Hopp til innhold

Slår alarm om Myanmar-kobbergruver: – Vanlige folk kan bli forvist fra egen jord

I en fersk gruvedrift-rapport frigitt sier Amnesty International at Myanmar ikke har lovverk som beskytter vanlig folks eiendom når store internasjonale firmaer investerer i landet.

Myanmar Mine Protest

INNTOG: Store bedrifters inntog i kobbergruveområdene i innlandet i Myanmar går ut over lokalbefolkningens grunnleggende rettigheter, ifølge Amnesty. Her en byggeplass i Letpadaung-området i Monywa.

Foto: Khin Maung Win / Ap

– Jeg trodde at de ikke kunne ta land på denne måten, nå som vi var et demokrati.

Det er en 37 år gammel landsbyinnbygger som sier dette. Han er gjengitt i rapporten til Amnesty International, som fokuserer på gruvedrift i Myanmar, tidligere Burma. Så sent som i 2011 ble han kastet ut fra sin egen jord i Monywa, et område med store kobberforekomster i det sentrale innlandet.

Her har det vært kobberutvinning siden 1978. Da han ble kastet ut startet konstruksjonen av en ny gruve på stedet Letpadaung – et tredje feltet i Monywa. Han er ikke alene om å oppleve liknende problemer, ifølge Amnesty-rapporten.

Tidligere var vannet rent

Ifølge Amnesty har ikke lovverket og håndhevingen av loven fulgte samme tempo som opphevingen av internasjonale sanksjoner og tilstrømmingen av utenlandske investeringer etter 2012.

Landsbyinnbyggere risikerer ennå å bli forvist ifra sin egen jord, få sine rettigheter krenket og livsgrunnlag ødelagt. Myndighetene har eller ikke ressurser til å følge opp at utenlandske operatører retter seg etter de regler og miljøstandarder som faktisk er lovfestet. Livsgrunnlaget for vanlig folk svekkes.

Myanmar Mine Protest

PROTEST: Lokalbefolkningen viser sin misnøye mot situasjonen. Her fra en aksjon mot et kinesisk firma i desember i fjor i Letpadung.

Foto: STR / Ap

– Da jeg var ung kunne vi grave grunne brønner og vannet var rent. Nå er det ikke slik lenger, sier en mann i femtiårene som Amnesty intervjuet i mars.

Avviser anklagene

Både den nåværende eieren Wanbao Mining og kanadiske Ivanhoe Mining, som tidligere var deleier i gruvene, har fått svare på anklagene i rapporten sammen med andre mindre aktører. Ivanhoe Mining presiserer at den siste delen av gruveprosjektet i Letpadaung ble i gangsatt etter at de solgte seg ut.

Wanbao Mining avviser anklagene som unøyaktige og urettferdige og sier selskapet er i kontinuerlig dialog med lokalsamfunnet for å finne frem til løsninger som tjener alle parter.

De spør også hvorfor selskapet ikke ble kontaktet, mens rapporten ble utarbeidet. Rapporten blir også kritisert for å bruke anonyme kilder.

Amnesty International sier at det er gjort noen mindre forbedringer, men at videreutviklingen av gruven i Letpadaung må stanses inntil alle overgrep mot mennesker og miljø er korrigert.

SISTE NYTT

Siste nytt