Hopp til innhold

Snikskyttere dreper 30 elefanter hver dag

I jakten på elfenben er snikskyttere i ferd med å utrydde elefantbestanden i Tanzania. Hvis de fortsetter som nå er alle døde innen år 2020, advarer dyrevernere.

Elefanter ved Kilimanjaro

Dette kommer turistene til Tanzania og Kenya for å se. Men elefantbestanden er truet.

Foto: Ben Curtis / Ap

Fredag åpnet et to dagers FN-støttet konferanse der temaet er tiltak som kan hindre denne utviklingen. Turisme og safarier er en betydelig inntektskilde for Tanzania, men kriminelle gjenger finner stadig nye metoder i elefantjakten, melder AFP.

I 2006 hadde Selous-Mikumi-regionen i Tanzania en elefantbestand på 70.000 dyr. I fjor var den på rundt 13.000.

– Hver dag blir 30 elefanter drept i gjennomsnitt. Hvis utviklingen får fortsette, vil bestanden være utryddet innen 2020, hevder Tanzanian Elephant Protection Society (TEPS), en uavhengig dyrevernsgruppe.

Ber om hjelp

Landets visepresident Mohamed Gharib Bilal åpnet konferansen ved å be om internasjonal støtte i kampen mot snikskytterne.

– Organiserte, kriminelle gjenger både inne Tanzania og i andre land holder liv i denne ulovlige handelen. Det er vanskelig for Tanzania å vinne denne kampen alene, sa han.

I fjor satte landets politi i gang aksjon mot tjuvjakten på elefanter og neshorn. Problemet er også godt kjent fra nabolandet Kenya, der forgiftet frukt blir lagt ut i jakten på de ettertraktede støttennene og hornene.

Vakt elfenben

Hvert år smugles millioner av støttenner og horn fra Øst-Afrika. Her holder en mann vakt over beslaglagte tenner i Kenya.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

Smugler støttenner

Den tanzanianske aksjonen ble skrinlagt etter påstander om at snikskyttere både ble voldtatt og trakassert og til og med drept.

Nå ber lederen for TEPS om at det militæret settes inn i kampen.

– De må være der for å beskytte elefantene våre, sa Alfred Kikoti på konferansen.

Hvert år blir millioner av støttenner og horn blir smuglet ut av Øst-Afrika, ifølge FN. 90 prosent av turistene som kommer til landet, kommer for å se ville dyr. Turismen står for 17 prosent av Tanzanias inntekter på fastlandet og sysselsetter 300.000 mennesker, viser offentlige statistikker.

Elefant Øst-Afrika

Elefantens flotte støttenner er ettertraktet.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt