NRK Meny
Normal

Rørt kronprins på mineryddet fotballbane: – Flott å se hvordan norsk hjelp gir resultater

HUE, VIETNAM (NRK): Å se hvordan barn lekte på en mineryddet fotballbane gjorde inntrykk på kronprinsparet.

– Det var kjempeflott å se på hvor godt det arbeidet virker her.

Som en del av sitt offisielle Vietnam-besøk var kronprinsparet torsdag i Hue og besøkte norske frivillige organisasjoner i landet. De fikk se prosjekter som blir drevet av Football for All in Vietnam, Norsk Folkehjelp og Krikens Nødhjelp.

Spesielt inntrykk gjorde det på kronprinsen å se barn leke på en fotballbane som ble ryddet for miner ved hjelp av midler samlet inn gjennom TV-aksjonen. En aksjon han selv var beskytter for.

Det er ikke ofte kronprins Haakon drister seg til å ta regien over pressen, men i dag gjorde han det.

Han var så stolt over resultatene av noe han selv har bidratt til, at han ba om å få snakke om det.

– Jeg synes det var veldig fint å være her og se et konkret resultat av TV-aksjonen. Norsk Folkehjelp hadde TV-aksjon for noen år siden, og noen av de midlene som ble samlet inn har gått til dette prosjektet for å rydde fotballbaner for disse eksplosivene som er farlige og tar veldig mange liv her i Vietnam, forteller han ivrig.

– Menneskene her var så glade i dag og de takket det norske folk, legger kronprinsesse Mette-Marit til.

Ryddet 33 baner

Norsk Folkehjelp har i samarbeid med NFF-prosjektet Football For All in Vietnam den siste tiden sørget for at 33 fotballbaner i Vietnam har blitt ryddet og klarert for miner.

De anslår at så mange som 12.950 mennesker drar nytte av at banene er sikret.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kronprinsparet i Vietnam

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit under feltbesøket på Huong An Secondary School i Hue.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

På sin hjemmeside skriver Norsk Folkehjelp at de lokale myndighetene i Thua Thien Hue-provinsen nå har gitt Norsk Folkehjelp og «Football For Vietnam» tillatelse til å fortsette ryddingen i 112 skolegårder og fotballbaner. De skal etter planen fortsette å sikre tre fotballbaner i uken.

Kronprinsen selv var en del av TV-aksjonen til Norsk Folkehjelp i 2011, og synes det var fantastisk å være til stede og se hvordan innsamlingen ga resultater.

– Selv om jeg gjorde en veldig liten bit under TV-aksjonen, så er det flott å se at den innsatsen Norsk Folkehjelp gjør, og det folk i hele Norge bidrar til, virkelig gjør en forskjell og gir resultater, sier han.

– Ikke bare rydder de banene for miner, men gjennom samarbeidet med «Fotball for alle»-prosjektet aktiviserer de også barna.

– Viktig for utviklingen

Kronprinsparet er på plass i Vietnam for å selge Norge i landet. De er der sammen med en stor næringslivsdelegasjon. Målet er å åpne dører for norsk næringsliv i en av de raskest voksende økonomiene i verden.

Men torsdag tok de seg tid til en avstikker for å se på arbeidet norske frivillige organisasjoner gjør i Vietnam. Det var noe de hadde gledet seg til.

– Dette er et tema som er veldig viktig. Vietnam har gjennomgått en veldig stor utvikling, spesielt økonomisk, for mange av innbyggerne, spesielt de i byene, og de internasjonale organisasjonene har vært veldig viktig for denne utviklingen, sa kronprinsessen onsdag.

Kronprinsparets besøk i Vietnam blir avsluttet i Ho Chi Minh fredag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt