Hopp til innhold

Slår alarm om homohat i Frankrike – homofile Guillaume ble banket opp på åpen gate

Hatkriminalitet mot LHBT-personer i Frankrike øker. Historien om Guillaume Mélanie som ble angrepet fordi han er homofil, har rystet landet.

Members and supporters of the LGBT community protest against discrimination and violence, at the Place de la Republique in Paris

Tusenvis av mennesker demonstrerte mot hat mot LGBT-personer under en demonstrasjon på Republikkplassen i Paris søndag.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

«I kveld er det min tur. Homofobisk vold på utsiden av en restaurant. Brukket nese. Sjokk. Blod overalt. Jeg er homofil, og vi er i 2018».

Det skriver Guillaume Mélanie, under et bilde han publiserte på Twitter fra sykehussengen, etter å ha blitt banket opp på åpen gate i Paris fordi han var homofil.

Laster Twitter-innhold

Bildet har blitt delt over 8000 ganger, og har sparket opp en ny debatt om hat mot homofile i Frankrike.

Det er den franske avisen Le Parisien som først skriver saken.

– Homofobi er ikke en mening

Mélanie er president for organisasjonen «Urgence Homophobie», som tilbyr hjelp til utenlandske LHBT-personer som er i fare i hjemlandet sitt.

Tirsdag 16. oktober stod han på fortauet utenfor en restaurant og snakket med noen venner, da en forbipasserende dultet borti en av vennene hans.

Mélanie kommenterte at mannen måtte «være forsiktig», noe som utløste en rekke verbale fornærmelser av homofobisk karakter, og et slag midt i ansiktet.

Hendelsen har fått flere høytstående politikere til å reagere.

Statssekretæren for likestillingsdepartementet, Marlene Schiappa, sier i et intervju med TV-kanalen Canal 8 at den franske staten fordømmer angrepet på det sterkeste.

Hun kaller slike handlinger uakseptable.

– Jeg vil henvende meg til gjerningspersonene og si: Homofobi er ikke en mening. I Frankrike har dere ikke retten til å fornærme, true eller diskriminere noen på grunnlag av deres legning eller seksuelle orientering.

Marlene Schiappa

Marlene Schiappa, statssekretær for det franske likestillingsdepartementet, sier at ingen skal måtte leve i frykt for å bli hetset på grunn av sin legning eller seksuelle orientering i Frankrike. Bildet er tatt under en spørretime i juli.

Foto: Bertrand Guay / AFP

Angrepet fordi han klemte kjæresten

Historien til Mélanie er ikke unik. Politiet i Paris har bare den siste måneden registrert seks tilfeller av ulike typer hatkriminalitet mot homofile.

Blant annet ble to menn angrepet i det 19. arrondissementet mens de kysset tidligere denne måneden.

I september ble 27 år gamle Arnaud Gagnoud verbalt hetset og banket opp, da han omfavnet sin mannlige kjæreste utenfor et teater i byens 20. arrondissement.

I etterkant la Gagnoud ut et bilde på Instagram som tydelig illustrerer alvoret i hendelsen, med en bildetekst som beskriver det som skjedde.

Bildet har blitt delt tusenvis av ganger, og brukes nå for å illustrere problemet rundt hatkriminalitet mot LGBT-personer i Frankrike.

Skarp økning i homohets

I mai publiserte den franske organisasjonen SOS Homofobi en rapport, som viser at det i 2017 ble registrert 216 tilfeller av hatkriminalitet mot LHBT-personer, bare i hovedstaden.

Det var en økning på 4,8 prosent, sammenlignet med 2016.

– Dette er svært urovekkende tall, som viser motstanden mot LHBT-personer i det franske samfunnet, skriver organisasjonen i rapporten.

Tilfellene omfatter fysisk vold, fornærmelser, trusler og trakassering. 22 prosent av dem skal ha skjedd på internett.

Tusenvis demonstrerte mot homofobi

Den siste tidens hendelser har skapt et enormt engasjement blant franskmenn.

Søndag organiserte SOS Homofobi demonstrasjonen «Sammen mot homofobi», som samlet tusenvis av mennesker på Place de la République i Paris.

Demonstrantene krevde at myndighetene tar grep for å beskytte LHBT-personer mot hat og diskriminering.

Members and supporters of the LGBT community protest against discrimination and violence, at the Place de la Republique in Paris

Regnbueflagget vaiet over folkemengdene under demonstrasjonen «Sammen mot homofobi» i Paris søndag ettermiddag.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

Ordføreren i Paris, Anne Hidalgo, har etterlyst en «kollektiv oppvåkning».

Anne Hidalgo

Ordføreren i Paris, Anne Hidalgo, sier at vold mot LGBT-personer er uakseptabelt, og ber folk stå sammen for å bekjempe hatet.

Foto: Loic Venance / AFP

– Det er utelukket å akseptere denne typen vold, sier hun til Le Parisien.

I et forsøk på å bekjempe hatkriminalitet mot LHBT-personer, har Hidalgo invitert politiet, påtalemyndigheten og flere organisasjoner som jobber mot rasisme og diskriminering, til et felles møte.

– Målet er å få på plass et system som vil gjøre det lettere å utveksle informasjon, forhindre homofobiske handlinger og ta vare på ofrene.

SISTE NYTT

Siste nytt