Skuddveksling på Koreahalvøya

Sør-Korea skjøt med artilleri over grensen mot Nord-Korea torsdag som gjengjeldelse for det som angivelig var skyting mot et høyttaleranlegg. Nord-Korea truer nå med militære reaksjoner om anlegget ikke slås av innen 48 timer.

Sørkoreansk soldat på grensen

Sør-Korea svarte skyting over den demilitariserte sonen mellom nord og sør med å sende artillerigranater inn over nordkoreansk område. Dette bildet ble tatt torsdag og viser en sørkoreansk soldat på et militært kjøretøy ved grensebyen Yeoncheon.

Foto: Kim Do-hun / Ap/NTB Scanpix

Sør-Korea sier at de skjøt tilbake med artilleri etter de skal ha blitt beskutt av en rakett fra Nord-Korea.

Raketten skal ha ødelagt et høyttaleranlegg i et kupert område nær en sørkoreansk base ved byen Yeoncheon, 60 kilometer nord for hovedstaden Seoul.

– Vår side svarte med flere dusin runder med 155 millimeter-prosjektiler,» opplyser forsvarsdepartementet i Sør-Korea.

Denne episoden utløste frykt for åpen krig mellom Sør-Korea og Nord-Korea. Nord-Korea har ikke svart på artilleribeskytningen, men ordkrigen har tatt seg opp.

Nå krever nordkoreanske myndigheter at høyttalersendingene må slås av innen 48 timer, hvis ikke vil Nord-Korea reagere militært.

Arkivbilde fra grensen

Dette bildet er fra en militær øvelse som sørkoreanske panservogner utførte nær den demilitariserte sonen mot Nord-Korea i mai i år.

Foto: ED JONES / Afp

– Beboere er blitt bedt om å evakuere

Starten på episoden er fortsatt uklar, men det blir hevdet at Nord-Korea avfyrte skudd mot en av Sør-Koreas propagandahøyttalere i grenseområdet.

– Våre militære styrker har trappet opp overvåkingen og følger nøye militære bevegelser i Nord-Korea, heter det videre i uttalelsen fra det sørkoreanske forsvarsdepartementet.

Seoul kalte presidentens kontor inn det nasjonale sikkerhetsrådet for å drøfte episoden. Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap meldte at beboere i nedslagsområdet for det nordkoreanske prosjektilet er blitt bedt om å evakuere.

Gammelt stridstema

Bruken av propagandahøyttalere har også tidligere skapt gnisninger i det demilitariserte området mellom de to statene på Koreahalvøya.

Så sent som 10. august besluttet Sør-Korea å blåse liv i en gammel tradisjon med å pumpe ut propaganda og vestlig musikk over grensen. Da hadde det vært stille siden 2004.

Nå er høyttalerne igjen tatt i bruk, ifølge forsvarsledelsen i sør som svar på at to soldater ble såret av landminer angivelig utplassert inne i den demilitariserte sonen av nordkoreanske styrker. En sørkoreansk soldat måtte amputere begge beina, men en annen mistet ett bein.

Nord-Koreas leder Kim Jong Un

Nord-Koreas leder Kim Jong Un inspiserer et jagerfly. Fotoet er udatert. Torsdag skjedde det en skuddveksling mellom Sør-Korea og Nord-Korea.

Foto: KCNA / Reuters/NTB Scanpix

– Øvelsen er en krigserklæring

Nord-Korea nektet hardnakket for å ha utplassert landminer og truet med å angripe Sør -Korea dersom ikke høyttalerne ble slått av.

Skyteepisoden torsdag må også ses i sammenheng med en større militærøvelse i sør. Titusener av sørkoreanske og amerikanske styrker øver på å drive tilbake et simulert nordkoreansk angrep.

Nord-Korea kaller øvelsen en krigserklæring og sier at den øker faren for sammenstøt som kan utløse krig. Øvelsen begynte mandag denne uken og omfatter 50.000 sørkoreanske og 30.000 amerikanske soldater.

SISTE NYTT

Siste nytt