Skyting over den koreanske grensen

Nord- og sørkoreanske soldater har skutt mot hverandre over demarkasjonslinjen. Det bekrefter den sørkoreanske forsvarssjefen.

Nordkoreansk grensetårn

Grensen mellom Nord- og Sør-Korea er strengt bevoktet. I dag har det vært skytingen over grensen.

Foto: CHOI JAE-KU / Afp

Ifølge forsvarssjefen var det soldater på en nordkoreansk grensepost som først avfyrte to skudd mot en sørkoreansk grensepost der soldatene skjøt tre skudd tilbake. Det har ikke kommet meldinger om at noen er såret, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det er ikke kjent hvorfor skytingen startet. BBCs medarbeider i Seoul sier at skytingen trolig er en isolert hendelse, og sørkoreanske myndigheter ser ikke bort fra at skuddene fra nordkoreansk side kan ha vært et uhell.

Første gang på fire år

Det har vært trefninger mellom nord- og sørkoreanske marinestyrker, men skytingen i dag skal være den første i sitt slag siden 2006.

Ifølge lokale medier skjedde skytingen i provinsen Gangwon, rundt 90 kilometer nordvest for den sørkoreanske hovedstaden Seoul. Grensen mellom de to koreanske statene er tungt bevoktet.

Spenningen mellom de to koreanske statene har vært spent siden Sør-Korea beskyldte naboen for å ha skutt et sørkoreansk marinefartøy i senk i mars. 46 sørkoreanske marinegaster omkom.

Redusert spenning

Spenningen har avtatt noe de siste ukene, blant annet er det inngått en avtale om at slekninger som ble adskilt under Koreakrigen igjen kan få møte hverandre i nord.

Seinest i formiddag advarte imidlertid Nord-Korea om at det kunne få katastrofale følger dersom dersom Sør-korea ikke vil ha flere samtaler om å redusere spenningen mellom de to. Den første runden på to år foregikk i september, og endte uten resultat.

Nord- og Sør-Korea inngikk en våpenhvile da Koreakrigen sluttet i 1953, men har aldri undertegnet noen fredsavtale.

Les: Nord-Korea mot humanitær katastrofe

Les: Truet med angrep under Korea-samtaler

Les: Nord-Korea vil ha mer atomvåpen

SISTE NYTT

Siste nytt

Seks meter høy lavastrøm truer bebyggelse på Kanariøyene

Rundt 100 boliger er ødelagt etter vulkanutbruddet på La Palma og tusenvis er evakuert.