Kina skygger for amerikansk solenergi

USAs solenergiindustri sliter og krever tiltak for å hindre at Kina manøvrerer ut amerikanske produkter på hjemmebane. President Barack Obama vil satse på grønn energi, men møter motbør.

Solcelleteknologi

Amerikanske produsenter av solcellepaneler ber myndighetene sørge for tiltak som hindrer at kinesiske solcellepaneler manøvrerer ut amerikanske produkter på hjemmebane.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

Jon Gelius, Washington
Foto: NRK

USA prøver å ta opp kampen med Kina, men det går tregt å få sving på den solbaserte energien. Ifølge bransjen har åtte amerikanske solcellepanelselskaper gått konkurs de siste månedene.

Ett av dem, Solyndra, fikk statlig pengehjelp fra Obama-administrasjonen. Kollapsen i selskapet er blitt politisk pinlig for president Obama siden hans administrasjon har fremhevet nettopp dette selskapet som et eksempel på hvordan USA skal bygge en ny grønn fremtid på renere energi.

– Må tåle at noen ikke klarer seg

Obama tar ingen selvkritikk for den økonomiske milliardstøtten til det havarerte selskapet, men sier at USA må være forberedt på at noen selskaper mislykkes.

– Det viktigste er at vi klarer å hamle opp med konkurransen fra Kina, sier Obama, og maner til styrket innsats i forskning og vitenskap for en grønnere energihverdag.

– Vi må tåle at enkelte selskaper ikke klarer seg. Hovedfokuset må være å skape nye muligheter gjennom grønn energi, understreker Obama.

Barack Obama

President Barack Obama sier at USA må tåle at enkelte selskaper ikke klarer seg. - Hovedfokuset må være å skape nye muligheter gjennom grønn energi, understreker han.

Foto: JIM WATSON / Afp

Amerikanske produsenter av solcellepaneler mener Kina dumper sine priser. De ber amerikanske myndigheter sørge for tiltak som hindrer at kinesiske solcellepaneler manøvrerer ut amerikanske produkter på hjemmebane.

Produsentene anklager Kina for ulovlig subsidiering og et prisregime på solcellepanel som har til hensikt å ta markedsandeler på bekostning av andre.

Toppsjefen i ett av de amerikanske selskapene, Gordon Brinser, mener Kina er blitt en stor trussel for amerikanske arbeidsplasser innen solenergi.

– I 1996 produserte USA 45 prosent av verdens solenergiprodukter. I dag produserer vi mindre enn tre prosent, sier Brinser.

– Kina skjønte bildet for 10 år siden og posisjonerte seg for verdensmarkedet. I dag eksporterer de 95 prosent av sine solenergiprodukter, forteller Brinser, som frykter at USA kan bli helt akterutseilt i utviklingen av solenergien.

Vil kutte amerikanernes bensinforbruk

For president Obama handler ikke grønn energi bare om solcellepanel. Han ønsker å få til en grønnere hverdag for amerikanere flest.

Bilen står sterkt her i USA og bensinforbruket er deretter. Nå vil president Obama rense hele bilparken for å få den mer miljøvennlig. Innen fire år er planen at alle offentlige tjenestebiler skal gå på renere energi enn dagens bensinforbruk.

REC i Narvik

Også i Norge sliter solcelleindustrien i motbakke. Tidligere denne uken ble det kjent at 700 mennesker mister jobbene sine hos REC. Fabrikken i Narvik er blant dem som legges ned.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK


Presidenten vil at de statlige bilene skal bruke alt fra biodiesel via naturgass til avanserte batterier.

Obama har også gått i partnerskap med fem av de største private selskapene for å få dem til å skifte ut bilparken. Presidentens ambisiøse miljømål er å kutte amerikanernes bensinforbruk med en tredel innen 2025.

Skepsis

Ved å stramme til håper Obama å gjøre USA mindre sårbar overfor svingninger i oljeprisen.

– Vi må utfordre vår oppfinnsomhet til å finne renere energikilder, sier Obama, og ber forskningsmiljøene anstrenge seg ytterligere for å hjelpe USA over på renere energispor.

USAs satsing på grønn energi er ikke helt på skinner, og president Obama medgir at det tar tid å endre vaner. I et land hvor bilismen står i høysete er det skepsis til om man vil lykkes med et bensinkutt og overgang til renere energi.

Og med Kina som utfordrer den amerikanske solcellepanelindustrien, er det mange som lurer på hvilke konkrete nye skritt president Obama kommer til å ta for å sikre flere grønne jobber i USA og få til et hverdagsliv med renere energikilder for amerikanere flest.

Les også: REC stenger permanent ned

SISTE NYTT

Siste nytt