NRK Meny
Normal

Disse dyrene er i ferd med å dø ut

Over 20.000 av verdens dyrearter står i fare for å bli utryddet, mener organisasjonen International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Okapi

Okapien regnes som et nasjonalsymbol i Kongo, men er i ferd med å dø ut.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

IUCNs røde liste over truede dyrearter regnes som en av verdens mest omfattende, og hittil er over 71.000 dyrearter vurdert.

21.000 av disse regnes nå som utrydningstruede, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Blant artene som nå er satt på lista over utrydningstruede dyr er den kongolesiske skogsjiraffen, havlærskilpadden og en rekke sjeldne fugler.

Den siste oppdateringen av lista viser en dramatisk forverring av situasjonen til skogsjiraffen, også kjent som okapi.

– Okapien regnes som et nasjonalsymbol i Kongo. Den er til og med avbildet på de kongolesiske francsedlene, sier Noëlle Kümpel i IUCNs spesialistgruppe.

To tiår med interne konflikter og fattigdom har ført til omfattende ødeleggelser av okapiens habitat. Samtidig blir den jaktet og spist.

– Støtte til regjeringens innsats for å stagge konfliktene og fattigdommen i området er avgjørende for at den skal overleve, sier Kümpel.

Les også: Ny rapport: Disse områdene er uerstattelige

200 fuglearter i faresonen

Nesten 200 fuglearter regnes nå som kritisk utrydningstruede. Den sjeldne hvitvingedunriksen, som finnes i Etiopia, Zimbabwe og Sør-Afrika, er siste tilskudd på lista.

Ifølge IUCN er den i ferd med å dø ut på grunn av jordbruk, fjerning av vegetasjon og mangel på vann.

Den afrikanske kampørnen står også i fare for å forsvinne. Bestanden har falt med 60 prosent de siste 20 årene, mest fordi den blir skutt og forgiftet av bønder, skriver The Guardian.

Hvite kakaduer er også oppgradert til truet på grunn av skoghogst og ulovlig fangst. Fuglene selges som kjæledyr i blant annet Indonesia, der kvoten ofte overstiges. IUCN mener handelen ikke er bærekraftig.

Les også: Dette er verdens mest utrydningstruede pattedyr

Havlærskilpadde

Havlærskilpadden er verdens største skilpaddeart. Her fra en strand på Trinidad.

Foto: David McFadden / Ap

Bedring for skilpadder

Havlærskilpadden, som er den største av alle nålevende skilpaddearter, har endret status fra kritisk utrydningstruet til sårbar.

I Atlanterhavet er bestanden økende takket være konserveringstiltak, mens det motsatte er tilfelle i Stillehavet.

I områdene rundt Malaysia og Indonesia er tallet synkende, blant annet fordi eggene blir sanket og flere skilpadder havner i fiskegarn, skriver IUCN, som etterlyser målrettede tiltak for å hindre at de dør ut.

To albatrossarter og en reveart som finnes langs vestkysten av USA er også flyttet fra lista over de mest utrydningstruede artene.

– Fortsatt nedslående

– Oppdateringen av IUCNs røde liste viser noen fantastiske resultater som vi må lære av til fremtidige prosjekter. Det totale budskapet er imidlertid fortsatt nedslående, sier IUCN-direktør Jane Smart.

– Selv om vi ser at noen arter får det bedre, er det et langt større antall som dukker opp i de truede kategoriene. Verden må snarest trappe opp innsatsen for å unngå denne ødeleggende tendensen, sier Smart.

Forskere har tidligere advart mot en ny masseutryddelse, og denne gangen vil det være menneskenes skyld.

– Trenden er at det generelt sett går nedover. Men det er mulig å snu utviklingen, og å gjøre det raskt, sier IUCNs Craig Hilton-Taylor til The Guardian.

Les: Tror historiens sjette masseutryddelse er på vei

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt