Hopp til innhold

Egeland: – Netanyahu drepte Oslo-avtalen

– Nå styrer haukene Israel, sier NUPI-leder og tidligere norsk toppdiplomat om den israelske regjeringen.

Benjamin Netanyahu

Jeg vet hva USA er. Det er en ting du enkelt kan dytte rundt og føre i riktig retning, sa Netanyahu foran en gruppe israelske terrorofre – uten å vite at han ble filmet.

Foto: Faksimile: Channel 10

I en til nå hemmelig video fra 2001 som blitt vist på den israelske fjernsynskanalen Channel 10, og som Klassekampen omtalte tidligere i uken, skryter statsminister Benjamin Netanyahu av hvor lett han styrer USA og at han har tatt livet av Oslo-avtalen.

Lederen for Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og tidligere norsk toppdiplomat som jobbet tett på avtalen, Jan Egeland, sier han føler det bittert når NRK viser ham opptakene.

– Jeg synes det er bittert på mange måter å se hvor nært vi var. I 1996 kom begynnelsen på slutten. Det var på mange måter Oslo-avtalens død at Netanyahu vant valget, sier Egeland til NRK før han fortsetter:

– Netanyahu har drevet et dobbeltspill, og han har gjort sitt eget land en bjørnetjeneste. Det er mye verre i Israel nå enn det var den gangen. Både fordi sikkerheten er dårligere og fordi de har fått et elendig internasjonalt omdømme.

– USA enkle å skyve rundt

Videoen er tatt opp hjemme hos israelske bosettere, og viser en Netanyahu som blant annet skryter av hvilket grep han har på USA:

– Jeg vet hva USA er. Det er en ting du enkelt kan dytte rundt og føre i riktig retning, sa Netanyahu foran en gruppe israelske terrorofre – uten å vite at det han sa ble filmet.

Nyheten om videoen kommer på et tidspunkt hvor det diplomatiske forholdet mellom Israel og USA er anstrengt.

Oslo-avtalen inngås i 1993

Et historisk øyeblikk: PLO-leder Yasir Arafat og Israels statsminister Yitzhak Rabin tar hverandre i hånda på plenen utenfor Det hvite hus - og Oslo-avtalen er et faktum.

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

Egen definisjon av «militære soner»

I videoopptaket forteller Netanyahu om hvordan han som statminister saboterte fredsprosessen mellom araberne og israelerne - en fredsprosess som startet da Oslo-avtalen ble inngått i 1993.

Avtalen innebar at palestinernes frigjøringshær (PLO) og Israel anerkjente hverandre som forhandlingspartnere, og at partene forsøkte å danne en endelig fredsavtale.

Netanyahu, som ble israelsk statsminister første gang i 1996, ble spurt før valget om han ville respektere Oslo-avtalen.

– Jeg sa at jeg ville det, men ville samtidig ikke tolke avtalen på en slik måte at vi bevegde oss tilbake til grensene vi hadde i 1967 (Før seksdagerskrigen, da Israel hadde et mye mindre landareal. Red.anm).

Israels statsminister Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu (60) var statsminister i Israel fra 1996 til 1999, og kom igjen til makten i fjor vår.

Foto: LIOR MIZRAHI / Afp

I videoen avslører Netanyahu at han jobbet mot fredsprosessen. Oslo-avtalen ga Israel rett til å holde på allerede definerte militære soner. Men Netanyahu valgte sin egen definisjon av hva en militær sone er for å sikre kontroll over større landområder.

– Ingen kunne si hva en «definert militær sone» var. Definerte militære soner er sikkerhetssoner, og etter min mening er hele Jordandalen en definert militær sone, sier Netanyahu på det ni år gamle opptaket.

– Haukene styrer Israel

Jan Egeland

Jan Egeland var en sentral diplomat under tilblivelsen av Oslo-avtalen.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Egeland var en av diplomatene som jobbet med Oslo-avtalen. Han sier at det paradoksalt nok var det voldelige Hamas med sin terrorkampanje som hjalp Netanyahu med å vinne valget.

– Dette gjorde det umulig for Shimon Peres, som var vår mann, å vinne valget i 1996. Nå sitter haukene på israelsk side. Den israelske utenriksministeren er en ekstremist som folk lo av før han plutselig satt ved makten. Sikkerhetsmessig har det aldri vært verre i Israel, sier han.

Israelsk spaltist: – Videoen kan korrumpere barn

Shimon Peres

Shimon Peres tapte valget mot Netanyahu i 1996 - og dermed var Oslo-avtalen død, ifølge Jan Egeland.

Foto: SHAUN CURRY / AFP

Ifølge det jødiske tidsskriftet Tablet sier Netanyahu også i videoen at den eneste måten å forhandle med palestinere på, er å banke dem opp - ikke en gang men mange ganger, inntil smerten blir uutholdelig.

Den venstreorienterte spaltisten Gideon Levy i avisen Haaretz skriver at denne videoen ikke burde være tillatt å vise til mindreårige for å unngå at de blir korrumpert.

– Så burde filmen bli distribuert landet rundt og til hele verden, slik at alle som ser den vil skjønne hvem det er som styrer landet vårt. Channel 10 viste Benjamin Netanyahus sanne og svikefulle ansikt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt