Hopp til innhold

Skyter mot beleiret moské i Kairo

KAIRO (NRK.no): Folk har bevæpnet seg med klubber og jernstenger og truer alle som nærmer seg den beleirede Al Fath-moskeen i Kairo. Militæret svarer med skarpt og arresterer utenlandske journalister uten gyldige papirer.

Skyting

Video: Det skytes fra og mot Al Fath-moskeen i Kairo.

  • Anders Sømme Hammer i Kairo

    Anders Sømme Hammer er på plass i Kairo og rapporterer for NRK.

    Foto: NRK

Den siste timen har politi og sikkerhetsstyrker skutt mot Al Fath-moskeen i sentrum av Kairo og det de mener er Morsi-sympatisører som har beleiret seg inne i moskeen, som ble stormet i natt.

På hvert gatehjørne rundt moskeen står det sivilkledde menn med ulike hjemmelagde våpen. De har klubber, plankebiter, kniver og jernstenger, og er svært aggressive og truende.

NRK ble stoppet to kvartaler fra moskeen og fikk en kniv retten mot brystet med klar beskjed: «No Photos».

Selv ikke egyptisk Røde Kors tør å bevege seg inn i området nå. De holder seg unna i frykt for hva som kan skje.

Scenen som nå utspiller seg i sentrum av Kairo minner mye om enkelte dager under opprøret i 2011, da lokale mobber tok kontroll om gatene og truet til seg makt.

Pågrepet

Da NRK litt tidligere i formiddag besøkte Al Fath-moskeen stod det et titalls politi og soldater oppstilt utenfor. De hadde nettopp gjennomført en storstilt og dramatisk aksjon der de med tåregass hadde tvunget anslagsvis 700 mennesker, som hadde barrikadert seg inne i moskeen, ut.

Etter kort tid ble flere av oss utenlandske journalister pågrepet og ført til et ventende militærkjøretøy.

Politi foran Al Fath moskeen. Døren i bakgrunnen er brutt opp

Tidligere i dag hadde egyptisk politi tatt oppstilling etter at de har tømt Al Fath-moskeen i Kairo. Mange journalister ble også arrestert i området rundt moskeen.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK


Der ble vi fratatt kameraene våre og måtte vise frem gyldige papirer. Etter kort tid ble undertegnede på grunn av sitt gyldige egyptiske pressekort, sluppet fri, mens fire andre journalister ble kjørt bort til ukjent sted.


– Vi stoler ikke på noen, sier den militære offiseren som sjekket papirene våre.


Ifølge militære på stedet ville de nå kontakte de respektive ambassadene og det er uklart om de fire vil bli deportert eller satt fri.


Det er en merkbar mer aggressiv holdninger mot utlendinger i dag, enn det var i går. Det har kommet flere ubekreftede meldinger om journalister som har blitt banket opp akkurat rundt denne moskeen, der NRK selv så 21 døde mennesker ligge på rekke og rad i går.

En av Morsi sine sympatisører blir ført forbi en rasende folkemengde

Det var en svært aggressiv stemming utenfor Al Fath moskeen tidligere i dag da Morsi-sympatisører ble ført forbi folkemengden.

Foto: Hussein Tallal / Ap

Akkurat nå er de få utenlandske journalister her, de få som har beveget seg ut blir alle pågrepet og må vise frem gyldige papirer.

Det kan høres skyting i gatene rundt moskeen, og det er en svært så aggressiv tone i området.

– Dette er helt forferdelig

Karim Abdel Aziz utenfor Al Fath moskeen

Karim Abdel Aziz liker ikke det han ser i Egypt.

Foto: Anders Sømem Hammer / NRK

Det er forferdelig det som skjer nå. Jeg så militæret skyte opp i luften mot folk som prøvde å ta seg inn i moskeen for å hjelpe dem som er der. Jeg så ikke at noen av mennene hadde våpen. En journalist fra al Jazeera har vært inne i moskeen i hele natt og rapportert derfra og myndighetene er veldig misfornøyde med det, sier 33 år gamle Karim Abdel Aziz til NRK utenfor moskeen.


Det er en svært urolig stemning i gatene i Kairo i dag. Mange steder er det satt opp provisoriske veisperringer som bevoktes av menn med klubber og hjemmelagde våpen. De kaller det selv for et slags borgervern, men de er alt annet en vennlig mot ukjente. Og det er betydelig mer spent enn i begynnelsen av uken.

Sisi-supportere utenfor Al Fath moskeen i Kairo

Flere Sisi-sympatisører har tatt oppstilling utenfor Al Fath moskeen og roper slagord til støtte for Egypt sterke mann.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK


Utenfor Al Fath-moskeen hadde det også samlet seg en gruppe tilhengere av Egypts nå så mektige hærsjef, Sisi. De ropte slagord til støtte for regimet, og skal etter sigende ha angrepet de som ble tvunget ut av moskeen tidligere i dag.


– Det er ingen rettferdighet og ingen frihet her. Dette er et militærkupp! Hvor mange egyptere kommer Sisi til å drepe? Jeg er så trist, sier Essam Al Mahmod gråtkvalt, før han fortsetter.


– Jeg kan ikke forklare hvordan dette føles. Det er ubeskrivelig. Jeg har sett skarpskyttere skyte vanlige mennesker.


Det er ventet flere demonstrasjoner fra begge sider i dag, og Det muslimske brorskapet har varslet at de vil demonstrerer hver dag mot regimet som holder landets valgte president Mohammed Mursi i husarrest.

SISTE NYTT

Siste nytt