Hopp til innhold

Skutt under politiaksjon mot tyske høyreekstreme

En politimann ble skutt under en politiaksjon mot den høyreekstreme bevegelsen Reichsbürger.

Politiet har gått til aksjon i sju forskjellige delstater i Tyskland, samt i Sveits. Aksjonen har sin bakgrunn i etterforskningen av den høyreekstreme gruppen Reichsbürger. Det var under en razzia i Reutlingen i Baden-Württemberg det ble dramatisk i morgentimene.

En mann, som har status som vitne i etterforskningen av den høyreekstreme gruppen, åpnet ild mot politiet. En politibetjent fra spesialstyrkene ble lettere skadet i skytingen. Mannen som skjøt overga seg og ble pågrepet av politiet mistenkt for drapsforsøk.

Siden i høst har statsadvokaten etterforsket flere enn 50 mennesker rundt forretningsmannen Heinrich XIII prins Reuss. 25 av disse har sittet fengslet for å ha planlagt et statskupp.

Flere i Reichsbürger-bevegelsen skal være tidligere politifolk og soldater, ifølge ARD. I dagens aksjon var politiet ute etter blant annet ulovlige skytevåpen. I alt 19 personer ble ransaket og politiet gjorde over 20 funn, skriver den tyske avisen Welt.

Verken politiet eller tyske påtalemyndigheter vil foreløpig kommentere aksjonen i Reutlingen, men de sier det ikke skal være noen fare for naboer eller befolkningen for øvrig.

Tiltalt for statskupp

I januar ble fem personer fra bevegelsen tiltalt for høyforræderi i Tyskland etter å ha planlagt et væpnet statskupp i Tyskland. De ble pågrepet i fjor og er fortsatt varetektsfengslet. Ifølge aktor var planen deres og skape kaos ved å slå ut strømmen i landet. Samtidig ville de etablere en alternativ regjering i Tyskland.

Heinreich Reuss blir pågrepet i Frankfurt

Heinrich Reuss blir omtalt som en lederskikkelse i bevegelsen, og omtaler seg selv som prins Heinrich. Han ble pågrepet i Frankfurt.

Foto: Boris Roessler / AP

I tillegg skal de ha planlagt å kidnappe helseminister Karl Lauterbach. Kupp-planene var lagt midt i koronatiden og de høyreekstreme var misfornøyde med de strenge koronareglene.

Også i desember i fjor ble det avslørt lignende planer fra en annen fløy i Reichsbürger-bevegelsen, som ønsker å gjenopprette det tyske keiserriket.

SISTE NYTT

Siste nytt