NRK Meny
Normal

Skyter tåregass mot demonstranter i Bangkok

Politiet i Bangkok skjøt med tåregass mot flere tusen regjeringskritiske thailendere som demonstrerte i byen.

THAILAND-POLITICS-PROTEST

Politiet i Thailand løste opp de store demonstrasjonene i Bangkok med tåregass i dag.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Minst sju beholdere med tåregass ble brukt mot hundrevis av mennesker som fredag samlet seg utenfor en bygning ved hovedveien nord for Bangkok. Regjeringens Senter for fred og orden holder til i bygget.

Etter at protestleder Suthep Thaugsuban hadde oppfordret sine tilhengere til å demonstrere utenfor nasjonalforsamlingen og statsministerens kontor, og bedt dem om å omringe lokalene til fem av landets TV-stasjoner for å hindre dem i å bli brukt av regjeringen. Politiet så seg nødt til å løse opp demonstrasjonene med tåregass.

– Feie dem ut

– Vi vil ta tilbake vår suverene makt og danne folkets regjering og folkets lovgivende råd, sa Suthep.

– Vi skal feie restene av regimet ut av landet, avsluttet han fyndig før han ledet demonstrasjonstoget mot regjeringskontorene, som har vært åsted for store protestaksjoner i mange måneder.

Thailand styres nå av en midlertidig regjering ledet av tidligere handelsminister Niwattumrong Boonsongpaisan.

Forgjengeren Yingluck Shinawatra ble tvunget til å gå av onsdag da landets forfatningsdomstol konkluderte med at hun hadde gjort seg skyldig i maktmisbruk. Torsdag besluttet dessuten den nasjonale antikorrupsjonskommisjonen at hun også kan stilles for riksrett på grunn av misbruk av rissubsidier.

Protestleder Suthep er kjent for sine store ord og overdrevne symbolikkbruk. Men han har støtte fra mange når han hevder at både regjeringen til den nå avsatte Yingluck og den nye midlertidige regjeringen, som består av mange av de samme ministrene, mangler juridisk grunnlag for å styre landet.

Valg

Interimsregjeringen håper å kunne få gjennomført valg på ny nasjonalforsamling 20. juli, et valg regjeringspartiet Phuea Thai trolig kommer til å vinne med god margin.

Protestbevegelsen vil på sin side ha Phuea Thai ut av regjeringskontorene og krever at valget må utsettes til flere reformer er på plass slik at innflytelsen fra Yinglucks eldre bror Thaksin Shinawatra blir fjernet.

Thaksin var også tidligere statsminister, men oppholder seg i frivillig eksil på grunn av omfattende korrupsjonsanklager i hjemlandet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt