Dør ut på grunn av klima, mennesker og klamydia

Australske forskere slår alarm og trygler myndighetene om å sette koalaen på listen over utrydningstruede arter. Dyrene er i ferd med å dø ut som følge av klimaendringer, mennesker og klamydia.

Koala

Koalaene kan være utryddet om 30 år, men står ikke på lista over utrydningstruede arter.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / Afp

Forskere ved Queensland University anslår at det er mellom 50.000 og 100.000 koalaer igjen i Australia, og i enkelte områder har bestanden krympet med over 80 prosent siden 1990-tallet.

– Vi kan ikke være helt sikre, fordi vi ikke får nok støtte til å studere dem skikkelig. Men det er ingen tvil om at tallet synker, sier Alistair Melzer ved universitetet ifølge magasinet Time.

Australske myndigheter har imidlertid ikke funnet grunn til å sette det ikoniske dyret på lista over utrydningstruede arter. I delstaten New South Wales regnes arten som sårbar, noe som bare gjelder i deler av delstaten Queensland.

Tåler ikke klimaendringer

Det er flere grunner til at koalaene lever farlig. Den største faren er menneskelig aktivitet, ettersom jordbruk og urbanisering ødelegger koalaenes naturlige miljø.

– Dessverre er stedene der koalaene trives best også de beste stedene for mennesker, det vil si steder med fruktbar jord, sier Melzer.

Koalabjørner er avhengige av eukalyptustrær for både næring og ly, og har ofte ikke noe annet valg enn å bo i nærheten av byer da de sliter med å komme seg til andre områder.

De tåler heller ikke for høye temperaturer uten fuktighet fra eukalyptustrærne.

– Dersom prognosene for klimaendringer holder vann, kommer ikke koalaene til å migrere sørover hvor det er kaldere. De kommer bare til å dø, sier Meltzer.

Dør av klamydia

Som om ikke det var nok, sliter koalaene med klamydiasmitte. En studie fra 2009 hevdet at koalaene kunne være borte om 30 år, og viste blant annet til at en rekke dyr hadde dødd som følge av den seksuelt overførbare sykdommen.

– Dette er nok en trussel som koalabjørnene må hanskes med, sier Matthew Crowther ved universitetet i Sydney.

Problemet skal nå granskes av en komité, som vil gi sin anbefaling til myndighetene i august.

– Dette er en ond sirkel. Myndighetene har ikke satt koalaen på lista over utrydningstruede arter fordi de ikke har noen nøyaktige tall, men vi har ikke nok midler til å undersøke dette skikkelig, sier Melzer.

SISTE NYTT

Siste nytt