19 drept i skyting i Kasakhstan - myndighetene mener islamske terrorister står bak

MOSKVA (NRK): Minst 19 mennesker er drept i skyting i en by nordvest i Kasakhstan de siste dagene.

Minst 15 mennesker er drept i i skyting i en by nord-vest i Kasakhstan det siste døgnet.

Politiet skal ha drept flere av angriperne.

Det var søndag ettermiddag en større gruppe menn satt i gang det som tydelig var en koordinert aksjon i byen Aktobe nordvest i Kasakhstan.

De gikk først inn i flere våpenbutikker, sannsynligvis for å skaffe seg flere våpen, for så å fortsette aksjonen mot blant annet en base til den kasakhiske nasjonalgarden i byen.

Aktobe er en industriby med nærmere 400.000 innbyggere, og ligger i den oljerike vestlige delen av Kasakhstan, vel 60 kilometer fra grensen mot Russland.

Bilder som er lagt ut på Youtube viser en større gruppe med menn med våpen i hendene som prøver å ta kontroll over en politibil. En annen video viser en buss der passasjerene løper ut før bussen kjører videre.

– Dårlig planlagt

Denne bussen ble seinere brukt i et forsøk på å komme seg inn i basen til den kasakhiske nasjonalgarden.

Ifølge kasakhiske myndigheter ble fire av det de kaller islamske terrorister drept i forbindelse med angrepene søndag, mens seks personer, hvorav to var sivile og fire tilhørte politiet eller nasjonalgarden, også mistet livet.

Mandag opplyser kasakhiske myndigheter at ytterligere fem militante islamister er drept i løpet av natten og morgentimene, mens to er arrestert, skriver Reuters.

Tirsdag sa pressetalsmannen i det kasakhiske innenriksdepartementet Almas Sadubajev i følge radiostasjonen Moskvas Ekko at 13 forbrytere nå er drept mens det er utstedt arrestordre på 7 andre.

Det er uklart hvem som står bak angrepene i Aktobe, men videobildene som nå er lagt ut på sosiale medier tyder på at angrepene var relativt dårlig planlagt.

Det har vært få angrep fra islamske terrorister i det i hovedsak muslimske Kasakhstan.

Central Asia Cults of Personality Nursultan Nazarbayev

Nursultan Nazarbajev har styrt Kasakhstan i mer enn 25 år

Foto: Brendan Smialowski / Ap

Styrt av Nazarbajev i mer enn 25 år

Flere grupper med tilknytning til islamsk terrorisme skal likevel være aktive i landet, og Aktobe har vært sentrum for personer som har sett på IS i Syria og muslimske opprørere i Kaukasus som forbilder.

I den sørlige delen av Kasakhstan skal de radikale islamistene være mer orientert mot Taliban og det som skjer i Afghanistan.

Kasakhstan med sine vel 18 millioner innbyggere har helt siden landet var en del av Sovjetunionen vært styrt av Nursultan Nazarbajev.

Den nå 76 år gamle Nazarbajev har forsøkt å bygge broer mellom de ulike folkegruppene i landet, og han har klart å skape økonomisk vekst med hjelp fra de store inntektene fra olje og gassindustrien.

KAZAKHSTAN-PROTESTS/

Politiet går til aksjon mot demonstranter i den kasakhiske byen Alma Aty 21. mai

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Uro flere steder de siste månedene

Men nedgangen i oljeprisen har skapt misnøye i deler av befolkningen, og denne har de siste månedene kommet til uttrykk i form av protester.

Myndighetene i Kasakhstan beskylder forretningsmannen Tokhtar Tulesjov for å stå bak protestene og for å planlegge et kupp i landet.

Talsmannen for sikkerhetstjenesten i Kasakhstan, Ruslan Karasev sa mandag, at flere av Tulesjovs tilhengere og medarbeidere er arrestert i helgen, blant dem to offiserer i hæren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt