Hopp til innhold

Skutt i hodet - la skytteren ned

Først etter at den pensjonerte obersten Bill Badger (74) hadde lagt Tucson-skytteren i bakken, skjønte han at han hadde blitt skutt i hodet.

Video Bill Badger

– Jeg er den heldigste personen i verden, sier den pensjonerte 74-åringen Bill Badger. Klikk på bildet for å høre hvordan han opplevde skytingen og hvordan han overmannet skytteren.

Etter massakren i Arizona på lørdag, der seks personer ble skutt og drept og 14 personer ble såret, har heltene fra hendelsen blitt hyllet.

– En av de mest heroiske handlingene

I går ble 61 år gamle Patricia Maisch rost for å ha brøytet seg gjennom menneskemengden mot skytteren, 22 år gamle Jared Lee Loughner. Hun klarte å ta fra Loughner ammunisjon, og hindret dermed ifølge sheriff Clarence Dupnik en enda større katastrofe.

Fra kloss hold hadde Loughner da fyrt av 31 skudd i menneskemengden, som var kommet for et velgermøte med kongressrepresentanten Gabrielle Giffords. Giffords ble skutt gjennom hodet og ligger operert på et sykehus i Tucson.

Handlingen til 61 år gamle Maisch «er en av de mest heroiske handlingene jeg har sett,» fortalte sheriffen i går.

Da Maisch fikk tak i ammunisjonen til skytteren, fikk to andre menn tid til å overmanne Loughner.

Når du ser noen drepe en uskyldig niåring, ønsker du bare å se vedkommende død. Jeg mener, du ønsker bare å se dem lide mens de dør.

Bill Badger

Kom løpende inn i kuleregnet

Joe Zamudio

Joe Zamudio kom løpende da han hørte skuddene.

Foto: Kevin C. Cox / Afp

En av dem, Joe Zamudio, var bare på kjøpesenteret der velgermøtet fant sted, for å kjøpe sigaretter. Da han hørte at det ble skutt kom han løpende inn i kuleregnet med sitt eget våpen rede.

– Jeg kom ut fra butikken, tok av sikringen på 9 millimeteren, og jeg var klar, forteller Zamudio til Fox News.

Zamudio insisterer på at han gjorde det riktige da han tok saken i sine egne hender - også ved å være klar til å bruke sitt eget våpen. «Det er slik vi må handle. Vi er amerikanere, og vi skal ikke være redde,» sier Zamudio.

Han sier til Fox at han lurer på hva som hadde skjedd dersom han hadde blitt nysgjerrig på hvorfor alle menneskene samlet seg utenfor kjøpesenteret, og selv hadde gått bort for å se.

– Kanskje jeg hadde klart å stanse ham. Kanskje jeg hadde blitt drept, sier Zamudio.

Zamudio brukte ikke våpenet mot Loughner. Da han kom frem kastet han seg over skytteren og holdt ham nede sammen med 74 år gamle Badger.

Video USAs president Barack Obama

Også president Barack Obama roser de som tok affære mot skytteren. De representerer det beste av det som er amerikansk, mener presidenten. Klikk på bildet for å se video.

Kjente at det begynte å svi i hodet

– Jeg er den heldigste personen i verden, sier Badger.

Han trodde først at noen satte fyr på ekstremt bråkete fyrverkeri.

Skuddsåret i hodet til Bill Badger

Skuddsåret i hodet til Bill Badger.

Foto: CBS

– Da skytingen stanset begynte jeg å reise meg. Og da jeg fikk reist meg, innså jeg at skytteren sto rett ved siden av meg, forteller den pensjonerte obersten Badger.

Han forteller at en av de som var i nærheten tok en sammenfoldet stol og slo Loughner i hodet. Da benyttet han sjansen og tok tak i skytteren.

Han kjente at det begynte å svi da han kastet seg ned da skytingen begynte, men Badger innså først etterpå at han selv hadde blitt skutt i hodet. En kule hadde streifet bakhodet hans.

Blant de seks som ble drept av mannen Badger overmannet, var ni år gamle Christina Green - jenta som ble født 11. september 2001.

– Når du ser noen drepe en uskyldig niåring, ønsker du bare å se vedkommende død. Jeg mener, du ønsker bare å se dem lide mens de dør, sier Badger.

Video Roxanna Green

– Jeg kunne aldri i livet trodde at noen kunne gjøre noe så grusomt som dette, sier Roxanna Green, moren til ni år gamle Christina. Klikk på bildet for å se video.

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.