Skulle sprenge Ikea i Amsterdam

Det svenske varehuset sto på bombelisten nederlandsk politi fikk.

Kjøpesenteret Villa Arena i Amsterdam ble stengt etter terrortrusler
Foto: ED OUDENAARDEN / AFP

Sju personer ble i går kveld pågrepet for planlegging av terrorangrep i den nederlanske byen.

- Vi mottok en advarsel over telefon, om at tre menn planla terrorangrep utført i Amsterdam, med hensikt å skade mange mennesker, fortalte politietterforsker Bernard Welten på en pressekonferanse.

Samtalen ble ringt inn fra Brussel, og Ikea ble nevnt som ett av målene sammen med noen andre butikker. Sprengstoff skulle plasseres ut i forretningene.

Det skal ikke ha blitt gitt noe motiv for bombetruslene. Politiet kan heller ikke gå god for alvorsgraden i den. Trusselen ble ringt inn via en mobiltelefon med kontantkort.

Men de valgte ikke å ta noen sjanser og sperret umiddelbart av en av hovedstadens største handlegater, i frykt for mulige bomber.

Kjøpesenteret Villa Arena ble tømt og flere butikker, en stor kino og Ikeas varehus ble stengt - i frykt for at personer med eksplosiver skulle komme inn blant ordinære kunder. Mange ansatte ble evakuert.

Ved 11-tiden fredag gav politiet butikkene tillatelse til å åpne igjen, men ekstra politipatruljer er satt inn for å holde øye med området.

Forretningene som ble truet ligger sør-øst i byen, ikke langt unna fotballstadion til storklubben Ajax.

Også en konsert med den amerikanske rockegruppen The Killers er avlyst. Konserten skulle vært holdt i Heineken Music Hall.

Video nsps_upload_2009_3_13_9_19_41_514.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Sju planla terror i Amsterdam

Tar ingen risiko

De seks mennene og kvinnen som er arrestert, har røtter i Marokko. De har alle har dobbelt statsborgerskap og er mellom 19 og 64 år.

En av de mistenkte skal være i slekt med en av terroristene som døde i bombeangrepene mot morgentogene i Madrid i 2004, hvor 191 personer ble drept og mer enn 1800 såret.

Men ingen av dem skal ha noen kjent forbindelser til lignende aksjoner eller terrormiljøer.

Amsterdams borgermester forsvarer de drastiske stengningstiltakene.

- Vi kan ikke ta noen risiko, og vi har ikke nok opplysninger til å oppheve sikkerhetstiltakene, sier Job Cohen, med blikk på hva som skjedde i Spania.

Men talsmann for den nasjonale antiterrorenheten ser ingen grunn til å endre den nasjonale "terroralarmen".

De sju fremstilles for varetektsfengsling i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt