Skudd på Israel-Libanon-grensen

Israelske og libanesiske grensesoldater skjøt mandag morgen mot hverandre, opplyses det fra begge sider. Begge sidene skylder på den andre parten.

En libanesisk soldat vokter grensen mellom Israel og Libanon

En libanesisk soldat vokter grensen mellom Israel og Libanon etter skytingen mandag morgen.

Foto: ALI DIA / Afp

Det israelske militæret hevder at deres soldater ble beskutt mens de arbeidet på den israelske siden av den FN-tegnede grensen mot Libanon.

Misnøye med den FN-tegnede grensen

En libanesisk militærtalsmann hevder at soldatene først åpnet ild da de israelske soldatene krysset grensen, som ble etablert i 2000. Begge sider har uttrykt misnøye med FN-grensen.

– I dag tidlig utførte israelske soldater en rutinepatrulje inne på vårt territorie nær grensen mellom Israel og Libanon. De ble da beskutt, sier en militærtalskvinne til nyhetsbyrået AFP.

Hun opplyser at de israelske soldatene besvarte skuddene, og at UNIFIL (FNs fredsbevarende styrker i området) ble informert om hendelsen.

Ingen såret

En anonym kilde i Libanons forsvar sier til AFP at de israelske soldatene gikk 30 meter inn på libanesisk område, og at de libanesiske soldatene avfyrte varselsskudd. Kilden sier så at de israelske soldatene trakk seg tilbake og løsnet skudd.

Det ble først meldt at en libanesisk soldat ble såret, men det blir tilbakevist av den libanesiske kilden.

Det opplyses fra UNIFIL at de er informert om hendelsen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Bil har kjørt i folkemengde i gågate: To døde og 15 alvorlig skadet

En bil har rast gjennom en gågate i den tyske byen Trier, melder nyhetsbyrået Reuters. To personer er døde og minst 15 er alvorlig skadet.

Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

MOSKVA(NRK): De som ønsker det, kan nå bestille time for vaksinering mot koronavirus i Moskva fylke. Selv om det foreløpig foregår i liten skala, er trolig russerne først i verden med å tilby vaksine til befolkningen.