: JOHN THYS / AFP

Men allerede nå ser Tyskland seg nødt til å kutte gassforbruket.

Tyskland er en stor importør av russisk gass, og onsdag ble kapasiteten i gassrørledningen Nord Stream 1 redusert fra 40 til 20 prosent, etter at russiske Gazprom gjennomførte et varslet kutt i leveransen, skriver NTB.

Det statlige russiske energiselskapet Gazprom kunngjorde mandag at de ville kutte tilførselen av gass til 33 millioner kubikkmeter per dag, omtrent 20 prosent av kapasiteten til rørledningen.

Tyskland bekrefter onsdag at dette har skjedd.

Nord Stream 1

Nå går bare 20 prosent av kapasiteten gjennom disse gassrørene til Nord Stream 1. Gassanlegget er avbildet i Lubmin, Tyskland, 8. mars i år.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Krigen i Ukraina er mulig årsak

Gazprom skylder på tilstanden til den ene motoren som årsak, men Tysklands økonomiminister Robert Habeck avviser denne forklaringen, skriver NTB.

– Det er ingen teknisk årsak til at leveransene blir redusert, har Habeck uttalt.

– Det vi ser her, er i realiteten et maktspill, legger hun til.

Talsperson for Russlands president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, mener det er de vestlige sanksjonene mot Russland som er den underliggende årsaken til de tekniske vanskene med gassrørledningen, skriver NTB.

– Gazprom er og blir en pålitelig garantist for sine forpliktelser. Men de kan ikke garantere pumpingen av gass dersom de importerte delene ikke kan vedlikeholdes på grunn av europeiske sanksjoner, sa han onsdag.

.

SISTE NYTT

Siste nytt

Rundt 3000 fotballsupporterar storma banen i byen Malang i Aust-Java under eit oppgjer mellom klubbane Arema og Persebaya Surabaya. Over 100 menneske mista livet i panikken som oppsto.

125 omkom etter opptøyar på indonesisk fotballkamp

All toppfotball er stansa i Indonesia etter at minst 125 menneske døydde i opptøyar og kaoset som følgde då to rivaliserande klubber møttest laurdag kveld.