Skrev 140 artikler på fire dager – Det hvite hus sier «underrapportering»

Etter at president Donald Trump mandag anklaget media for å skjule terrorhandlinger, sendte Det hvite hus ut en liste over terrorangrep de mener er underrapportert.

Trump angriper pressen

– Dere har sett hva som skjer i Paris og Nice. Over hele Europa skjer det. Det har kommet il et punkt der det ikke engang blir rapportert. I mange tilfeller vil ikke den veldig, veldig uærlige pressen rapportere om det. De har sine grunner, og dere skjønner det, sa president Trump i et uvanlig sterkt angrep på media da han talte til militære ledere i Florida mandag kveld.

New York Times opprettet en egen nettside

New York Times opprettet en egen nettside etter terrorangrepene i Paris i november 2015.

Foto: Faksimile

Etter talen rettet flere medier henvendelser til Det hvite hus med spørsmål om hvilke tilfeller presidenten refererte til.

Pressetalsmann Sean Spicer sa senere mandag at Trump ikke mente at terrorangrep ikke ble dekket. Ifølge Spicer var det presidenten egentlig mente at de fikk for lite oppmerksomhet.

– Han føler at medlemmer av media ikke alltid dekker noen av disse hendelsene i like stor grad som andre hendelser blir dekket, sa Spicer.

I natt kom så en liste med 78 angrep som ifølge Det hvite hus er utført eller inspirert av IS og som de mener ikke har fått tilstrekkelig medieoppmerksomhet.

Blant angrepene på listen er de siste års største terrorangrep, som angrepene i Paris i november 2015, på en nattklubb i Orlando i juni 2016, i Nice sist sommer, og i Berlin før jul.

Opprettet egne nettsider

New York Times, Washington Post og CNN er blant de mediene som særlig har blitt kritisert av Trump. NRK har gått gjennom hvordan de har dekket noen av de store terrorangrepene de siste årene.

New York Times opprettet en egen nettside om terrorangrepene i Paris i november 2015.

Nattklubben Pulse i Orlando

Nattklubben Pulse i Orlando der 46 mennesker ble drept i den verste masseskytingen i USAs historie. New York Times skrev 21 artikler om terrorangrepet i løpet av dagen det skjedde.

Foto: Chris O'Meara / AP

Siden viser at avisen skrev rundt 350 artikler om terrorangrepene i løpet av de første to ukene,

Bare i løpet av de første fire dagene etter angrepet skrev New York Times nesten 140 artikler om angrepet der over 130 mennesker ble drept.

Når det gjelder angrepet i San Bernardino viser et søk på CNN at nettstedet laget en egen nettside over angrepet.

Også massakren på en nattklubb i Orlando i 12 juni i fjor, der 49 personer ble drept i den største masseskytingen i USAs historie, ble dekket med egen nettside i New York Times.

Bare den første dagen publiserte avisen 21 artikler om skytingen.

Søk på Washington Post viser også en omfattende dekning av de store terrorangrepene.

Blant annet lagde avisen etter Orlando-skytingen en nettside der de viste hvordan gjerningsmannen beveget seg fra rom til rom i nattklubben mens han skjøt og drepte.

Pressetalsmann Sean Spicer

Pressetalsmann Sean Spicer om bord på Air Force One på vei tilbake fra Florida der han forklarte journalister at presidenten mente «underrapporterte» når han sa at media «ikke ville rapportere».

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Dekket mindre angrep

Listen over de 78 «underrapporterte» terrorangrepene inneholder også en rekke hendelser med få ofre.

Washington Post har gått gjennom de første 25 angrepene på listen, og viser hvordan alle er blitt dekket av store amerikanske medier. Her de fem første:

  1. Angrepet i Melbourne i Australia i september 2014 der ingen ble drept, ble dekket av Time.
  2. Angrepet i Algerie i september 2014 der en person ble drept, ble dekket av MSNBC.
  3. Angrepet i Quebec i Canada i oktober 2014 der en person ble drept, ble dekket av New York Times.
  4. Angrepet i Ottawa i Canada i oktober 2014 der en person ble drept, ble dekket av Washington Post.
  5. Angrepet i New York i oktober 2014 der ingen ble drept, ble dekket av New York Post.

Listen fra Washington Post er ikke ment å være uttømmende. Søk gjort av NRK viser at alle de ovennevnte også er dekket av en rekke andre medier, både i USA og i andre land.

Utelater mange angrep

Nyhetsbyrået Ap skriver at listen fra Det hvite hus utelater en rekke terrorangrep som skjedde innenfor den aktuelle perioden.

Ap siterer en liste fra Global Terrorism Database, som lister opp 321 terrorangrep i Vest-Europa bare i 2015.

Guardian skriver at til tross for at listen inneholder angrep over store deler av verden – fra Afghanistan til Algerie til Australia – så utelater den terrorangrep i Israel i den aktuelle perioden.

Blant annet nevnes ikke et bombeangrep mot en buss i Jerusalem 18. april i fjor, der 21 mennesker ble såret, uten at Det hvite hus forklarer hvorfor det er utelatt.

Kellyanne Conway og Steve Bannon

Kellyanne Conway i samtale med spesialrådgiver Steve Bannon i Det hvite hus 31. januar.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Trakk frem ikke-eksisterende massakre

Forrige fredag kritiserte Donald Trumps nære rådgiver Kellyanne Conway media i forbindelse med det hun omtalte som en «Bowling Green-massakren».

– Jeg er sikker på at det er nytt for folk at president Barack Obama hadde et seks måneders forbud mot innreise av irakiske flyktninger etter at to irakere kom hit til dette landet, ble radikalisert og sto bak Bowling Green-massakren, sa Conway til MSNBC.

Deretter fulgte hun opp med å si «Dette fikk ikke mediedekning». Conway refererte imidlertid til noe som ikke har funnet sted; det har aldri vært noen massakre i Bowling Green.

Dagen etter måtte hun beklage uttalelsen og sa at hun at hun mente «Bowling Green-terroristene» da hun sa «Bowling green-massakren».

Får støtte fra Egypt

Selv om Donald Trumps anklager mot media får massiv kritikk i vestlige medier, får presidenten også støtte.

I en uttalelse fra det egyptiske utenriksdepartementet roses Trump for at han kritiserer vestlige medier for dekningen av terrorangrep rundt om i verden.

Ni av de totalt 78 angrepene på listen har funnet sted i Egypt. Åtte av angrepene har vært relativt små med til sammen tre drepte.

Det niende angrepet er sprengningen av et fly over Sinai i oktober 2015 der 224 mennesker mistet livet. Det angrepet ble omfattende dekket i New York Times, Washington Post, CNN og andre medier.

SISTE NYTT

Siste nytt