NRK Meny
Normal

Skyter mot begravelsesfølge i Syria

Syriske sikkerhetsstyrker har skutt med skarp ammunisjon mot flere begravelsesfølger i Syria. Flere mennesker skal være drept.

Video Demonstranter: – Skyting i Douma

Ifølge demonstrantene som selv har lagt denne videoen ut på nettet skal den være fra 23. april 2011 og forstaden Douma til Damaskus i Syria. Videoen viser menn uten noen form for uniform som skyter opp i lufta og rundt seg på en gate.

I flere byer i Syria har titusenvis av sørgende mennesker møtt frem for å begrave de som døde i gårsdagens harde sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

To sørgende skal være skutt og drept av sikkerhetsstyrker i den sørlige byen Ezreh, ifølge en aktivist.

– Sikkerhetsstyrkene skjøt med skarp ammunisjon mot folk som var på vei til Ezreh for å delta i begravelsefølget, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Slagord mot presidenten

De sørgende roper slagord mot president Bashar al-Assad og hans regime.

– Bashar al-Assad, du er en forræder. Lenge leve Syria, vekk med Bashar, roper demonstrantene.

Ifølge menneskerettsaktivister skal 18 personer begraves i Ezreh, byen med flest dødsofre som følge av sikkerhetsstyrkenes håndtering av demonstrasjonene langfredag.

– Over 150 busser har kjørt fra Deraa og landsbyer i området for å delta i begravelsen til de 18 i Ezreh, opplyser en aktivist som ber om å få være anonym, til nyhetsbyrået AFP.

Snikskyttere

Demonstranter i Syria

Demonstranter bærer med seg et syrisk flagg under en demonstrasjon i Zabadani, i nærheten av Syrias hovedstad Damaskus fredag.

Foto: HO / Reuters

I Douma, en forstad til hovedstaden Damaskus, skal minst tre personer være drept av snikskyttere, ifølge øyenvitner.

Væpnede menn skal ha åpnet ild fra hustakene da et begravelsesfølge var på vei til gravplassen. Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

– Et brutalt regime

Kai Kverme

Regimet i Syria er redd for å miste makten, sier Kai Kverme.

Foto: Fred-Olav Vatne / NRK

Forsker ved Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, sier dette er det største opprøret i Syria siden Bath-partiet overtok makten.

– Regimet i Syria har alltid vært brutalt. Det er et autoritært diktatur med base i hæren. De har en lang historie med å slå ned alle tegn til opprør, sier Kverme.

Mange begravelser

Begravelser for demonstranter som ble drept under fredagens sammenstøt, holdes også i hovedstaden Damaskus og flere av byens forsteder.

Hvor mange som ble drept rundt om i Syria fredag, er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Men syriske aktivister sier det dreier seg om over 80 mennesker, og det er fryktet at tallet kommer til å stige, skriver NTB.

Det statlige nyhetsbyrået SANA har på sin side oppgitt at ti personer ble drept.

Går av i protest

To syriske parlamentsmedlemmer sier til tv-kanalen al-Jazeera at de går av i protest mot at mange demonstranter har blitt drept av syriske styrker.

– Etter å ha mislykkes i å beskytte mine sønner mot de forræderske skuddene er det ingen grunn for meg å bli værende i parlamentet. Jeg kunngjør herved at jeg går av, sa Naser al-Hariri til fjernsynskanalen Al Jazeera lørdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt