NRK Meny
Normal

Sivile stoppet – ble skutt da de rygget vekk

Amerikanske soldater i kjøretøymodeller som bruker norske våpenstasjoner skjøt og drepte en taxisjåfør da han prøvde å rygge vekk. I baksetet satt mannens sønn.

Pansrede Stryker-kjøretøy i Irak
Foto: US Army

NRKs gjennomgang av Wikileaks-dokumentene fra Irak-krigen med fokus på bidrag fra norske våpenprodusenter viser at over 200 sivile er blitt drept i rapporter knyttes til disse.

Les: Norske våpen involvert i drap på sivile under Irak-krigen
Se alle hendelsene i kart: Norske våpen nevnt i krigsrapporter fra Irak.

Et av våpensystemene NRK har sett på er Kongsberg Gruppens våpenstasjon Protector som brukes på amerikanske pansrede kjøretøy av typen Stryker.

I rapporter som nevner disse kjøretøyene har 121 sivile blitt drept, og 351 er regisrerte som skadde.

Der Stryker-kjøretøyene nevnes og sivile har mistet livet er det ofte snakk om skudd avfyrt ved veisperringer eller at de store militære kjøretøyene har kjørt på sivile som har tatt liv.

Stoppet, rygget - ble skutt

I en rapport fra februar 2005 beskrives det hvordan amerikanske soldater dreper en sivil taxisjåfør i Bagdad.

De amerikanske soldatene oppdaget taxien kjørende på en av Bagdads gater. Vurderingen er at bilen kjører fort, og kommer fra et område kjent for snikskytteraktivitet.

Soldatene følger bilen et stykke, avfyrer varselskudd og bilen stopper.

Rapporten beskriver hvor soldatene fikk bilen til å stoppe, men ikke i detalj hva de gjorde videre før situasjonen endrer seg. Taxisjåføren begynner å rygge.

Soldatene velger da å løsne skudd fra Stryker-kjøretøyet som har et norsk våpentårn som grunnutrustning. Målet var å hindre bilen i å komme unna.

Skuddene dreper mannen som sitter bak rattet. Det viser seg etterpå at han er en lokal iraker, og rapporten sier ingenting om at amerikanerne knytter mannen til snikskyttervirksomhet.

Det nevnes heller ikke at det skal ha blitt funnet våpen i bilen. Det soldatene derimot finner i bilen etter å ha drept sjåføren er mannens sønn.

Gutten kommer uskadd fra angrepet, men mister sin far. Ifølge rapporten blir sønnen kjørt hjem av de amerikanske soldatene.

Trodde det var en bombe – kjørte på sivile

Protector våpentårn på Stryker-kjøretøy i Irak

Slik ser den norske våpenstasjonen ut på toppen av et Stryker-kjøretøy i Irak.

Foto: US Army

Stryker-kjøretøyene er også involvert i flere hendelser der de med sine over 15 tonn tunge pansrede kjøretøyer kolliderer med sivile.

I juli 2009 kolliderte Stryker-kjøretøyer så voldsomt med en sivil bil at de trodde de hadde truffet en veibombe.

De amerikanske soldatene kjørte i en kolonne på en vei nordøst for Bagdad da smellet inntraff. Kollisjonen mellom det mange tonn tunge Stryker-kjøretøyet og en sivil bil var så kraftig at de andre i kolonnen trodde det var en veibombe. Etter å ha bedt om forsterkninger oppdaget de at det ikke var noen bombe involvert.

– Ingen bombe involvert i hendelsen. Store mengder støv som ble virvlet opp ble feilaktig tatt for å være en eksplosjon. Støvet kom fra en kollisjon med et kjøretøy, og de lokale irakerne som ble skadd skal ha vært i en sivil bil, skriver de militære rapportskriverne.

En detaljert gjennomgang i ettertid viste at Stryker-kjøretøyene kom kjørende i rundt 80 km/t, og da de tok igjen en sivil bil la de seg på hornet.

Sjåføren av den sivile bilen må ha trodd at de ønsket at han skulle stoppe. For sjåføren la seg på bremsen og svingte ut mot siden av veien. Føreren av det første militære kjøretøyet prøvde å svinge unna, men det ble en voldsom kollisjon. Sammenstøtet var så kraftig at det over 15 tonn tunge militære kjøretøyet rullet rundt en eller flere ganger.

I sammenstøtet ble én sivil drept og tre skadd. En av de skadde var et barn. To av de amerikanske soldatene ble også skadd i kollisjonen.

– Vi bidrar til færre drepte

Kongsberg Gruppen som produserer våpenstasjonen Protector for Stryker-kjøretøyene sier til NRK torsdag at de mener at produktet deres bidrar til færre døde.

– Vår oppfatning er at systemet vi leverer bidrar til å redusere tap på begge sider. Tilbakemeldingene fra de som har tatt det i bruk viser at soldatene blir mindre stresset, og at forbruket av ammunisjon går ned, forteller kommunikasjonsdirektør Ronny Lie.

Han understreker at de produserer styringssystemene som gjør at soldatene kan kontrollerer våpen utenpå kjøretøyene, men ikke selve våpnene som monteres i systemet.

– Hele poenget er å gi soldatene bedre beskyttelse ved at de kan sitte inne i kjøretøyet og styre våpenet, og ikke dermed trenger stå utsatt til utenpå, sier Lie som kan fortelle at selskapet er veldig stolt av systemet som de har hatt i produksjon siden 1999.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt